Pv:n ylin johto.

Tämän päiväisiä uutisia lukiessani, väkisinkin tulee mieleen; ei komentajatason sotilasjohto sitten jatkosodan ajan jälkeen ole uskottavuuttaan horjuttanut näin paljon.

Pv:n komentajasta lähtien (ilmavoimat) ja alemmat komentajat Lemmenjoella parinkymmenen kutsutun ”kertausharjoituksessa”; viinaa ja sarjakuvalehtiä, sekä everstitason upseerin järjestämät sulkeisharjoitukset; epäilemättä promillerajat ylittyivät.

En muuten pitkähkön sotilasurani aikana ole nähnyt kuin yksikön päällikön pitämiä sulkeisharjoituksia ja niitäkin kovin harvoin.

Ainoastaan ilmavoimien komentaja pari päivää sitten anoi eroa ja sai, kuin myöskin Karjalan Lennoston komentaja.

Olisikohan meidän Pv:n komentajakunnassamme enemmänkin tarkastelun paikkaa?

23 vastausta artikkeliin “Pv:n ylin johto.”

  1. Muistan varusmiespalveluksen aikaan kun eräs palveluksessa oleva upseeri poistutti kännipäissään kenraalin ja muita viskaaleja hankeen kertausharjoitusten aikana teltasta. Sai siitä jonkinmoisen rangaistuksen mutta ei erotettu PV:n palveluksesta.

    Sama jäppinen oli sitten ”toimisto majurina” komppaniassamme, ei tarvinnut varusmiesten edes tervehtiä häntä.

    Samaan tyyppiin törmäsin kerran kun tämä oli eläkkeellä PV:n palveluksen jälkeen. Samanlainen kusipää oli edelleen…. Tälläinen henkilö ei olisi voinut tehdä päivääkään normaali siviilielämässä töitä, PV oli hänelle suojatyöpaikka.

  2. Tämä lienee vahvasti urbaani legenda; ns varusmieslegenda. Ei ole edes mahdollinen. Komppaniassa muuten on ainoastaan päällikkö, vääpeli ja kouluttajat. Majuri kuuluu komentajaportaaseen, toimistopäällikkö, huoltopäällikkö tai pataljoonaupseeri.

    Niin, en koko palvelusurani aikana ole kuullut kenraalista, joka majoittuisi telttaan.

    1. Ei ole legenda. Sukunimi oli Riikonen. Eipä tässä enempää kun tiedän mistä puhun.

  3. Sukunimi voisi olla vaikka Möttönen mutta komppaniakokoonpanoon ei majuria kuulu ja sulkeisia eivät harjoituksenjohtajat (Päällikköporras) pysty mitenkään pitämään harjoituksia tarkastavalle organisaatiolle. Vähäinenkin tuntemus Pv: komento- ja asetiestä tämän jo kertonee.

    1. Kuka sanoi että oli arvoltaan majuri… Se oli ”toimisto majuri”, kapteenin arvoinen henkilö jota ei varusmiesten tarvinnut edes tervehtiä. Vanha toimisto komppanian yläkerrassa oli sen ”työhuone”. Kantahenkilökunta sanoi että ei ole tervehtimispakkoa, oli jonkinlainen PV:n kurinpalautus menossa. En minä tälläistä omasta päästä keksi. Jotain henkistä ongelmaa sillä kai oli, niska kyyryssä lampsi menemään joskus portaikossa ja käytävällä. PV:n porukka kutsui ”toimisto majuriksi”, en tiedä miksi, siitä sai tämän ”tittelin”…

      Ei minun tarvitse väitellä asiasta josta tiedän. Myöhemmin mm saman tyypin poika oli Kajaanissa varusmiehenä kun olin siellä kertaamassa. Silloinkin törmäsin tähän äijään kun kävi poikaansa moikkaamassa, oli muistaakseni silloin eronnut.

      Eli tämä tässä. En jaksa inttää asiasta jonka olen nähnyt ja tiedän mitä on tapahtunut toisin kuin Kalle, et ollut paikalla.

  4. En minä intäkkään mitään; sanonpahan, tunnen perusyksikön henkilöstön läpikotaisin, en ainakaan koskaan ole palvellut yksikössä, jossa olisi jokin kapteeni, jossain toimistossa ja vielä uskomattomampi on väite, ettei tarvinnut tervehtiä. Pv.n ohjesäännöt sanelevat sotilaan käyttäytymisen, ei sitä joku toinen kapteeni pysty kumoamaan ja tuskin edes yrittääkään.

    Niin ja mistään inttämisestä ei ole kysymys; minä nyt tunnen armeijan hierargian läpikotaisin. Varusmieslegendat ovat sitten aivan oma osionsa.

    Toisaalta Marko; miten niin tiedät? Eivät varusmiehet tunne perusyksikön rakenteita kuin aivan pinnallisesti.

    1. Hyvää päivää. Olen moiseen tapaukseen törmännyt. En tiedä miksi oli näin, mutta näin oli. Tämä oli tässä.

  5. Muuten, uskoisin, että koko Suomen puolustusvoimien historiassa olisi varmaan historiallinen tapaus, että kapteeni pitäisi sulkeisia kenraalille ja eversteille. Jos tapahtunut olisi, en koko urani aikana ole kuullut moisesta.
    Tyypillisimpiä varusmieslegendoja komppanian vanhan kersantin kohdalta olivat; juu se oli aikanaan vääpeli mutta alennettiin kersantiksi takaisin.
    Ei Puolustusvoimissa ole rauhan aikana yhtäkään aliupseeria ole alennettu, yhtä vähän kuin upseeriakaan.

    1. Ohhhoijaa… Se oli mennyt kännissä sinne räyhäämään ja poistuttanut sakkia ulos hankeen. Mistä helevetistä kukaan tietää miksi tämä näin toimi??

      Sama äijä oli sekoillut Ylämyllyn AUK:n johtajana. AUK oppilaita oli poistutettu paloaukealla RK:t olalla pistin paikallaan, eräällä oli lähtenyt korvan pala irti kun sohivat menemään hangessa pistin kiinnitettynä Rynnäkkökivääriin. Veljeni oli tuossa porukassa ja näki kaiken, varmaan keksin senkin Kallen mielestä. Se äijä oli sekopää, minkä sille mahtaa.

      Meillä AUK:ssa oli niin laiska johtaja että ei koiraansa edes kusettanut kävellen, ajoi maastoautolla vieressä ja juoksutti koiraa paloaukealla. Oli paljon sairaslomalla, luultavasti liikuntaelinsairuksien vuoksi, lihava ukko. Mutta kun alkoi mehtäleirit niin sinne tuli parempien lisien takia, koira kuseskeli telttojen eteen, kunnon motivaattori tämä. Eikä ole taaskaan minun keksimää, näin oli.

      Sekä minunkin aikana oli näitä AUK 11 kk korpraaleita. Olivat hölmöilleet alikessuna niin pahasti että oli alennettu korpraaliksi ja palvelusaika oli kumminkin sama kuin johtajakoulutuksen käyneillä. En tiedä onko nykyään enää moista touhua…?

      Semmottii…

  6. Niin katsos Marko; Sinä katselet näitä sotilasasioita vajaan vuoden periodilla ja runsailla varusmieslegendoilla. Minä taas runsaan 25 vuoden palveluksen ja koulutukseni pohjalta.
    Sotilasarvoa ei varusmiehellä, joskaan ei edes ammattisotilaalla ole koko suomen puolustusvoimien historiassa alennettu.
    Aikanaan kun kansalaisluottamuksen menetys oli rangaistusasteikossa, silloin meni sotilasarvokin.

    1. Nonniin… Se on sinun näkemys, tämä on minun näkemys. Olisi tylsää jos olisi vain yksi näkemys. Tästä pitääkin erottaa ja yhdistää asioita.

  7. Ei tuo oikeastaan yksin minun näkemykseni ole; jos mahdollista, voisit ehkä kysäistä näitä lukuisia esimerkkejä joltain ammattisotilaalta.
    Toisaalta, niin henkilökunnan ylennykset, kuin myöskin varusmiestenkin, ne löytyvät päiväkäskyistä. En yli 25 vuoteen ole lukenut varusmiehen sotilasarvon alennuksesta; joskaan en henkilökunnankaan.

    1. Olit sitten Sotinpuron leirillä katsomassa kun Luuntantti Matilainen kantahenkilökunnasta potki varusmiehiä kypärään jos ei osunut… Minä satuin olemaan paikan päällä, sinä et. Tämä väittäminen oli sitten tässä.

  8. Todistaja: Eversti haukkui sotilaita ”homorunkkareiksi” toistuvasti kohuharjoituksen aikana – IL seuraa livenä

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b6701dde-f34b-4363-a00b-32640de1cf81

    Tuohan on normaalia, meitä haukuttiin sioiksi ja paskoiksi natseiksi erään kouluttajan toimesta varusmiesaikana. Sama äijä potkasi seläntakana kun olet itse poterossa kävellessään Sotinpuron ampumaleirillä päähän kypärän kohdalla jos ei alkanut osumaan janttereihin (nouseviin, laskeviin tauluihin). Normi päivä se oli. Semmottii

  9. No, tuohonkin sanoisin; oikeat ammattisotilaat tuskin tuota tekisivät. Eri asia sitten ovat nuo reservistä, sopimussotilaat, ihan sama kuin minun aikanani kesäkessut ja kesävänskät; heihin saattoi sisältyä jos minkälaista.

    Kyllä koulutettu ammattisotilas osaa pitäytyä koulutuksessa, eikä minkäänlaisessa koulutettavaa halveksivassa ilmaisussa.
    Siksi toiseksi; käsittäisin, että ura loppuu lyhyeen tuommoisen käyttäytymisen takia.

  10. Kyllä ammattisotilaatkin osaavat käyttäytyä huonosti ja ohjesäännön vastaisesti.

    Itselläni on tästä kokemusta Hennalan RAuk:sta vuodelta 1977. Koulun johtaja kapteeni Lehtinen ei oikein hallinut paraatiharjoituksia. Harjoiteltiin Suomen 60 -vuotisjuhlaparaatiin, joka oli Helsingissä.

    Ojennusten komentaminen ja marssirivistön pysäyttäminen ei sujunut. Esim. pysäytyskomento tuli väärälle jalalle. No sekaisinhan siinä meni koko marssirivistö.

    Kapteeni Lehtinen ei tajunnut omaa virhettään, vaan laittoi syyn varusmiesten piikkiin. Huutoa riitti.

    Rivistön ojennuksia harjoiteltaessa hän kävi käsiksi. Väänsi varusmiestä nenästä, vaikka mitään virhettä ei tapahtunut. Kapteeni Lehtiseltä vain paloi pinna ihan omaa taitamattomuuttaan.

    Tuo nenä oli minun. Joten itselläni on hyvinkin konkreettista kokemusta siitä, että ammattisotilaatkin osaavat käyttäytyä väärin.

  11. Katos vaan, siellähän palvelin Hennalassa siinä päärakennuksen etelä-päässä, esikuntakomppanian viestijoukkueen johtajana, siirryin 1974 sitten Helsinkiin.
    Lehtis-jussi oli itseasiassa täysin esikuntamies, kovin ohut kouluttajakokemus.

    1. Olen samaa mieltä kyseisen herran osaamisesta. Toimistoon sopiva, vaan ei varusmiesten kanssa toimimaan.

  12. Katos, Niilo; varsin monissa kertausharjoituksissa kouluttajana olen ollut ja aina siellä on ilmennyt lievähköä reserviläisten alkoholin käyttöä, jos ei henkilökuntakaan aina putipuhdas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *