Tulipahan taas kotiuduttua.
Mukaan kotiin viemisiksi tuli kolme klassikkoa; paksusilavaista savustettua siankylkeä, räimerullid (molemmat saaremaalta) ja Maruzhalta Nömmen torilta tseburekkejä.
Sitä tuota tseburekkiä en ole vaan oppinut tekemään, yrittänyt toki mutta ei ole onnistunut täysin. Virheellisesti muuten luullaan että tseburek uppopaistetaan kuten savolainen lörtsy mutta kyllä se paistetaan öljytilkassa ihan pannulla. Voihan uppopaistaakkin mutta silloin piiraasta tulee todella rasvainen; molempia tapoja käytetään.
On muuten alkujaan venäläinen piiras ja venäläisväestö sitä pääasiassa valmistaa. Nämä piiraathan venäläisväestö n 300 – 400 vuotta sitten mukanaan Eestiin toi. Näinhän se ruokaperinne usein kulkeutuukin. Eestiläiset ovat kyllä piirasperinteen ruokakulttuuriinsa omaksuneet ja osaavatkin. Eestiläinen perinneruokahan sisältää lukuisia erilaisia piiraita.
Ihan lisukkeena; tuolta tuubista huomasin tseburekin; oitis tutkailemaan klippejä ja löytyihän sieltä. Moni asia minulta oli jäänyt huomiotta, kuten öljyn lisääminen taikinaan, lihakokoonpanon maustaminen … ets.
Pitänee yritellä uudestaan.
Nuo tseburekit vaikuttavat mielenkiintoisilta. Vähän googletinkin reseptejä, näyttää hyvin löytyvän. Saattaa olle että kokeilen, jos saan aikaiseksi laitan tänne kokemustani.
Tänään tein juusto-sieni–sipuli-amerikansilava- creme fraiche piiraan. Vaikka itse sanon oli pirun hyvä. Taikina 100 gr kutakin, juustoraaste, vehnäjauho, voi. Sieninä suppiloita ja kanttarelleja.
Tuolta YouTubesta noita reseptejä ja tekotapoja löytyy myöskin ihan kiitettävästi.
Nyt on kyllä todella tuttu piiras kyseessä ja jos en nyt ihan hiekkalaatikkoikäisenä ole tseburekiin tutustunut niin viimeistään siinä seuraavalla askeleella.
Erittäin hyvän ja läheisen ystäväni äiti on näitä tehnyt ihan sieltä lapsuudestamme asti ja tekee muutoin edelleen, aivan ihana ihminen ihan joka tavalla.
Alkuperästä ja sen sijainnista uskallan olla hieman eri mieltä, mutta toisaalta kyse on piiraasta, jonka alkuperää tuskin kukaan oikeastaan osaa ihan tarkalleen kertoa ja samaan aikaan piiraasta on monia eri versioita, kuten tavallista.
Uppopaisto ei ymmärtääkseni ole oikea paistotapa, kuten Kallekin toteaa, mutta ”runsaassa” öljyssä molemmilta puolilta tuottaa kullaruskean lopputuleman.
P.s. Vodka voi olla osa reseptiä.
Se tseburekkien alkuperämaa; siitä on varsin monia versioita. Krimin tataaritkin mainitaan, samoin afgaanit, ukrainalaiset ja monet muutkin.
Se vodka monessa reseptissä mainitaan, samoin veden tilalla taikinan teossa kvassi, (venäläinen kotikalja), tumma, vahva olut, siis tekotapoja on ollut monia.