Yksinkertainen, helppo kastike (kylmä), sopii vähän kaikenlaisen ruuan kanssa; nimittäin kermaviilikastike.
Tarvitaan:
Kermaviiliä, kuppi nurin sopivaan kannelliseen astiaan.
Sitten;
tillisilppua n 1 rkl
Maillen sinappia 1 rkl
sitruunamehua 1 rkl
Kikkoman soijakastiketta 1 rkl
sokeria 1 tl
raastettua inkivääriä 1 tl
Kaikki nämä sekoitetaan ja laitetaan kannelliseen astiaan vuorokaudeksi.
Sanoisin, että kelpaa kastikkeeksi varsin moneen ruokalajiin; eritoten kalaan.
On tullut monia versioita kermaviilikastikkeita tehtyä samalla periaatteella. Vuorokausi aikaa ”kypsyä” ja tosiaankin kalan kaverina erinomaisia kuin myös joidenkin grilliherkkujen.
Reseptiisi voisin lisätä itselleni vielä hillitysti ruohosipulia, mutta ei niin, että tillin maku katoaisi.
Olen tehnyt sitä usein savustetun kalan kanssa ml. ruohosipuli.
Sen tuon kermaviilikastikkeen monipuolisuus lienee siinä, että esim sinappia vaihtamalla, inkivääriä lisäämällä, mustapippurilla (ei maustepippuria, aivan eri mauste), lisäämällä ja monella muulla tapaa muuntelemalla, itse kastike olemukseltaan ei niinkään muutu vaan painotukset.
On hintelä olo, jostakin ravintoaineesta voi olla puutetta. Enpä tajua mistä, kun mikään ei tunnu houkuttavan.
Ehkä rusinapulla ja mustaherukkamehu maistuisivat.
Kyllä Markku Savikivi nuo erilaiset kastikkeet; mm kermaviilikastike, BBQ-kastike, ruskea kastikekkin kaikki itse tehtynä ja innovatiivisesti tehtynä; saavat potkua tavanomaiseen ruokaan.