Jatkuvasti pientä kiusaa

Tännekin kirjautuminen tuottaa aina välillä pientä kiusaa. Tunnuksia ja salasanaa joutuu useammankin kerran tarjoamaan. Kyllähän se lopulta onnistuu ja on pieni haitta ja pitikin ihan eri asiasta kertoa.

Muutama päivä sitten ilmestyi tietokoneruudulle viesti, että pitää suorittaa päivityksiä. Windows 10 elinkaari alkaa olla lopussa ja sen huolenpito päättyy joulukuussa 2020. Minulla on noin vuoden vanha läppäri ja siinä sen aikuiset ohjelmat, että kuulostaa oudolta. Aikani tutkin Microsoftin sivustoja ja siellä kerrottiin, että ohjemistojen elinkaariaikoja on lyhennetty nykyään kahteen vuoteen. En tiedä pitääkö paikkaansa, mutta näin ymmärsin.

No, minun koneeni päivitys alkoi ennen, kuin ehdin painaa jarrua ja kesti noin tunnin. Työkaluriviin tuli joitain muutoksia ja tulostin lakkasi toimimasta.. En ole ehtinyt sitä tutkia, mutta mielestäni tällä kertaa tietokoneelta ei lähde tehtäväkomentoja.

Jatkuvasti siis pientä harmia, se on tosin todella pientä televisioon ja sen digiboksiin verrattuna, mutta se on toinen tarina.

11 vastausta artikkeliin “Jatkuvasti pientä kiusaa”

  1. Eiköhän sillä Win 10-versiolla sinänsä ole elinkaarta jäljellä senkin jälkeen kun siihen ei tehdä enää uusia päivityksiä. Tuskin se sentään lopettaa toimintaansa.

  2. Tämä sama alusta on käytössä nyt US:ssä. Sinne pääsee kirjatumaan suoraan esim, Facebookilla aivan suoraan. Täällä ei, jolloin jouduin kirjautumaan toisen emailin, googlen kautta, ja etunimeni muuttui siksi.

  3. Tietotekniikka on aina keskeneräinen ja lyhyt elinkaari kun aina tulee uutta.
    Maallikon ei pitäisi joutua tekemään mitään päivityksiä jos asiat hoidettaisiin oikein?
    Itse käytän koneeni kerran vuodessa ns nörtillä.
    Olen toki suorittanut ATK-ajokortin silloin 97 aikaan.

  4. Win yms toimii ja kirjautuminen toimii niin tänne kuin muilekin blogeille ja keskustelualustoille, monasti se ”vika” on käyttäjässä, penkin ja koneen välillä.

    Tässä vielä hyvä vinkki päästä mainosksista eroon:

    Windows 10 harrastaa täsmämainontaa – ja sinulla on valta estää se https://www.is.fi/digitoday/art-2000006255771.html

  5. Windows 10 on tosiaan hämäävä termi, koska siitä itsessään on jo kymmeniä versioita.

    Jos kirjautumisen kanssa on ongelmia, ruutukaappauksia yms. tarkempia kuvauksia otetaan mieluusti vastaan. En pysty testaamaan facebook-kirjautumista itse kun en facebookia käytä.

  6. Kirjautumisessa ei ole ongelmia, koska kirjaudun suoraan enkä jonkun sometyperyyden kautta.
    Windowsin ja muun softan päivittämisessä on aina se vika, että kone päivittäisi silloin, kun minulla on muutenkin tarve koneelle.
    Asia on ratkaistu niin, että koneen yhteys on merkitty maksulliseksi, jolloin automaattista päivitystä ei tapahdu.
    Samoin koneelle on asennettu aktiiviaika, minä aikana se ei päivitä ilman lupaa.
    Haen päivitykset itse pyytämällä etsimään ne ja ne asettuvat sitten yöllä, kun en käytä konetta.
    Samoin, kun jokin apuohjelma ilmoittaa päivityksen olevan saatavilla, päätän itse, milloin se asennetaan.
    Tuon Markon linkkaaman mainontakiellon olen myös laittanut päälle mahdollisimman täydellisesti.

  7. Windowsin päivitysjärjestelmän historiasta saisi pitkänkin jutun tehtyä.

    – Windows 7:lla päivityksiä oli aivan liikaa (uuteen asennukseen n. 500 kpl), mutta asennus oli melko ripeää. Käyttöliittymä hyvä.
    – Windows 8:lla päivityksiä oli vähemmän, mutta käyttöliittymä surkea. Asennusnopeus oli vielä ok.
    – Windows 10:n vuosikerrat 2015-2017 päivityksiä oli yhä vähemmän, käyttöliittymä itse isästä perkeleestä, yllätyskäynnistyksiä tuli ja asennusnopeus oli JÄÄÄÄÄÄÄTÄVÄN hidas. En huijaa: yksittäisen kuukauden päivitysten (1-2 kpl) asennus saattoi kestää modernillakin koneella jopa 26 tuntia. Mikään aiempi ei kestänyt yli puolta tuntia.
    – Nyt taas uudemmissa vuosikerroissa käyttöliittymä on yhä hirveä, mutta nopeus on taas kunnossa, noin 10 minuutissa menevät päivitykset.

    Vielä muutama vuosi työtä niin Windows pystyy siihen mihin Debian GNU/Linux pystyi vuosikymmen sitten.

  8. Minulla on läppärissä Windows 10 ja Linux Mint. Arvatkaa, kumpaa käytän? Käytän sitä, jossa päivitykset tapahtuvat taustalla ja voin samalla tehdä muuta eikä konetta tarvitse käynnistää uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *