Talvisota, Jatkosota ja Lapin sota. Näistä kolmesta sodasta Lapin sota on jäänyt sivurooliin vaikka operaatio aikatauluineen oli todella haastava ja siinä oli vaarana jotta sen epäonnistuessa olisi Neuvostoliitolla ollut mahdollisuun tulla ”auttamaan” Lappiin, toisinsanoen Lappi olisi vallattu venäläisten toimesta.
Historiassa tämä sota on ohitettu monasti pienenä rähinänä toisen maailmansodan loppuun sijoittuvana viimeisenä tapahtumana sodassa Suomen osalta.
Käykääpä Järämän linnoituksilla käsivarren lapissa, sitä ei vallattu koskaan sotatoimilla….olen käynyt siellä pari kertaa ja on selvää että ilman saksalaisten siirtymistä pois alueelta ei suomipoika olisi sitä vallannut….
Toinen asia mikä unohtuu myös tässä historian myllerryksessä on se että Lapin sota koetteli pohjois-suomalaisia ja lappalaisia pitkään vielä sodan jälkeen, lappi oli savuava raunio.
Tälläistä sotahistoriaa tällä kertaa olohuoneen sotahistorioitsijalta.
Totaalinen hävitys:
”Lapin sodassa suomalaisjoukot olivat suurimmillaan lokakuun lopulla. Saksalaisia oli häätämässä silloin noin 75 000 miestä. Vuoden alussa, kun taistelut olivat siirtyneet Muoniosta pohjoiseen, oli suomalaisten määrä enää runsaat 10 000 sotilasta.
Lapin sodan viimeisinä viikkoina Kilpisjärvellä ammunta oli vähäistä. Suomalaiset odottivat vahvistuksia, sillä tiedossa oli lisää miestappioita hyökkäyksen jatkuessa.
Lappi kärsi sodassa myös suuret aineelliset vahingot. Hävitys oli kaikkialla totaalista.
Lapin kaupungit, kylät ja talot olivat saksalaisten jäljiltä savuavina raunioina.
Lähes 15 000 rakennusta tuhoutui, joista kolmasosa oli asuinrakennuksia. Siltojen, maanteiden, rautatien ja puhelinyhteyksienkin korjaaminen kesti vuosikausia.”
https://seura.fi/ilmiot/historia/kuka-oli-viimeinen-lapin-sodassa-kaatunut-suomalaissotilas-mysteeri-hammentaa-tutkijaa/
Pitää muistaa että joukkojamme oltiin siirretty jo reserviin ja kotiutettu tuona aikana, miettikää jos nyt pitäisi mobilisoida 75 000 miestä sotatoimiin…