Alkava vuosi on Kihniölle merkityksellinen. Täytämme 100 vuotta, mahdollinen käräjöinti palveluidemme tuottajan Parkanon kanssa ja rimpuilu irti talouden kurimuksesta. Saamme todenteolla kääriä hihat oman kuntamme puolesta.
Kunnanjohtajan katsauksessa kysytään: Olemmeko me elinvoimainen kunta?
Mitä tarvitaan jotta olisimme elinvoimainen kunta – laadukkaat palvelut, vauvasta vaariin. Meidän hyville palveluillemme on lyöty kapuloita rattaisiin. Hiljaa hivuttamalla palveluitamme on Parkanon kaupungin ja Kolmostien terveyden toimesta heikennetty. Kiitos kuntalaisten aktiivisuudelle, kunnan johdolle ja päättäjillemme, että olemme yksissä tuumin viheltäneet pelin poikki. Kihniöläiset eivät syyttä suotta haastaa riitaa – olemme pitkämielisiä, mutta rajansa kaikella. Jos nyt annamme periksi, on kuntamme itsenäisyyden loppu lähellä.
Kun kädenvääntöön Parkanon kanssa lisätään mahdollinen maakuntauudistus jota nykyinen hallitus on hahmotellut, niin kiviä tulee olemaan olemassaolomme tiellä. Kunnanjohtajan katsauksessa sivulla 6 todetaan mm. seuraavaa: ” Rinteen hallitus on asettanut tärkeimmäksi uudistamiskohteeksi Tulevaisuuden sote – keskusohjelman (Maakunnan hankekokonaisuus). Hankkeen kautta on tarkoitus uudistaa erityisesti palvelujärjestelmää siten, että nykyisistä terveyskeskuksista muodostetaan laaja-alaisia sosiaali – ja terveydenhuoltokeskuksia.” Tässäkö piilee Parkanon vimma ajaa alas sairaalamme ja sitä kautta loput terveyspalvelumme, jotta Parkanosta tulisi se laaja-alainen sosiaali – ja terveydenhuoltokeskus? Miettikääs sitä?
Tiedämme kuinka kunnat ja kaupungit kamppailevat huononevien talouksiensa kanssa. Lomauttavat väkeään ja karsivat palveluita. Yksi sun toinen kolkuttelee kriisikunnan ovella, myös rakas Kihniömme. Jos katsoo pelkkiä lukuja talousarviossa, niin muurahaiset kipittävät pitkin selkärankaa. Kuitenkin mielestämme valoa näkyy tunnelin päässä. Rinteen hallitusohjelman lupaamat lisäpanostukset kunnille olisivat tuiki tärkeitä. Tummia pilviä tuli kuitenkin jo heti alkuun, kun EU ärähti hallitusohjelmassa panostettavan liikaa julkiselle sektorille. Nähtäväksi jää uskaltaako hallitus hyppiä aisan yli EU: n suhteen.
Riikosen hallista saatiin kaupat tehtyä ja sitouttaa yritys vankasti Kihniöön – näin uskomme. Myös Pyhäniemen kehittäminen on nytkähtänyt eteenpäin. Jos vielä saamme tuulivoimaa kuntaamme täydellä teholla, niin a`vot. Kihniön sadan vuoden juhlan merkeissä voimme asettaa tulevaisuuden tavoitteeksi 100 uutta työpaikkaa, 100 uutta asukasta.
Entä sitten alijäämän kattaminen? Monia vaihtoehtoja talousarviossa pohditaan. Itselleni kysymys vesi – ja mahdollisen lämpölaitoksen yhtiöittämisestä on kinkkinen, periaatteellinen. Yhtiöittäminen tarkoittaisi päätösvallan karkaamista valtuuston ulottumattomiin eli demokraattisen päätöksenteon ulottumattomiin. Jossain vaiheessa voitaisiin siis vesilaitos myydä tai sulauttaa yhteen Parkanon vesilaitoksen kanssa ilman, että voisimme siihen vaikuttaa.
Toki ymmärrän, että oman kaivon omaavat maksavat vesihuollon piirissä olevien vedensaannista eikä se tunnu kohtuulliselta. Myös alijäämän kattamisen kannalta yhtiöittäminen olisi varteenotettava vaihtoehto. Kova jaakobin paini myllertää sisuksiani yhtiöittämisen suhteen.
Monia asioita olisi ollut ryhmässämme toiveiden tynnyriin, mutta ymmärrämme talouden kuntoon saattamisen tärkeyden ja sitä myötä kunnan itsenäisyyden turvaamisen, että tyydymme esitettyyn talousarvioon. Vain itsenäisenä kuntana voimme taata palveluidemme säilymisen.
Mielestämme talousarvio ja taloussuunnitelma niissä rajoissa mitä on käytettävissä, ovat hyvin ja huolella laadittuja. Kiitos siitä viranhaltijoille ja kunnanhallitukselle. Suuret kiitokset kunnan työntekijöille, sosiaali – ja terveydenhuollossa raskaissa töissä, ainaisessa epävarmuudessa kamppaileville työntekijöille. Kiitokset myös sitkeille yrittäjille, yhdistyksille ja kuntalaisille, panoksestanne oman kuntamme elinvoiman puolesta.
Valtuustoryhmämme hyväksyy talousarvion ja taloussuunnitelman. Hyvää joulun odotusta kaikille tahoille.