https://www.vauva.fi/keskustelu/1450659/ketju/paistoin_sit_muikut_sisalmyksineen_paivineen
….. eikä mulla käynyt mielessäkään, että ne ei ookaan valmiiksi perattuja. Mä en sormenpäällänikään suostu raakaan kalaan koskemaan, joten kippasin ne vaan pannulle ja paistoin. Lapsi oli siis nimenomaan pyytänyt semmosia joilla on päät vielä tallella…..
Ote ylläolevasta.
Tänään on muikunsavustuspäivä, valitettavasti ostettuja, Säkylän muikkua ja kookasta, pyöreätä mutta hyvin kin tuoretta. Joukossa muuten oli kevätkutuista muikkuakin, sitä kun Pyhäjärvessä on, joten mätiäkin sain. Muikut olivat miltei kuin tuppisiikaa. Suolasin eilen ja nyt aamun valjetessa pönttöön.
Sitä aamua odotellessa, vilkaisin savumuikusta netissä kerrottua. Sieltä muuten saa aina jotain uuttakin vinkkiä jos saa ihailla ”ammattilaisten” hölmöntölväyksiäkin.
Tuo linkki sitten osui silmääni ja kyllä jäin ihmettelemään; tähänkö olemme tulleet?
Voihan siinä noin käydä jos on aiemmin paistanut ainoastaan kalapuikkoja 😉
Savustettu muikku on kyllä herkkua ihan viimeisen päälle, kuin myös savustettu silakka.
Silakankin edelle laitan tuon kilohailin (rasvaisuus), jos kyllä se silakka myöskin savustettuna tosi hyvää on.
Liian tuoreena (kuolinjäykkänä), ei pikkukalaa tule uuniin jos ei pannullekkaan, pidä laittaa; 5 – 6 tuntia noston jälkeen lienee paras aika.
Tuli sitten muikut savustettua ja hyvää tuli. Ripautin aivan pikkaisen savustimen mukana tullutta ”Fish Hunter” savustusmaustetta lämpimiin kaloihin. Maukasta tuli.
Pari kertaa kun nyt olen tuota laitteen teknistä toimintaa seurannut, käytetty, palanut puru tulee siksi pienissä erissä, että se ei alla olevassa kupissa kyde = ei PAH-yhdisteitä. Kaloista tippunut rasva kertyy toiseen kuppiin, siis savustettavista ei pääse rasva kytevän aineen päälle. Siis ei PAH-yhdisteitä.
Olen aivan oikeasti innostunut tämän laitteen toiminnasta; uusia kokeiluja tulee.
Nuo Bradleyn ritilähyllyt sopivat mainiosti myöskin Borniakiin, siis ei tarvetta lisähyllyihin.
Savugeneraattorin savuntuotto on todella runsas, ”savupiipun” sulkuläpällä voi mm alkusavustuksen kosteuden poistoa hyvin säädellä, silti purua ei kulu paljon. Nämä halpahallien purut todennäköisesti eivät toimi karkeutensa ja leimahdusherkkyytensä vuoksi mutta hinnankiroissa ei tuo originaalipurukaan ole, keskimäärin 1,2€/kalansavustuskerta, massasta riippumatta.
Kerralla muuten voi savustaa esim lihaa 10 kg, makkaraa 8 kg, siis kohtuullisen riittävästi.
Tuo vauva.fi keskustelu on juuri näiden uusavuttomien ihmettely palsta, siellä käsitellään päivänselviä asioita ongelmina ja haetaan ohjeita, tähän on todellakin tultu, kuinka nämä pärjää jos sähköt katoaa kuukaudeksi, syökö ne sitten toisiaan kun ei ole muutakaan ohjetta saatavilla…
Ja tänään paistettua muikkua valmiiksi laitettuna vaikkei itsellä osuutta laittamiseen. Hyviä.
Niitä muikkuja on tänään naposteltu. Tuo Borniak on todellakin mainio laite, Helppo lämmönsäätö, saa juuri sen laatuista kala kun haluaa.