Jätteiden liiallinen kierrättäminen vahingoittaa ympäristöä

Taloyhtiössämme kierrätetään tälle hetkellä jätteitä innolla. Meillä on erilliset astiat sekajätteelle, biojätteelle, lasille, metallillle ja kartongille. Muoville ei sentään vielä onneksi ole omaa astiaa, mutta sitäkin jo vaaditaan.

Minusta jätteiden liiallinen kierrättäminen saattaa olla jopa vahingollista. Esimerkiksi otan ensin pahvinkeräyksen. Pahvi voidaan tietenkin hyödyntää, jos se on puhdasta ja lähistöllä on hyödyntämiseen soveltuva laitos. Mutta toisaalta pahvi voidaan myös laittaa sekajätteeseen, jossa se poltetaan ja hyödynnetään energiana.

Olin hiljattain sattumalta jätekatoksessa, kun pahvinkerääjä auto saapui paikalle. Kuski huokasi avatessaan laatikon. Laatikossa oli styroksia ja hieman likaista pahvia. Kuski totesi siihen, että sekajätteeseen menee. Turha reissu tuli kuorma-autolle ja dieseliä paloi hukkaan varmasti useampi litra. Oliko kierrätyksessä järkeä? Ei ollut.

Toinen kummastuttava juttu on joidenkin ihmisten pakonomainen tarve ”kompostoida” kaikki. Taloyhtiön talkoissa katkoimme jonkun verran pensaita ja keräsimme risuja. Näistä syntyi puuvartista jätettä. Jotkut ekoihmiset halusivat ehdottamasti laittaa jätteen bioastiaan. Taloyhtiön olisi kuulemma pitänyt hankkia haketin, jolla ensin hakettaa puujäte ja sen jälkeen siirtää se biojäteastiaan. Itse huomautin, että Suomessa kerätään runsaasti puuta metsästä poltettavaksi ja sekajäte myös poltetaan nykyään. Mitä järkeä on yrittää väkisin kompostoida asiaa, jota suorastaan kerätään poltettavaksi.

10 vastausta artikkeliin “Jätteiden liiallinen kierrättäminen vahingoittaa ympäristöä”

  1. Itse olen myös pohtinut näitä asioita ja tullut samoihin päätelmiin. Vanhukset ja vähemmistökansallisuudet heikommin osaavat lajitella oikein. Rovaniemellä tiettävästi jätelaitos on sakottanut kuljetusliikkeitä, jos kerätty jäte on ollut huonosti lajiteltua. Kuljetusliikkeellä lienee sitten oikeus olla ottamatta kyytiin väärin lajiteltua jätettä.

    Tampereen seudulla siirrytään lähivuosina käyttämään biojätteen käsittelyssä mädätystä, joka merkinnee sitä, ettei puuaines sitten enää kelpaa biojätteeseen, koska ligniiniin eivät mädättäjäbakteerit pysty.

    Risuista on tähän asti sanottu olevan biojätteessä hyötyä, koska ne pitävät massan ilmavana ja happea käyttävät bakteerit menestyvät. Ehkä näin bakteerit saavat myös tarpeellisen määrän hiiltä.

  2. Kun katsoo, mitä kaikkea holtittomat ihmiset jätteisiin laittavat lajista piittaamatta, on vaikea uskoa hienoihin lajittelusystemeihin.
    Tänään katselin, kun joku typerys oli laitanut lasijätelaatikon viereen pinon eri kokoisia ikkunalasin kappaleita, mutta ei ollut vaivautunut rikkomaan niitä sen kokoisiksi, että olisi saanut aukosta sisään.

  3. Samaa mieltä. Ei osata lajitella. Littaisin kaiken palavan sekajätteeseen. Erillinen muovin keruu on vaikea eli kaikki eivät tiedä mikä on muovia ja mikä muovin näköistä. Mitä useampaa lajiteltua haetaan sen enemmän kuljetusta joka ei ole ilmastoviisasta.

  4. Oli varmaan epätietoinenkin. Yleensä lasin keräykseen ei saa laittaa tasolasia lainkaan, ei myöskään lasiastioita, eikä posliinia. Ainoastaan pakkauslasi kelpaa, eikä sen tarvitse olla likaista, niin kuin näyttäisi arveltavan.

    Kelpaamaton lasi tulee laittaa sekajätteeseen, kuitenkin niin, ettei lasi riko keräyssäiliön pussia, joka voi maksaa tonnin.

  5. Sääntöjen mukaan kierrättäminen on vaativaa.

    Esimerkiksi paperinkeräykseen ei saisi laittaa kirjoja, ellei niistä ensin ole revitty kannet pois. Kuinkahan moni viitsii repiä kirjoista kansia.

    Joskus taisi olla ohje, jonka mukaan maitotölkit olisi huuhdeltava ennen kuin viedään roskalaatikkoon – ei kuulosta ollenkaan järkevältä.

  6. Maitotölkin huuhteluun ei paljoa vettä tarvita, ellei satu olemaan kyseessä rasvainen luomumaito. Jugurttitölkin huuhteluun menee puoli litraa vettä, eikä riitäkään, mutta onneksi seoksen voi juoda.

    1. Minulla on tapana litistää litran jugurttitölkki litteäksi ja puristella kaikki loppukin jugurtti suuhuni, mutta en rupea huuhtelemaan jugurttitölkkiä vaikka kuka käskisi.

  7. Taloyhtiön hallituksessa kauan istuneena pitää kyllä todeta että jätetunarit voisivat vain vipata kaiken sekajätteeseen sen sijaan että ryssivät muut keräysastiat.

    Itse huuhtelen palautukseen menevät tyhjät tölkit ja putelit lähinnä siksi koska se kassi haisee muuten hirveältä ja niiden lastaaminen palautusmasiinaan on ikävää.

  8. Kyllä minä risut haketan kompostiin; hake kompostin pohja- ja väliaineena ilmastoi kompostia ja nopeuttaa prosessia.
    Muovi menee pääasiassa sekajätteeseen, vain pakkausmuovi kelpaa kierrätykseen. Näin olen ymmärtänyt.
    Meillä on parhaillaankin siirtolava pihassa ja pulillaan kuormalavoja ja muuta puujätettä, lisäksi noita risoja muovilaatikoita ja jonkin verran metallia peräosassa.

  9. Apinanälyisiä, ilmeisesti ihmisiä näyttää olevan ainakin pullojen/tölkkien kierrättäjissä, koska eivät osaa, tai välitä lukea, että palautusautomaattien vieressä olevissa jäteastioissa lukee, mihin laitetaan pahvit ja muovit. Pahviastia on aina täynnä muovikasseja!
    Pitäisköhän järjestää mielenosoitusmarssi näiden pahvipäiden vuoksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *