https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006077899.html
”Kommentti: Tässä on kesäaikakeskustelun pahin vale – lisävaloa ei todellakaan tule 400 tuntia”
”Tällä kaavalla kesäajan käytännön hyödyksi tulisi koko vuodelta 1 747 minuuttia eli 29 tuntia ja 7 minuuttia. Samalla paljastui se, että pysyvän kesäajan ero vielä käytössä olevaan kellojen siirtämiseen olisi lähes olematon. Huhtikuu, elokuu, syyskuu sekä lähes koko lokakuu ja osa maaliskuusta kun ovat kuuluneet jo nyt kesäajan piiriin.
Siksi pysyvän kesäajan käytännön hyöty toivotulle aikavälille jäisi vain noin kymmeneen tuntiin.”
Silti lähes jatkuvasti joukko kaikenlaisia toimittajia ja blogisteja vaahtoaa kesäajan puolesta – osa toki tyhmyyttään ja asiaa ymmärtämättä.
Minä vaahtoan sen takia koska se kellojen vaihto pistää unet sekaisin ja kelloja saa säätää puolensataan laitteeseen pari kertaa vuodessa.
Itse kun olen sairaseläkkeellä, niin ei minuun paljon vaikuta. Tunti sinne tai tänne, mutta silti saisi kellojen siirtely jo loppua.
Kellojen siirtely loppuu onneksi ja enemmistö suomalaisista haluaa vanhan normaaliajan, mutta muutama toimittaja/ bloggari vaahtoaa kesäajan puolesta.
Jokainen voi elellä omia iltojaan ja aamujaan vaikka auringon mukaan kelloista välittämättä.
Minä vaahton kesäajan puolesta koska se pidentäisi valoisan aikaa syysiltoina. On tyhmää kun heti töistä tultua tulee pimeää. Toivon, että kun kellojen siirto loppuu niin kesäaika jää.
Juhak vaahtoaa talviajan puolesta, tämä taitaa olla jo toinen blogi aiheesta.
Kysymys on varmaan seuraavien vaalien keskeisimpiä ja jakaa puolueet.
Et sitten ilmeisesti ole tuota juttua lukenut.
On todella tyhmää, kun muutamana päivänä vuodessa tulisi muutaman minuutin aikaisemmin se ”pimeä”.
Alle 10 tunnin kokonais”hyödyn” takia pitäisi leikkiä kesäajassa normaaliaikaan tottuneiden haitoista piittaamatta.
Enemmistön mielipiteillä ei näköjään ole demokratiassa väliä, kun pieni vähemmistö vaahtoaa.
P.S. Kun asiassa ilmenee uutta merkittävää, voinee sen tuoda esiin jopa toisessa blogissa, vaikka se jotakuta kovastikin häiritsisi……….
No eipä ole kellot siirtyeet v 2003 ne on käynyt talviaikaa eikä kesä aikaan siirry yhden herätys kellon siirsin normi käytössä olevaan
Senkin vain jos satun lähteen jollekkin matkalle vaikkapa risteilylle . terv tepivaari
”Samalla paljastui se, että pysyvän kesäajan ero vielä käytössä olevaan kellojen siirtämiseen olisi lähes olematon. Huhtikuu, elokuu, syyskuu sekä lähes koko lokakuu ja osa maaliskuusta kun ovat kuuluneet jo nyt kesäajan piiriin.
Siksi pysyvän kesäajan käytännön hyöty toivotulle aikavälille jäisi vain noin kymmeneen tuntiin.”
Nyt putosin rattailta. Sitä toki sattuu useinkin. Tässä vertaillaan pysyvän kesäajan ja nykyisen kellojensiirtelytilan valoisuusolosuhteita keskenään. Mutta nykytilahan kellonsiirtelyineen lakkaisi pysyvässä kummassa tahansa aikaratkaisussa olemasta ja vertailla pitäisi tietenkin pysyvän kesäajan ja pysyvän talviajan valoisuusolosuhteita.
Mitään pysyvän talviajan tuomia etuja ei tässäkään blogissa ole tuotu esiin. Kellojen siirtely mainitaan, mutta se loppuisi yhtä hyvin pysyvässä kesä- kuin talviajassakin.
Lienee niin että pysyvää talviaikaa kannatetaan vain samasta syystä kun Pasi Kaunisto laulaa tässä levytyksessään:
”vaihtuvat päivät
pois leikit nuo jäivät
mut koskaan et muuttua saa
vuodet niin kulkee
ne paljon pois sulkee
mut koskaan et muuttua saa
ole sellainen vain
jonka nähdä mä sain
ole muisto mun nuoruudestain
ole sellainen vaan
että taas uudestaan
oman nuoruutein takaisin saan
aika jos vaihtuu
pois haaveet jos haihtuu
niin koskaan et muuttua saa
aika on aikaa
mut taika on taikaa
sä koskaan et muuttua saa”
Lienee niin, että kesäajan intoilijat eivät osaa tai halua ymmärtää tosiasioita.
Normaaliaika on aikanaan muodostunut valoisan ajan mukaisen elämäntavan seurauksena, jolloin valoisa aika on käytetty tehokkaasti hyödyksi.
Jälleen muistutan siitä tosiasiasta, ettei valoisan ajan määrä muutu miksikään riippumatta siitä, kumman ajan mukaan eletään.
Tosiasia on myös, että kolmanneksen vuodesta valoisaa aikaa on enemmän kuin kyetään käyttämään ja sitä on sekä aamulla että illalla, joten kellojen siirtelystä ei ole mitään hyötyä.
Talvikuukaudet puolestaan on sekä aamuin että illoin pimeää, joten kellojen siirtelystä ei ole silloinkaan mitään hyötyä.
Kyse on siis n. neljän kuukauden ajasta, missä teoriassa kesäaikaintoilijoille olisi jotain lisävaloa iltaisin.
Samoin aamuvirkuille normaaliajasta olisi valoisaa iloa aamuisin.
Tässä on siis vastakkain kaksi kantaa ja kyse on varsin minimaalisesta ”hyödystä”.
Kesäaikaintoilijat ovat vuolaasti selittäneet satojen tuntien lisävalosta – täysin tieteellisesti kestämättömien selitysten nimissä.
”Tällä kaavalla kesäajan käytännön hyödyksi (normaaliaikaan verrattuna) tulisi koko vuodelta 1 747 minuuttia eli 29 tuntia ja 7 minuuttia. Samalla paljastui se, että pysyvän kesäajan ero vielä käytössä olevaan kellojen siirtämiseen olisi lähes olematon. Huhtikuu, elokuu, syyskuu sekä lähes koko lokakuu ja osa maaliskuusta kun ovat kuuluneet jo nyt kesäajan piiriin.
Siksi pysyvän kesäajan käytännön hyöty toivotulle aikavälille jäisi vain noin kymmeneen tuntiin.”
Tämä tarkoittaa, jos tekstin lukee huolellisesti, että kesäajan ja normaaliajan ero on n. 30 tuntia ja kesäajan ja nykyisen kellopelleilyn ero vain n. 10 t.
Tähän mennessä enemmistö suomalaisista on antanut äänensä normaaliajalle, joten demokraattisesti jäämme siihen kesäaikaintoilijoiden kiukuttelusta huolimatta.
Olen täysin Juhak:n kanssa samaa mieltä, vaikken tuota nyt noin kriittisesti kärjistäisikään.
Pääasia, ettei kelloja rukattaisi kahteen kertaan vuodessa; mitään hyötyähän siitä ei ole.
Lokakuun lopulla talviaika on paha isku. Kun illat ovat jo muutenkin pimentyneet niin sitten pimennetään ihan kokonaan. Huono, huono, ei vpi muuta sanoa.