Sähkökatkon jälkeen:

Sähkökatkot aiheuttavat tulipalovaaran sitä kautta, että katkon alkaessa on laitteita unohtunut päälle ja lisääkin on voitu laittaa. Sähköt palautuessaan saattavat kuumentaa liedelle unohtuneet astiat jne. . Ihmisiä ei ole välttämättä edes paikalla palovaaraa torjumassa.

Sähköjen palatessa vaarantuu myös jakeluverkosto. Tilojen lämmityslaitteet ottavat täydet virtansa, erilaiset moottorit aiheuttavat käynnistyessään virtapiikin. Ihmiset alkavat laittaa ruokaa sähköä käyttäen. Monet laittavat saunan lämpiämään, vaikka lämmintä vettä ei olisikaan hetkeen vielä saatavissa.

Sitten, kun tähän soppaan kytketään vielä sähköautojen lataus, niin sähkökatko saattaa olla seurauksena verkoston ylikuormittumisesta. Maakaapeliosuudet saattavat sulaa, mikäli jossakin kohtaa kaapeli ei jäähdy tarpeeksi. Muuntajia on kärähtänyt ennenkin suojalaitteista huolimatta.

Eli sähköautojen lisäämistä en selvin päin ehdottelisi, umpihumalassa tilanne voisi olla toisin.

17 vastausta artikkeliin “Sähkökatkon jälkeen:”

  1. Sähkökatko näin kehitysmaassa on varsin yleinen.
    Katkon aikana pitäisi katkaista päälläolevat laitteen verkosta sillä katkopiikit saattavat vautioittaa laitteita.

    1. ”Katkon aikana pitäisi katkaista päälläolevat laitteen verkosta sillä katkopiikit saattavat vautioittaa laitteita.”
      Eletroniikka on herkkää. Ehkäpä ledilamputkin ovat vaarassa.

      —————-

      New Yorkin parin vuosikymmenen takaisen vakavan sähkökatkon takia tuli syntyvyyteen pieni piikki yhdeksän kuukauden kuluttua.

  2. Myös ns. nollavika on sähkökatkon jälkeen hyvinkin mahdollinen ja se saattaa aiheuttaa suuriakin jännitteen vaihteluita kiinteistön sähköjärjestelmässä. Tällöin sähköiskujen ja tulipalon vaara on suuri varsinkin jos kiinteistön maadoitus ei ole kunnossa.

    Välkkyvät valot, liian kirkkaasti tai himmeästi palavat valaisimet ja erikoiset äänet esim. sähkötaulussa saattavat olla merkkejä nollaviasta.

    On huomattava, että varsinkin vanhoissa kiinteistöissä ja kiinteistöissä, joissa on eri ikäisiä johdotuksia, nollavika saattaa aiheuttaa erilaisia vikoja eripuolilla kiinteistöä.

  3. Kiinteistön johdotuksessa voi tavata ainakin kolmea eri värijärjestelmää, jotka ovat vaihtuneet vuosien kuluessa. Nuorempi asentajapolvi joutuu olemaan tarkkana, ettei sekoita nolla-, maadoitus- ja vaihejohtimia keskenään.

  4. Kirjoitas nyt Savikivi rautalankaohjeet ranskalaisinviivoin pulliaisille, miten pitää käyttäytyä sähkökatkoksen tultua ja virran kytkeytyessä uudelleen.

    Myös nykyiset maadutettujen johtojen värit vihreä-keltainen, musta, punainen ja, mitä ne ovat ja, miten ne pitää kytkeä.

    1. Tuskin niitä tarvitsee tavalliselle pulliaiselle selittää.
      Ei sillä ole oikeutta mennä piuhoja virittelemään oli sähkökatko tai ei.
      Kiukaisen, liesien ja lämpöpumppujen kytkeminen pois päältä taa tapahtuu katkaisijalla, missä ei piuhan väriä tarvitse tietää..

        1. Ei pidä korjailla piuhoja edes jatkojohdoissa, kun ei mitään asiasta ymmärrä.
          Se, että minä osaan, ei todellakaan ole syy tietämättömille alkaa puuhastella.
          Nykyisin nuo jatkojohdot ovat valmiina kaupassa niin halpoja, ettei vanhoja viallisia edes kannata korjata. kun osat maksavat enemmän kuin uusi ehjä jatkojohto.

    2. Vanhat ohjeet väreistä vaihtelivat sen mukaan, oliko kyseessä kiinteä asennus vaiko töpseliasennus. Punainen oli kiinteässä vaihejohto, roikkajohdossa se oli maajohto. Vanhassa kiinteässä tumma sininen oli vaihe, uudessa systeemissä vaalea sininen on nolla. Vaalean sinisen sävy voi olla valmistajasta riippuen myös tumma. Vanhassa systeemissä harmaa oli aina nolla. Nyttemmin vaalean harmaata tai valkoisenpuoleista käytetään vaiheena.

      Tässähän ne päällimmäiset tietoniksit olivatten.

      Yleensä voi olla varma siitä, että musta on aina vaihe, ellei jostakin syystä johdin ole mustunut. Voi myös luottaa siihen, että keltavihreä on maajohto, ellei johdon toista päätä ole kytketty väärin.

      Näitä sääntöjä seuraamalla pääsee aika pitkälle, ellei peräti tuonpuoleiseen asti, sillä mainitut säännöt ovat vajavaiset.

      1. Näitä sääntöjä seuraamalla pääsee aika pitkälle, ellei peräti tuonpuoleiseen asti, sillä mainitut säännöt ovat vajavaiset.😀

    3. Pitkän sähkökatkon tultua on hyvä kytkeä kulutus pois hehkulamppua lukuun ottamatta, sillä lampun syttyminen ilmaisee sähkön palanneen. Jos lähtee pois kotoa, voi jättää pari patteria päälle.

      Jos varoke aiheuttaa sähkökatkon, pitää varmistaa, että kaikki varokepiirin laitteet ovat poiskytketyt. Etsittäessä vikaa pitää laite kerrallaan kytkeä päälle, jotta vian aiheuttaja löytyy. Myös nousukeskuksen varoke on voinut katkaista sähköt. Osakeasunnon asukkaalla ei nousukeskukseen ole pääsyä.

  5. Ehkä on hyvä että välillä on sähkökatkoja, muistetaan kuinka varautua niiden varalle. Sähkö ei ole itsestäänselvyys vaikka näin luullaan.

    1. Onhan se itsestäänselvyys, kun ymmärrät asian suhteen varautua.
      Kunnon aggregaatti nurkassa ja oikeanlainen liitäntäadapteri riittävät.

  6. Tässä ihan Tampereen lähiössäkin tuli kova katkos muutama päivä sitten. Ensi työkseni hosuin sulaketaululle vetämään kaikki sulakkeet nollille, että kun sähköt palaavat niin ei tulisi kovia jytkyjä. Sen jälkeen irrotin jatkojohtoja tai sammutin niistä virran jos niissä oli katkaisija. Kun naapuritalossa näkyi sitten valoja, laitoin päälle vähä kerrallaan.

    Olen todistanut konesaleissa muutamia tapauksia jossa sähköjen päälle palaaminen on hajottanut paljon enemmän kuin sähköjen katkeaminen. Ei niinkään tulipaloja tai hengenvaaraa, mutta merkittäviä vaurioita.

    1. Tämä sinulla oleva tieto ei valitettavasti ole mitenkään perillä tavallisella keskivertokansalaisella.

  7. Juha, ei ollut minullakaan ennenkuin kantapää sen opetti. Toivoa voi että itse kukin voi oppia ennen kuin sattuu vahinko.

    Olemme kroonisen huonoja oppimaan muiden kertomuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *