Puolukkapiiraita.

Juuri uunista otettuja ja voideltuja puolukkapiiraita. Vaimon tämänaamuisia työnäytteitä.

Mielestäni paras täyte karjalanpiiraaseen on puolukka., lanttu- tai ohratäyte. Juuri tuossa järjestyksessä.

Tällä samalla systeemillä voi tehdä myöskin kalatäytteisen, esim muikku.

Puolukka taipuu myös vatruskaankin (venäläinen vatruska), silloin kuori tehdään vehnätaikinasta, tai voitaikinasta, ikään kuin pullataikina.

6 vastausta artikkeliin “Puolukkapiiraita.”

  1. Eipä ole tullut koskaan kokeiltua, eikä maistettua, mutta uskon olevan erinomaisen hyvää.

    Puolukka noin kaikkineen on marja ihan sieltä parhaasta päästä.

    Perunamuusi, veripalttu ja puolukkahillo, ai että!

  2. Sen verran makuasioista kiistelen, että kerran olen syönyt mielestäni hyvän makuista puolukkatuotetta,, ja sekin johtuen siitä,, että kyseisen marjan ominaismaku oli siitä hienosti häivytetty. Karjalanpiirakka riisillä.

  3. Makuasioista minäkin; valtaosa kaupan riisipiiraista, joita siellä paistopisteissä myydään, valmistettu teollisesti. Pastakoneen tyyppisellä tehdään kuoret, täyte tehdään vesiriisipuurossa, rypytys koneella, paisto samoin, aina ei edes voitelua.
    Ei piiras synny pelkästä riisipuurosta ja ryiskuoresta; siksi paljon olen piiraita itsekkin tehnyt.
    Näitä paistopisteiden piiraita tehdään pakasteista; hyvin vähän karjalanpiiraalle sukua.

  4. Ei yksin karjalanpiiraat vaan koko piiraskulttuuri on yltänyt Suomesta aina Mongoliaan, Kiinan rajalle.
    Piirastäytteet ovat varsin moninaiset. Ohraa, tattaria, juureksia, marjoja ja kalaakin.

    Riisi tuli vasta 1800-luvun puolivälissä maalaiskauppoihin, ohraa ja tattaria Suomessa on viljelty runsaat 4000 vuotta eaa.

    Piirastaikinan tulee olla ruis- ja vehnäjauhoista, veden ja suolan kanssa tehty, ei nostatettu. Kuoren tulee olla hyvin ohut ja vielä reunoihin päin ohentuva; paisto 250-300 asteessa n 25 min ja voidellaan joko vesivoisulalla tai maitovoisulalla.

  5. Aihetta liipaten muistelos. 50-luvulla Forssassa järjestettiin kilpailuja joissa oli oma sarja piirakoille. Enoni vaimon äiti, Karjalan evakkoja voitti aina karjalanppiirakka osion. Hämärä muisto minullakin että munavoin kera olivat ylivertaisia. Makeaa vettä erittyy vieläkin suuhuni kun niitä muistelen.

    Englannissa kai tämäntyyppisiä kisoja on pidetty enemmänkin, ihan hienoa oolisi jos tällainen perinne meillä elvytettäisiin.
    Uskoisin että Kalle pärjäisi hyvin kalansavustus sarjassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *