Olen kirjoittanut ennenkin siitä, että tuulivoima on haitallista sattumavoimaa.
Nyt on aika tarkastella talven 2018-2019 tilannetta. Tuulivoimahuijarit ovat väittäneet, että uudet korkeammat tuulimyllyt pyydystävät kyllä tuulta silloinkin kun alempana ei tuule. Katsokaapa oheen liittämiäni kuvia – huomaatte, että ”ja katin kontit”.
Joulukuu 2018:
Tammikuu 2019:
Helmikuu 2019:
Maaliskuu 2019:
Tiedot ovat peräisin täältä. Sieltä voi jokainen hakea mieleiseltään aikaväliltä faktaa.
Kuvista näkyy millaista sattumavoimaa tuulivoima on. Erityisesti minun huomiotani kiinnitti helmikuun puolivälissä miten tuulimyllyt yhtäkkiä alkoivat tuottamaan noin 100 MW tehosta noin 1800 MW teholla. Siinä on sähköjärjestelmä ollut taatusti helisemässä. Kohta sitten tuulivoiman tuotanto putoaa lähes yhtä jyrkästi alas.
Siten sähköjärjestelmään joudutaan tekemään tämän erittäin kalliin sattumavoiman takia suuria investointeja, ettei järjestelmä kaatuisi. Kukapa ne investoinnit maksaisi, ellei suomalainen veronmaksaja ja sähkön kuluttaja.
Minun mielestäni tuulivoiman kaikenlainen tukeminen täytyy lopettaa ihan kokonaan.
Uusin kotkotus tuulivoimahuijareilla on, että puheissa väitetään, että tuulivoima on jo kannattavaa ilman tukiaisia. Kuitenkin käytännössä vaativat edelleen tukiaisia.
”Minun mielestäni tuulivoiman kaikenlainen tukeminen täytyy lopettaa ihan kokonaan.”
Ei onnistu tukien lopettaminen seuraavalta hallitukselta, eivätkä tule yrittämäänkään, sillä rahojen haisemaan laittaminen on vihervasemmistosta nastaa, melkein kuin ilotulitusta.
Riippuu sitä millainen on seuraava hallitus. Jos se on ”kansanrintamahallitus”, niin oletan että tuulivoimatukiaiset nousevat entisestään.
Saksa on käyttänyt tuulivoiman ja aurinkovoiman rakentamiseen ilmeisesti ainakin 200 miljardia euroa – ja yhä hullummaksi sähköverkon tilanne menee.
Toivottavasti saksalaisilla pasahtaa pian järki päähän ja alkavat rakentaa Saksaan uutta ydinvoimaa, eivätkä sulje entistä.
Saksassa ongelmana on, että verkon säätöjärjestelmät eivät meinaa pysyä mukana myllysähkön vaihtelussa ja siellä on koko ajan riski verkon kaatumiseen yhdenkin suuremman yllättävän kuormitusmuutoksen vuoksi.
Tsekki ei ole enää pariin vuoteen suostunut ottamaan Saksan myllysähkön vaihteluita omalle verkolleen, koska se ei tuollaisia vaihteluita kykene kestämään.
Saksassa on aivan katastrofaalinen ajatuksenakin luopua ydinvoimasta, joka tuottaa stabiilisti sähköä verkkoon ja käytännössä pienentää verkon impedanssia.
Jos kaikki sähköntuotanto on sattumavoimaa, niin mikään mahti ei voi estää verkkoa kaatumasta.
Tosiaankin jossakin vaiheessa tulee ongelmaksi myös se, että kukaan ei suostu ottamaan vastaan sattumasähköä omaan verkkoonsa, vaikka siitä maksettaisiin.
”siellä on koko ajan riski verkon kaatumiseen yhdenkin suuremman yllättävän kuormitusmuutoksen vuoksi.”
”Ihanaa”, sanoo vihreistö ja jatkaa ”me olemme etujoukko”.
Suo siellä – vetelä täällä. Tuulivoima lisää ilmaston lämpenemistä, väittävät tukijat.
*
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/harvardin-yliopiston-tutkijat-vaittavat-laajamittainen-tuulivoiman-tuotanto-aiheuttaisi-jopa-hiilivoimaa-suuremman-ilmaston-lampenemisen-6744136
9.10.2018
Harvardin yliopiston tutkijat väittävät: laajamittainen tuulivoiman tuotanto aiheuttaisi jopa hiilivoimaa suuremman ilmaston lämpenemisen
Harvardin yliopiston tutkijoiden mukaan laajamittainen tuulienergian tuotanto vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen hiiltä ja kaasua enemmän lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna.
Mikäli kaikki Yhdysvalloissa kulutettava sähkö tuotettaisiin tuulivoimalla, vaikutus ilmaston lämpenemiseen olisi 0,24 astetta koko USA:n alueella. Paikallisesti lämpötilat voisivat kohota noin 0,5 astetta.
Lämpenemisvaikutus syntyy, kun tuuliturbiinit sotkevat maan pinnan ja ilmakehän luonnollista konvektiota, eli lämmön siirtoa. Lämpenemisen vaikutus on suurinta yöaikaan, kun auringon vaikutus konvektioon heikkenee. Tällöin tuuliturbiinit palauttavat maan pinnalta nousevaa lämmintä ilmaa takaisin kohti pintaa ja nostavat lämpötilaa maanpinnan lähellä.
”Jos tarkasteluun otetaan 10 vuoden perspektiivi, laajamittainen tuulivoiman hyödyntäminen vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen enemmän kuin hiili ja kaasu”, tutkimuksen toinen kirjoittaja David Keith arvioi.
Keithin mukaan pitkällä aikavälillä tuulivoima on ”valtavasti puhtaampaa” kuin hiili ja kaasu.
Tutkijat haluavat tuoda esiin etenkin uusiutuvan energian paikalliset vaikutukset ja puoltavat aurinkoenergian hyödyntämistä. Aurinkoenergian vaikutus lämpenemiseen jää 10-osaan tuulivoimasta.
”Analyysimme mukaan aurinkovoiman käytön edistäminen voisi olla tuulivoimaa järkevämpää”, Keith sanoo MIT Technology Review:n mukaan.
”Tutkimuksesta tullaan varmasti vetämään vääriä johtopäätöksiä tuulivoimaa vastaan. Olisi kuitenkin epäeettistä jättää huomiotta myös uusiutuvan energian ilmastovaikutukset sen takia, että haluamme edistää niiden käyttöä”, Keith toteaa.
Tutkijoiden mukaan heidän rakentamansa malli vastaa tuulipuistoista saatuja suoria havaintoja.
Tutkimuksessa on myös merkittäviä rajoituksia. Ilmastovaikutukset perustuvat pitkälti paikallisiin sääolosuhteisiin, turbiinien sijoitteluun ja turbiinien teknologiaan. Lisäksi tutkijat laskivat vaikutuksia vuoden aikavälillä. MIT Technology Review myös huomauttaa, että koko USA:n sähkön tarpeen tyydyttäminen tuulivoimalla on vaikeasti kuviteltavissa oleva skenaario.
Tutkimus on saanut tuoreeltaan kritiikkiä osakseen. Esimerkiksi Stanfordin yliopiston professori John Dabiri kritisoi tutkimuksen oletuksia tuulivoimaloiden vaikutuksista.
”On hyvin tiedetty, että tämän tyyppiset mallinnukset ja ennakko-oletukset ennustavat huonosti tuulipuistojen todellisia olosuhteita ja virtauksia”, Dabiri sanoo.
Dabirin mukaan aikaisemmat ”realistisemmat” simulaatiot ovat osoittaneet vain vähäistä lämpötilan nousua maan pinnan lähellä.
Tutkimus ei myöskään huomioi fossiilisen energiantuotannon globaaleja vaikutuksia, vaan tarkastelee tuulienergian tuotannon vaikutuksia paikallisella tasolla. Ars Technica huomauttaakin, että tuuliturbiinin vaikutus lämpenemiseen pysähtyy, kun tuulivoimala pysäytetään. Fossiilisen energian tuottamat co2-päästöt puolestaan vaikuttavat vuosisatojen ajan.
Tutkimus on julkaistu Joule-tiedejulkaisussa.
Hyviä aikeita on olut siellä sun täällä – Ruotsikin kerran päätti luopua ydinenergiasta. miten on käynyt?
*
https://yle.fi/uutiset/3-10615924
26.1.2019
Esitys: Saksa luopuu kivihiilen käytöstä vuoteen 2038 mennessä
Hiilivoimalat suljettaisiin vaiheittain 20 vuoden aikana.
*
https://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/energia/valmistuuko-saksan-hienoin-hiilivoimala-tyhjan-pantiksi-1-5-miljardia-maksanutta-dattelnin-laitosta-tuskin-otetaan-kayttoon-6759802
Valmistuuko Saksan hienoin hiilivoimala tyhjän pantiksi – 1,5 miljardia maksanutta Dattelnin laitosta tuskin otetaan käyttöön
*
Saksassa viime kuussa tehty hiilivoimaloita koskeva päätös kuitenkin muuttaa tilanteen. Hallituksen asettama komitea pääsi pitkän väännön jälkeen sopuun siitä, että maan hiilivoimalat suljetaan vuoteen 2038 mennessä.
Datteln 4:n kannalta kiinnostavin on sopimus siitä, että myöskään uusia voimaloita ei oteta käyttöön.
Komitean päätös ei virallisesti sido Saksan hallitusta, mutta hankalien neuvottelujen jälkeen saadun sopimuksen sormeilu olisi sekin huono signaali.
Tilanne on nostanut Saksassa vilkkaan keskustelun. Onko järkeä jättää uusi voimala tyhjän pantiksi samaan aikaan kun vanhemmat ja ympäristölle haitallisemmat voimalat saavat vuosikymmeniä jatkaa toimintaansa niin Saksassa kuin etenkin naapurimaassa Puolassa?
Saksa on ihan kusessa sen ”vihreän” energiapolitiikkansa kanssa.
Oman idioottimaisuutensa kanssa Saksa on yhä riippuvampi Venäjän toimittamasta maakaasusta – siitä taas kärsii koko Eurooppa.