Tänä aamuna sain kylmäsavustusprojektini taas loppuun. Kesti n 36 tuntia. Hieno tulos tuli.
Mainostetaan; tämä ja tämä laite toimii xtuntia. Ei kyllä ilman silmälläpitoa toimi. Borniakista sanotaan, että savuntuotto toimii 6 tuntia; ei toimi. Puru ei laskeudu ruuville 3 tunnin jälkeen enää. Jää kraateri, joka pitää purkaa.
Samoin tuon nykysysteemin mukainen kylmäsavutointa pitää 2 tunnin välein tarkastaa lämpömittarista, jos liikaa lämpöä, suljetaan savuntuotto pariksi tunniksi.
Kun ilta koittaa; suljetaan savuntuotto, samoin suljetaan savun ulospääsy. Tämä n 12 tuntia.
Sitten taas aloitetaan, nostetaan lämpö ja savunsyöttö, näin se pelataan kunnes tuote on toivotun valmis.
Alkuvalmisteluajana hankin 100mm tuulettimen kalan ensi kuivaamiseksi. Kaksi tuntia tuuletusta ja hyvää tulee.
Siis automaattista savustusta lienee turha haaveilla.
Hiljaa hyvä tulee sanoo vanha kansasviisaus ja oikeassahan se on.
Tämän päivän pikaruokakulttuurin ystäville moinen 36 tunnin rupeama saattaaa kuulostaa vähintäänkin eksoottiselta, ellei sitten sulalta hulluudelta, mutta ehkä heidän intressinsä ovatkin aivan muualla.
Uskon lopputuloksen palkitsevan ja olevan käytetyn ajan sekä vaivan arvoista.
Itse kokeilen parhaillaan kebablihan valmistusta ja ajattelisin sen ottavan kaikkineen vajaan vuorokauden ennen kuin saa sivaltaa lastuja.
Se tuo kebapliha on minulle melko outo, minä nyt tuolta ”tuubista” olen katsastellut; ei todellakaan pikaruokaa, sanoisin, että parhaimmillaan maestron aikaansaamaa superherkkua. Sitä kuulemma nykyisin pystytään tekemään ihan kotilaittein, en kovin hyvin asiaan perehtynyt ole.
Olen jonkun kerran kokeillut kebablihan tekoa ja joka kerta on askel ollut parempaan suuntaan, viimeksi rakenne oli hyvä, mutta maku jäi vähän vajaaksi.
Olen kebabin ystävä, mutta kovin ovat harvassa hyvät kebabravintolat, toki niitäkin on.
Itse kun tekee niin ainakin tietää mitä syö, eikä salaatit / kasvikset ole huoneenlämmössä säilöttyjä ja pitaleivänkin saa uunituoreena.
Lahdessa kannattaa käydä kebabilla Jonen grillillä. Liha aitoa käristettyä nautaa.
Tuo kebabin liha ei ole lammasta, niin kuin monet uskovat, vaan ainakin Suomessa se on ihan aitoa sikaa.
Juhani, ihan oikeassa olet, kyse ei ole lampaan lihasta ja varmasti iso osa on sikaa.
Toki on niinkin, että alunperinkään kebab ei ole ollut lampaanlihasta tehtävää vaan periaateessa mistä tahansa naudasta, possusta, lampaasta, kanasta.
Kebab ymmärtääkseni tarkoittaa paahdettua lihaa.
Kyllä täytyy Kallella olla palava into kylmäsavustukseen kun noin pitkiä sessioita Borniakkinsa kanssa jaksaa. Liekö innoituksena teoria vaiko himo hyvin onnistuneeseen lopputulokseen.
Jospa innostuisi Kalle kebabin laittoon niin uskon että saisimme, mahdolliset aiheesta kiinnostuneet saada hyviä neuvoja.
Veljeni sattuu olleen aikanaan ihan kebebmestari, teollisessa valmistuksessa reseptejä kehtellyt. Tarkoittaa että aika paljon olen aiheesta tarinaa kuullut.
Myllymatti, olisi mielenkiintoista kuulla lisää kebablihasta, kun noin läheisen suhteen asiaan omaat.
Kallen avauksista pitää todeta se, että ihan jokaisen on pakko lukaista ja aihealueet ovat juuri niin, että jos riidellä haluaa niin kannattaa syyllistä etsiä peilistä.
Tein taannoin avauksen: https://www.pirkanblogit.fi/wp-admin/post.php?post=31735&action=edit
Kallen avaukset täyttävät kaikki kriteerit.
Niinhän se on, että minua ei kiinnosta ”ruuanvalmistus”, jossa ruoka-aineet vaan lämmitetään; homma pitää tehdä tosissaan, mikäli haluaa nauttia hyvästä lopputuloksesta.
Tuolta ”tuubista” kun noita kylmäsavustusklippejä olen katsastellut; iso virhe tehdään kun kalat ripustetaan pyrstöpäästä roikkumaan, oikeaoppinen on ripustaminen pyrstöpuoli alaspäin; kala kuivuu silloin tasaisemmin.
Kaikenlaisilla systeemeillä olen nähnyt tehtävän kylmäsavua mutta mielestäni ”viritelmillä” ei koskaan päästä kunnollisten laitteiden tasolle.
Samaa mieltä olen kuin Mikakin; tärkeää on tietää, mitä syö ja miltä se onnistuessaan maistuu. Siksi makkarat mm teen itse ostamistani raaka-aineista. Suosin puolalaistyyppistä kiubasa-makkaraa.
Uteliaisuuttani katsastelin tuon kebab grillin hintoja. Ei ihan halpa laite. Välineistöön näkyy helposti saavan uppoamaan 1500 – 2000€. Kun huonoilla laitteilla ei kannata edes yrittää; kyllä siinä hintaa kertyy harrastukselle kuin myöskin pätee savustukseen. Laitteistooni on uponnut varmaan tuon saman verran.
Hälyttävä oire, että edes kiinnostuin laitteiston hinnasta; ei saisi yllyttää.
Eilisestä puolesta päivin on taas, kuinkas muuten, kylmäsavuprosessi pyörinyt, iltasella siinä klo 20 aikaan pitäisi melko valmista jo oleman.
Sen verran taas kehittelin tuota systeemiäni, että venytin tuon generaattorin ja kaapin välisen yhdysputken 120 cm saakka. Nyt ei ole tarvinnut säätöihin koskea, vain tarkkailla mm kaapin lämpöä ja purun syöttöä. Alkaa näyttää melko automaattiselta mutta savustajaa (prosessin valvojaa) ei oikein voi korvata automatiikalla.
Pitkästä aikaa voin sanoa, olevani aikaansaannokseeni tyytyväinen. Juuri tulin ulkoa ja kävin kokeilemassa näppituntumaa kaloihin; kuivia ja kimmoisia olivat. Kylmäsavustus on nyt edennyt yli vuorokauden ja olen ainoastaan lisännyt purua säiliöön ja valvoskellut kaapin lämpötilaa, tälläkin hetkellä, vuorokauden yhtäjaksoisen toiminnan jälkeen kaapin lämpötila oli vain +15 astetta.
Nyt kun alan pikkuhiljaa päästä kylmäsavustuksen (savustuksen kuninkuuslaji) ytimeen, aloin sitä maustamistakin opettelemaan. Ei siis pelkkää merisuolaa ja sokeria.
Eräältä saksalaiselta sivustolta sain hyvän reseptin kalan ennakkomaustamiseen. Nyt menossa olevaan prosessiin sitä kokeilin. Saas nähdä.
Mausteina olivat mustapippuri, sinapinsiemen, hunaja, chilijauhe ja tietenkin se sokeri ja merisuola, sitruunankuorirouhe.
N kuuden tunnin kuluttua sitten pääsee varovasti testailemaan.
Kalan kylmäsavustaminen on kuninkuuslaji, sitten kasvikset, liha; uskomaton suo, jossa eksymisen mahdollisuus lienee ilmeinen.