Meille tuli ilmaisjakeluna Maaseudun Tulevaisuus, ns. broadsheet eli perinteinen sanomalehden koko n. 80 cm aukeama ja 65 cm korkea.
Vertailuna nykyiset tabloidit n. 55 x 35 cm
Tabletti 15 cm x 20 cm
Kännykkä 7 cm x 10 cm
J… lauta, kun oli upeaa levittää pöydälle iso lehti, jossa oli paljon asiaa ja visuaalisuus käsittämättömän hienosti taitettu kuvineen ja teksteineen. Oli kuin olisi ollut taidegalleriassa, jossa näkee kaiken parilla silmäyksellä ja muutamalla selauksella.
Sitten, kun osataan vielä käyttää musta-valkoista visuaalisena elementtinä kaiken värin keskellä, ollaan asian ytimessä. Ja, tätä minä olen toitottanut lehtien taittoporukalle puolet ikääni. Ainoastaan Bremer ja muutamat muut ammattilaiset kuten Hannu Lindroos ovat ymmärtäneet mv- kuvan roolin värikeskeisissä uutisissa.
Miettikäähän, mitä lukutaitoiset ja visuaaliset ihmiset ovat menettäneet lukiessaan nopeasti pienen kämmenen kokoisesta kännykästä vai muutaman otsikon ja sitten sähläävät ja rapläävät seuraavaa sivua ja äänellisiä höpötyksiä.
Olen edelleen sitä mieltä, että printtisanomalehti on menettänyt paljon arvoaan monitahoisesti joutuessaan tyytymään näihin pintaliitoihin.
Sen sijaan aikakauslehdet menestyvät perinteisellä koollaan ja värimaailmansa erilaisuudella lukuun ottamatta huonosti luettavia lakattuja paperipintoja. Niiden tulisi olla mattapaperia.
Luettavuuden suhteen lehdistössäkin ollaan menossa huonoon suuntaan ja nopean tv-lööppien suuntaan. Sivistys siinä kärsii.
Samoin – kyllä heräsi vanhat hyvät ajat mieleen sillä itsekin mukana olleena siihen aikaan kun sanomalehti vielä oli sanomalehti eikä tunnettu lööppejä.
Eipä ole missään niin isoa pöytätilaa että moista voisi lukea.
Tabloidi vielä menee.
Hommaa pöytä, näet enemmän.
Pöydälle minäkin levittelin, kahvikuppi mahtui silti vielä. Lehti nuohoojan suosiossa, koska sille voi aukaistuna levitellä kaikki tuhkat.
Tyhjentääkös Pentti teillä vielä nuohooja sanomalehdelle tuhkat? Meillä jo parikymmentä vuotta nuohoojamme on imuroinut tuhkat ja tyhjentänyt kompostiimme.
Kyllä se käyttää imuriakin, en tiedä onko se vielä , vai jo. Jos kaikki tuhkat yrittää imuroida, niin on se imuri pian tukossa. Meiltä lähtee kaikki tuhkat johonkin, en tiedä minne. Joskus olen sanonutkin, että minä voin viedä metsään lannoitteeksi.
Kyllä minulla pöytiä on, mutta kun pitäisi olla tyhjä pöytä. Ei vain oikein tee mitään hommia missä noin isoa pöytätilaa tarvisi sisätiloissa. Jos vaikka läppärinkin purkaa atomeiksi niin tabloidin verran tilaa se vaan vie, eikä se tehokas lisävalo edes osu kuin pienelle alueelle. Mökin piharakennukset ovat sitten asia erikseen.
Ehkäpä joku nauttii vanhasta formaatista, se heille suotakoon.
Olihan tuo piristävä kokemus lukea tuo paksu uutispaketti. Tilavaikeuksia pöydällä ei ollut kun pani läppärin kiinni.
Vaan on se kallis lukukokemus tuo paperinen sanomalehti; satoja euroja vuosikerta, jopa meidän piskuinen Forssan Lehti, josta parin päivän viiveellä sitten saa lukea netissä jo julkaistuja uutisia.
Printtilehteä on kehitetty siihen suuntaan, että siellä on syventäviä aikaa kestäviä dokumentteja ja mielipiteitä niihin jne.. ja nopeat uutiset ovat siirtyneet printin verkkojulkaisuihin.
Sitten on näköislehtiä, joiden yksi ”isä” olen ollut, mutta ne ovat edelleen aika kelvottomia käyttöominaisuuksiltaan.
Siitä ei päästä mihinkään, että printin selattavuus on nopein käyttöliittymä vrt. verkkopalvelut ml. jos haluat repäistä heti talteen jonkun kiinnostavan jutun.
Heikin asiallisista perusteluista huolimatta, jopa siitä johtuen; koen edelleenkin paperilehden lähestyvän tarpeettomuuttaan.
Minulle riittäisi aivan hyvin tuo jo nyt oleva järjestelmä.
Tilanteen tullen en koe hankalaksi hakea uutistarjontaa ihan kännykästäni. Uutisen mielenkiintoisuuden mukaan pystyn lähes missä tahansa tekstiä ”paloitellen” lukemaan oleellisen ja se minulle kyllä riittää.
Kallelle; uutistarjontaa on monenlaista, nopeaa ja hidasta. Nopea on siirtynyt verkkoon, ”hidas” taas on ns. ”pitkää” journalismia, joka vaati tilaa ja aikaa syventyä.
Minä taas koen, että paperilehti jatkaa elämäänsä kuten kirjatkin. Ongelmana sanomalehdillä on varhaisjakelu monella paikkakunnalla sen hitauden ja kalleuden vuoksi.
Todennäköisesti tulee tapahtumaan niin, että osa sanomalehdistä jaetaan lähitulevaisuudessa päiväjakeluna ja varhaisjakelusta saa sitten maksaa.
Ilmoittajat, kuten päivittäistavarakauppa ovat varhaisjakelun ehdottomia kannattajia, koska niiden tuotto edustaa n. 60 % sanomalehtien taloudesta. Lidl ei, koska se tuottaa itse omat kiinteät ilmoituksensa 2 krt / viikko joka savuun.
Katos, Heikki, en nyt niin uutisfriikki ole, että pitäisi ehtiä jokaiseen uutiseen syventymään ja sitten avaamaan siitä keskustelu esim Pirkan blogeissa.
Samoin Kalle ! Paitsi seuraava, joka ei ole päivän suurimpia keskustelun aiheita.