Zelenski, kova luu vai Putinin haukkapala?

Ukrainan uusi presidentti Volodimir Zelenski pyrkii löytämään ratkaisun Itä-Ukrainan sotaan ja jopa Krimin miehitykseen. Jonkinlaisena edistysaskeleena ehkä voidaan pitää Zelenskin junailemaa Ukrainan ja Venäjän vankien vaihtoa. Tosin jotkut epäilevät Zelenskin olleen liian pehmeä, koska hän päästi samalla maasta malesialaisen matkustajakoneen pudottamisesta pääsyylliseksi epäillyn henkilön. Tärkein kysymys kuuluukin, onko Zelenskillä mitään mahdollisuuksia päästä ratkaisuihin vai joutuuko hän vain Putinin vedättämäksi?

Zelenskin urahan on siitä erikoinen, että hän esitti ensin Ukrainan presidenttiä suositussa tv-sarjassa ”Kansan palvelija” ja sarjan suosion siivittämänä tuli valituksi oikeaksi presidentiksi. Mikään pelkkä koomikko Zelenski ei kuitenkaan ole, vaan hänellä on myös juristin tutkinto. Mutta voiko hän pärjätä Putinille?

Venäjän aggresiivinen ulkopolitiikka johtuu osin jonkinlaisesta suurvaltakompleksista, Venäjä leikkii Neuvostoliittoa, mutta myös Putinin tarpeesta pysyä vallasta. Pienellä sodalla paljon heikompaa vastustajaa vastaan ammutaan omat rivit suoriksi. Kansa unohtaa sisäiset epäkohdat kun pitää ”puolustaa venäläisten oikeuksia” tai ”Venäjän etua” ja saavutetaan pientä menestystä, vastapuolen heikko armeija voitetaan ja ”venäläisten alue” laajenee ja ”oikeudet turvataan”.

Koska Putin näyttää tarvitsevan konflikteja niin onko neuvottelemalla saavutettavissa mitään? Ukrainaa Venäjällä pidetään ”keinotekoisena valtiona”, eli halutaan sanoa, että sen pitäisi olla oikeastaan osa Venäjää. Zelenskin mahdollisuudet näyttävät siksi heikoilta, Putinin voisi arvella pitävän yllä jonkinlaista teatteria neuvotteluista mutta käytännössä olevan haluton ratkaisemaan tilannetta Itä-Ukrainassa mitenkään.

Mutta tilanne Venäjällä voi antaa Zelenskille mahdollisuuden. Venäjällä on kansan parissa tyytymättömyyttä Putinia kohtaan taloudellisten asioiden takia, esimerkiksi eläkeiän nosto aiheutti nurinaa. Voi olla, ettei Putinin kannatusta enää pelastaisi edes pieni uusi sota. Sen sijaan taloudellisten olojen parantuminen voisi sen tehdä. Ukrainan kriisin ratkaiseminen helpottaisi yhteistyötä EU:n kanssa ja vahvistaisi Venäjän taloutta. Macchiavellistinä Putin saattaisikin vetää tästä narusta seuraavaksi. Venäjähän kiistää joukkojensa läsnäolon Itä-Ukrainassa, joten jonkinlainen autonominen alue ja vihollisuuksien lopettaminen olisi jo melkoinen edistysaskel molemmille.  Nähtäväksi jää, onko Putinilla siihen halua ja osaako Zelenski viedä asioita eteenpäin.

”Kansan palvelija” -sarja on Yle Areenassa. Jos pitää poliittisesta huumorista niin ei ole hassumpi.

10 vastausta artikkeliin “Zelenski, kova luu vai Putinin haukkapala?”

  1. Venäjällä voi sinänsä olla suurvaltakompleksi, mutta varsinainen ongelma on Venäjän imperialismi

    Venäjä on ollut imperialistinen jo noin 500 vuotta, on sitä nyt, ja on imperialistinen myös tulevaisuudessa.

    Venäjä on ollut ja on imperialistinen riippumatta yhteiskuntajärjestyksestä ja hallitsijasta. Iivana Julma, Pietari Suuri, Lenin, Stalin, Hrutshev, Jeltsin, Putin – kaikki imperialisteja.

    http://jput.fi/Imperialistinen_Venaja.htm

    Ukrainan presidentti ei voi ratkaista sitä varsinaista ongelmaa, olipa hänen nimensä mikä hyvänsä. Ukrainan pitää puolustautua Venäjän hyökkäyksiä vastaan, vähentää korruptiota ja saada oma talous kuntoon.

  2. Putin syödään vielä elävältä kun valtarakenteet murtuvat hänen ympärillään. Tyyppi on lypsänyt kansan rahat itselleen, lentelee lentokoneilla joissa on kullatut vessat, ruokkii lähipiiriään korruptiolla ja samaan aikaan mm eläkeläiset elää n 170€/kk suuruisella eläkkeellä…nämähän pidetään tyytyväisenä halvalla vodkalla. Nuoriso taas on elänyt ikänsä Putinin vallan aikana, noin parikymppiset haluaakin vallan muuta kuin marssia ”Putinin nuorissa pioneereissa”… Kyllä tuo maa kaatuu vielä omaan mahdottomuuteensa.

  3. Norppa, hyvää pohdintaa.

    Itse samaa aihetta pohdiskelin jossain avauksessa kun tuo vankienvaihto tapahtui, mutta siltä kantilta, että olisiko kenties hakusessa jonkinlaisen autonomisen alueen muodostaminen riita-alueelle.

    1. Autonomisen alueen perustamiseen tarvittaisiin Venäjän joukkojen ja aseiden täysimittainen poistuminen Ukrainan alueelta ja sen jälkeen aikuisten oikeasti vapaat vaalit läntisten järjestöjen kuten ETYJ tarkkailemana.

      Ongelmana on, ettei ryssä lähde Ukrainan alueelta kulumallakaan.

      1. Juhani, totta puhut, Venäjän tulisi poistaa joukkonsa ensin jne., mutta en nyt heittäisi kirvestä kaivoon asian suhteen.

  4. Putinin joutunee valitsemaan seuraavista vaihtoehdoista:

    1. Suur-Venäjän rakentaminen, Itä-Ukraina sulauttaminen osaksi Venäjää, samalla Ukarainan ”vaarallisen” demokratia-liikkeen torjuminen. Oman suosion rakentaminen edelleen venäläisen kiihkonationalismin varaan, pienet sodat sopivia vastustajia vastaan, pullistelu aseilla.

    3. Oman suosion rakentaminen paitsi nationalistisen kiihkoilun niin myös talouden kohentumisen varaan. Maltiilisemmat tavoitteet, kompromissen teko Ukrainassa ja liennyttäminen EU:n suuntaan.

    Kumman vaihtoehdon Putin valitsee riippunee siitä, millaisessa kunnossa Venäjän talous on ja miten tärkeäksi Putin laskee sen suosionsa kannalta. Putin on pragmaatikko ja macchiavellisti, hän ei toimi ideologian ohjaamana vaan laskelmoiden.

    1. Oma veikkaus että tämä 66 vuotias äijä likvitoidaan tai pistetetään ”datsalle” да́ча voi olla se minne se menee ja kuolee vaikka syöpään. Ei noin vanha äijä muutenkaan pitkään Venäjällä elä tuossa asemassa.

    2. Norppa, ei ole olemassa muita vaihtoehtoja kuin 1.

      Vaihtoehdon 2. olit ilmeisesti itse huomannut mahdottomaksi ja deletoinut.

      Vaihtoehto 3. ei ole relevantti, sillä Venäjällä ei suinkaan ole vallassa Putin, vaan KGB-diktatuuri, jonka kasvot on tällä hetkellä Putin. Putin oli ”valtaan” tullessaan KGB-everstiluutnantti. Hänen lähipiirissään on parhaillaankin liuta KGB-kenraaleja. Missä luulet sen vallan todellisuudessa olevan? Retorinen kysymys.

  5. Vaihtoehto 2 sulautui vaihtoehtoon 1 mutta en huomannut muuttaa numerointia. Oli Venäjällä vallassa kuka tahansa, niin kansaa ei pidä liikaa ärsyttää. Ja en ole huomannut muita vallanpitäjiä kuin Putinin. Mutta kuten sanottua, riippuu Putinin aikeista. Toisaalta on mielenkiintoista nähdä, mitä Zelenski aikoo. Veikkaan, ettei ole ihan ”turha jätkä” hänkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *