Toisessa maailmansodassa käytiin 1941 keski-Liettuassa Kaunasin läänissä yksi erikoisimmista panssaritaisteluista. Alivoimainen hyökkääjä (Natsi-Saksa) löi lähes puhtaasti taistelukentällä Neuvostoliiton panssariarmeijan.
Voimasuhteet olivat: kenraali Eric Hoepnerin 4. panssariryhmä ja näitä tukemassa ilmavoimat (vahvuus 245 panssarivaunua) vastassaan kenraalimajuri Kurkinin ja kenraalimajuri Sestapolovin mekanisoidut armeijakunnat (vahvuus 749 panssarivaunua).
Taistelun voitti kenraali Eric Hoepner aiheuttaen mittavaa tuhoa vastustajalleen, Neuvostoliiton 749 panssarivaunusta jopa 704 vaunua tuhoutui. Saksan 4. panssariryhmä selvisi lähes tappioitta taistelusta.
Ottakaapa huomioon jotta Neuvostoliitolla oli myös suuria KV-1 ja KV-2 vaunuja….
Neuvostoliiton joukkojen perääntyessä saksalaiset joukot onnistuivat ylittämään Väinäjoen (on muuten leveä ja virtaava joki, on koettu) ja matka kohti Leningradia jatkui, tämä oli yksi tärkeimmistä ensimmäisistä suurista panssari voitoista Saksalle Operaatio Barbarossan kannalta.
Tämä tässä tälleen lyhyesti. Tuli vaan tuo taistelu mieleen tuolla leveällä joella ollessa männä viikolla.
(Täältä lisää: Operaatio Barbarossa 1941; Christer Bergström, julkaistu 2016)
Tästä taistelusta ei juuri ihmeemmin mainita. Riian matkalla minulle esitelmöitiin taistelusta ja kerrottiin karttoja myöten kuinka taistelut etenivät ja kuinka se vaikutti sodan alkuvaiheessa romahduttaen Neuvostoliiton joukkojen taistelutahtoa.
Miettikää, joskus ei määrä merkitse vaan laatu, kuten tässä tapauksessa, hyvin koulutettu joukko hyvällä kalustolla ja riittävällä a-tarvike määrällä voi tuhota määrällisesti isomman joukon jolla on jopa parempaa kalustoa…pätee edelleen, tähän samaan ajatukseen perustuu mm Suomen Puolustusvoimien antama koulutus ylivoimaista vihollista vastaan.
Tässä tämmäinen olohuoneen sotahistorioitsijalta tällä kertaa.
Joskus voima piilee sen käytössä, ei määrässä.
T-34 ei tainnut vielä olla käytössä.
T-34 tankin valmistushan alkoi jo 1940, mutta kenttä käyttöön niitä saatiin kesällä 1941 ja siitä parannettua mallia 1943. Mutta olihan tuo KV-luokan vaunu joita Neuvostoliitolla oli niin aika iso järkäle, siihen ei tavan kanuuna pystynyt. Neuvostoliitto munasi etulyöntiasemansa kaluston suhteen, huonoa johtamista sanoisin…