https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat
Linkki tämän aamun uutiseen Varsovan ghettojen kansannoususta n 75 vuotta sitten ja pidetystä muistojuhlasta.
Oli kyllä paljon ajatuksiani herättelevää asiaa. Kommentoijina puolalaiset veteraanit, Puolan juutalaiset … jne.
Sankaruus, arjen sankaruus, sotasankaruus? Mitä ne ovat?
Luen parhaillaan kirjaa Lauri Törnin pimeä puoli; ei, kysymys ei ole henkilön negatiivisista piirteistä vaan tuntemattomasta Törnistä.
Kirjaa lukiessa saa muuten oivan käsityksen mm ”sotasankarista”, Törnin osaltahan se ”sotasankaruus” realisoitui vasta 70-luvulla ja sen jälkeen. Toki Törni oli Mannerheim ristin ritari … mutta. Hänestä tehtiin n 10 vuotta kuolemansa jälkeen kultti, henkilöpalvonnan kohde. Suosittelisin kirjan lukemista, varsinkin sotaa ihannoiville.
Tämän päivän uutiset taas valottivat veteraanien elämänohjeita sekä ymmärtämistä muihinkin sankareihin kuin vain sotasankareihin.
Jokainen on oman elämänsä sankari, jopa hyttynen. Sodittu on ihmisen historiassa sen alusta asti, maa jatkaa olemistaan vielä silloinkin kun ihminen on poissa, olemme oikeastaan aikas turhia olentoja hyttyseen verrattuna.
Varsovan gheton kansannoususta löytyy hyvä kirja, Leon Uriksen Mila 18.
Mitä Törniin tulee, niin USA:ssa hän on erittäin arvostettu siinä joukko-osastossa jossa palveli.
Pitää varsin varmaan paikkansa. Lauri Törni oli taitava ja pätevä sotilas.
Suomessa vaan ennen 70-lukua lähinnä mannerheimristin ritari, kuten monet muutkin. Niin, no sodan loputtua palkkasoturi, ketä vastaan hyvänsä kunhan joku maksoi.
SS-mieshän Törni oikeastaan ei ollut; palautettiin Suomeen ”maitojunassa” jo vajaan kahden kuukauden palveluksen jälkeen.
Mistähän sinä noita sotaa ihannoivia oikein löydät?
Kannattaneekohan tuohon edes vasta? Katselehan menneitä kirjoituksia/kommentteja.
Se, että kunnioittaa niitä, jotka joutuivat sotaan ja hoitivat tehtävänsä siellä, on aivan eri asia kuin sodan ihannointi.
Myöskään se, että kannattaa varustautumista Suomen puolustamiseksi, ei ole sodan ihannointia.
Sinä tunnut sekoittavan ne keskenään.
Ei siitä niin kovin kauan ole kun sotasankaruudesta oli Suomessa kovin vaikea puhua, poliittinen ilmapiiri oli vähän sellainen varsinkin voimiensa tunnossa olevalla vasemmistolla.
Keitä ne sotasankarit sitten olivat, no ihan kaikki osalistuneet rivimiehistä johtajiin ja lotista sotasairaaloiden sisariin, eikä unohdeta sotaleskiä, jotka jäivät yksin elättämään isoakin lapsikatrasta, melkoisia sankaritarinoita niistäkin löytyy.
Suomen jälleen rakentaminen sotakorvauksineen oli mitä suurin sankaritarina itsessään.
Rehellisyyden nimissä pitää tunnustaa, että vaikka on joskus vaikeuksia ollut niin melkoiseksi kermaperseeksi sitä on saanut kasvaa edellemainittujen sankareiden tekemän työn johdosta.
Yhden alueen Mika unohdit; sotateollisuudessa työskennelleet naiset. Sorvareita, panostajia, pakkaajia …jne. Siis naisia sotatarviketeollisuudessa ja tekstiiliteollisuudessa; aivan liian usein heidät unohdetaan lottien varjoon.
Epäonnistuin kommenttissani tuomaan esille sen, että mielestäni sotasankareita olivat kaikki osallistuneet niin sota kuin kotirintamalla, joka oli pointtini.
Tehtaiden, kotien ja koulujen naiset, kuin myös miehet, jotka eivät rintamalla syystä tai toisesta palvelleet. Helppoa ei varmasti ollut kenelläkään ja kuten sanoin vaikeuksista huolimatta, helpolla on tässä on päässyt kiitos heidän kaikkien.
Mahtava kirja sotasankaruudesta monessa eri toimessa sodan melskeissä; Svetlana Aleksijevits Sodalla ei ole naisen kasvoja
Olen lukenut ko kirjan joitain kuukausia sitten; täysin samaa mieltä olen.
Tässä on hyvä kirja harvinaisemmasta kuvakulmasta sotaan, Törni kuvaamia otksia sodasta.
https://www.sotakirjat.fi/lauri-torni-albumi-kari-kallonen.html
”Ennen julkaisemattoman kuvamateriaalin lisäksi Albumi sisältää Lauri Törnin tarinan sekä jääkäreiden historian aseveliluetteloineen.”
Olihan Törni myös Natsi, eli sosialisti joka taisteli Suomen puolella Neuvostoliiton kommunisteja vastaan 🙂
Niin, muuten mihinkä perustuu, että Törni oli natsi, minun käsitykseni mukaan ei ollut.
Törni ei myöskään taistellut Wffen-SS:n riveissä päivääkään. Tuli Saksaan vänrikkinä (oli muuten Niinisalossa RUK:ssa isäni kanssa samaan aikaan kurssi 45). Alussa sai Saksassa untersturmfürerin arvon, värväytyessään SS:n riveihin 44-45, sai suomalaisen, hänellä jo olleen, kapteenin arvon Saksassa, hauptsturmfürer. Huonosti tosin meni sekin reissu; maanpetossyyte ja lopuksi upseerinarvon menetys.
Jatkosodassa, kuten jo aiemmin kirjoitin, Törni osoittautui taitavaksi sotilasjohtajaksi ja hänen joukkonsa suoritti lukuisia menestyksekkäitä taistelutehtäviä.
Sovitaan että oli SS mies…hoitaa hyvin tätä natsileimautumista, kansallisosialisti koko äijä, hyvä tyyppi.
On hyvä tuntea historia ja pitää osata lukea rivien välistä sillä aina on mukana kirjoittajan omaa näkemystä.
Puolustustahdon ylläpitäminen uuden komentajan tärkein tehtävä.
Tässä ydin, mikä mies Lauri Törni oli:
”Niin, no sodan loputtua palkkasoturi, ketä vastaan hyvänsä kunhan joku maksoi”.
Näitähän ammattitappajia sodissa tarvitaan. Muukalaislegioona hyvä esimerkki, jonne palkattiin vankilakundeja ja, jossa ei paljoa kyselty menneisyydestä.
… edelleen unohdetaan nuo taivaan taistelijat, jotka olivat pommikoneissa tykkitornissa hävittäjien ruokana.
… ja hävittäjälentäjät, mies miestä tai kymmeniä koneita vastaan yksin taistelleet, joiden kohtalona oli kuin Juutilaisen.
… samanlaisia rämäpäitä ja persoonina näinä päivinä ovat formulakuskit, jotka eivät omaa henkeään pelkää, mutta eivät halua kaveriaan tappaa.