Matkan varrella on nähty – olipa valtion peräsimessä mitkä puolueet tahansa, niin pienet kunnat ovat olleet ”liipasimella”. On yritetty pakko liittää kuntia ja nyt kaatuneessa Sotessa perustaa maakuntia, jossa ilman muuta ”isännän” ääntä olisivat käyttäneet isot kaupungit.
On kerrottu sosiaali – ja terveyspalveluiden ”uudistamisen” tarpeen olevan turvata tasapuoliset lähipalvelut kaikille maakunnissa ”leveimmillä hartioilla”.
Monissa kunnissa on ymmärretty mitä tarkoittaa mahdolliset ns. ”leveämmät hartiat”? Päätäntävallan viemistä pois omista ”käsistä” ja siten lähipalveluiden karkaamista isompiin keskuksiin.
Kuinka näissä valtion niin sanotuissa uudistamishankkeiden yrityksissä on maakunnissa käynyt? Hätäpäissään on hypätty ojasta allikkoon. Isot hoiva-alan yritykset ovat nähneet tilaisuutensa tulleen ja rientäneet ”pelastamaan” kuntien lähipalvelut.
Pienen kunnan päättäjänä voin sanoa, päättäjät, kuntalaiset kuin hoiva-alan työntekijät saavat lehdistä lukea muutoksista palveluiden osalta – vaikutusmahdollisuus palveluihimme on olematon.
Miksi ei valtion taholta ole haluttu hoitaa mallikkaasti kuntien perusterveydenhuoltoa huolehtimalla riittävästä rahoituksesta? Onko kyse jo pitkään jatkuneesta kansainvälisestä suuntauksesta jossa julkisen sektorin palveluita on vaivihkaa ujutettu markkinavoimien ulottuville?
Julkisista palveluista on tehty syntipukki ja riippakivi. Kansallisten – ja kansainvälisten hoiva-alan yritysten rientäessä heittämään pelastusrenkaan sosiaali – ja terveyspalveluihimme, eduskuntapuolueiden vain levitellessä käsiään tai jopa yrittäen kaikin voimin antaa vetoapua yksityistämisille.
Kuntien perusterveydenhuoltoon ja koko julkiseen sektoriin panostaminen on parasta lähipalvelua, mikä estäisi sairaiden, vanhusten ja hädässä olevien hyväksikäytön bisneksentekovälineinä. Tätä mieltä oletan näin vaalien alla olevan kaikkien puolueiden ja ehdokkaiden – entä vaalien jälkeen?
Sipilän hallitus laittoi 200 miljoonaa hankkeeseen johon ei ollut päätöstä.
Sipilä käänsi takkia puolilta päivin – siinäkö se vastuu?
Niinpä, mitä kaikkea noilla miljoonilla olisi aikaansaatu kuntiemme palveluiden turvaamiseen?
20 miljoonaa vuodessa kymmenen vuotta – aika paljon palveluita.
Nii, ku ajatellaan asiaa ihan oikein, saatamme hämmästyä. Eduskunnassa on 200 ihmistä töissä, kansa maksaa palkan, ja tässä on yksi ”suoritus”.
Valmista ei tullut. Miksi?
Siinä talossa on porukkaa joka ei osaa tehdä yhteistyötä.
Kun eduskunta epäonnistuu siitä kärsii kaikki suomalaiset.
Kysynkin onko esimerkiksi vasemmisto ihan vaan muuten vaan palkkaa nauttimassa eduskunnassa?
Mä ajattelen että seuraava eduskunta saisi mielellään koostua henkilöistä jotka sitoutuvat toimimaan kansan edustajina.
Tämmöne napinpainaja porukka on kallis ylläpitää.
Suomi tarvitsee päättäjiä. Hisiissä saattaa olla monta nappulaa ??
Miten niin vaan vasemmisto on palkkaa nauttimassa? Ai niin, oikeistohan tekee hartiavoimin työtä palveluiden yksityistämisen puolesta.
Vasemmisto on ollut kaikki 13 vuotta eduskuntapuolue kun aihetta on käsitelty.
Ja jos napinpainajille huomauttaa että pitäisi saada myös valmista niin rutina alkaa.
Nyt sitten yllättäen oikeisto sekä puolta että vastustaa taikka jotain.
Hannu, mikä siinä on ettei munaustaan voi pyytää kansalta anteeksi vaan aina pitää sepustella että kyllä minä mutta kun noi toiset ??
Voi v—-u mitä porukkaa meillä on eduskunnassa
Mikään raha ei ole mennyt hukkaan, vaan sillä, mitä nyt on tehty lähdetään jalostamaan asioita eteenpäin. Älkää puhuko puuta heinää, jos ette tiedä, mitä on jo tehty tulevaisuuden pohjaksi.
Eihän se silloin näytä menevän hukkaan kun kallispalkkaisia työllistetään turhan tähden, mutta annas olla jos pyytää rahoitusta perusterveydenhuoltoon, niin kielletään ja annetaan rahat palveluiden yksityistämisen suunnitteluun. Yritä nyt Juhani ymmärtää miten suomalaista demokratian kivijalkaa eli kuntien itsehallintoa ja kuntademokratiaa halutaan murentaa näillä ns. kutsutuilla uudistuksilla. Kihniö ja sen päättäjät ovat kuin lastut laineilla kun Pihlajalinna ja sen tytäryhtiö tekee mitä tahtoo. Tietoa ei saa koska osakeyhtiö salaisuuksineen. Perusturvalautakunnan sekä ohajusryhmän kädet ovat myös sidotut ja näin valmiit päätökset vain tuodaan meidän ihmeteltäviksi. Palvelut häipyvät pala palalta Parkanoon, sairaalamme on lakkautusuhan alla ja sitä myötä menisi pikapikaa myös terveyskeskus ja sen erinomaiset lääkärit ja hoitajat.
Nii, Hannu nyt näät sen todellisuuden mikä tulee kun eduskunnassa istuskellaan vain nappia painamassa.
Jos 200 ihmistä ei kykene yhteistyöhön niin seuraukset on julmat.
Six-pack hallitus urakoitsi suomen teille asfalttia oikein paljon. Valtion kassa tyhjeni ja nyt kärsitään holtittomasta rahankäytöstä aiheutuvista seurauksista.
Se asfaltti on tänään täynnä koloja ja uria kun ei ole rahaa kassassa.
Ja tottakai se on tietenkin jonkun toisen syy kuin itsen. Eikö vain näin ??
Kuten jutussani TehoPaketti sanoin, yksikään hallitus ei ole puolustanut pieniä kuntia, niiden olemassaoloa. Demarit yrittää isoja kuntaliitoksia ja kepu maakuntia, kokoomus taas ”valinnanvapautta” joka tarkoittaisi meidän alueella Pihljalinnan monopolia. Pentti sen sanoi ja kuten mainitsin kirjoituksessa, riittävä rahoitus kuntien perusterveydenhuoltoon, siinä se.
Roskaa Karjalainen.
Osa rahasta on taatusti mennyt hukkaan.
Jotain on toki mennyt hyödyllisestikin, mutta siitä, mikä on mennyt hyödyksi, ole mitään tietoa tosiasiassa kellään.
Roskaa Juhak,
Sen sijaan 20 vuoden sekoilu soten aikaansaamiseksi on maksanut miljardin poikineen. Tampere jatkaa sitä uudistustyötä, mikä on tehty nyt soten eteen
https://www.aamulehti.fi/a/201497782
Lisäuhka tulee luottolukituksen epävarmuudesta, kun rakenteita ei olla päästy suunnitelmien vuoksi uudistamaan ja vasta maksaa miljardin poikineen.
https://www.hs.fi/talous/art-2000006029208.html
Kysymys voisi kuullua että käytettiinkö rahaa liian vähän kun ei valmista tullut.
Paljonhan väitetään ettei työ ole hukkkaan mennyt vaan seuraavat SOTEn vääntäjät voivat sitä hyödyntää. No tuota kyllä vähän kummeksun, työtä on tehty maakuntamallin ja valinnanvauden eteen ja ne on nyt kuopattu.
Säälin vähän seuraavaa vasemmistohallitusta kun kunnat nyt kilvan myyvät laitoksiaan rahanahnaille veronkiertäjille, voidaako joutua jopa sosialismin kyseenalaiselle tielle
Näyttää siltä, että seuraavaksi katsellaan Rinteen kiemurtelua, kun sotesta ei tule taaskaan mitään.
Koko suuri paketti on pistettävä roskiin ja mentävä eteenpäin pala kerrallaan käyttäen hyväksi se, mikä on nyt tehty ja järkevästi käytettävissä.
Oli ja on typerää sekoittaa sossu, terveys ja holtiton maakuntahimmeli yhteen nippuun.
Nyt pitäisi mennä eteenpäin kehittämällä vain terveyspuolta ja jättää sossu omaksi paketikseen.
Maakuntahimmeli kannattaa kuopata lopullisesti.
Sote olisi jo valmis, mikäli olisi pysytty alkupräsissä tavoitteissa. Mutta kokkarit ja kepulit alkoivat käydä soten varjolla valtapeliä, joka johti lopulta tuhoon.
Ei muuta kuin kuntoon se perusterveydenhuolto, niihin lisää lääkäreitä. Olemassaolevien kuntayhtymien kanssa se on mahdollista ja erikoissairaanhoito sinne missä se jo on.
Sipilä myönsi Ylen Ykkösaamussa, että tuli haukatuksi liian iso pala. Maakunta- ja soteuudistus yhdessä oli liikaa.
Kysymys kuuluu, miksi vasta nyt pääministeri myönsi moisen asian? Kyllähän asiasta riitti puhetta heti hallituskauden alusta asti, mutta jääräpäisesti ajettiin asiat umpikujaan.
Sote, valinnanvapus ja muu paska oli Kokoomuksen ja Kepuleiden lehmänkauppa. Hyvä ettei onnistunut.
Pakko heivata – jos PS olisivat pysyneet yhdessä omaansa harjoittamatta, olisivatko tukeneet tätä lehmänkauppaa ihan tälläisenään – 😉 laittamatta vastaan?
Niin tai näin, jos seuraavalla hallituksella olisi paremmat eväät saavuttaa myös yhteneväisempi oppositio sitä tukemaan.
… omaansa hajoittamatta ps/sin.
Pentti olet oikeassa.Mutta kun meillä ei ole järkimiehiä enää päättämässä. On vain pelureita.
Me tarvitaan seuraavaan eduskuntaan ihmisiä jotka sitoutuu hoitamaan meidän kaikkien asioita meidän kaikkien parhaaksi.
Poliittinen pelaaminen on todella kamalaa touhua. Siinä ei ole kenenkään henki minkään arvoinen, paitsi Antti Rinne.
Mistä kumpuaa tälläinen jälkiviisaus.
STM:n ylijohtaja Kirsi Varhilaan mukaan uudistus ei onnistu yhdessä hallituskaudessa, jos tavoitteena on saada mukaan monialaiset maakunnat isoine tehtäväkokonaisuuksineen ja uudenlainen valinnanvapaus.
”– Se on kyllä niin iso potti, kakku, mammutti, elefantti, että se ei onnistu yhdessä hallituskaudessa, hän sanoo”
https://yle.fi/uutiset/3-10681156
Sopimus jonka six-pack hallitus teki on mielenkiintoista luettavaa. Tosin six-pack
hallitus luokitteli sopimuksen salaiseksi ja nyt oppositiossa uhittelee ettei sitä saa paljastaa. Miksi ?? Simahtaako oppositin menestys vaaleissa siihen jos sopimus näkee päivänvalon ?? Poiminta keistä on kysymys :
” Luottoluokittajien lisäksi Euroopan komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja teollisuusvaltioiden yhteistyöjärjestö OECD ovat arvioineet soten erittäin tärkeäksi Suomen julkiselle taloudelle.”
Että mikähän se sopimuksen sisältö mahtaa olla ??
Todella mielenkiintoinen kysymys.
Mikä siellä on sellaista, mitä ei saisi julkisesti kertoa?
Perussuomalaiset on ainut oikea isänmaanpuolue Suomessa.
Kaatuiko sote-uudistus vai kaatuivatko maakuntahimmeli ja valinnanvapauskyhäelmä, varsinainen sote-uudistus kun ei olisi tarvinnut, eikä tarvitsisi kumpaakaan mainituista.
1000 lääkärin / hoitajan vajetta ei paikata 4000 sivulla lainsäädäntöä, ei vaikka kuinka punnerretaan ja uskotaan.
Kustannuksia punnerruksessa syntyi ja kyllä niistä väkisinkin osa menee nyt taivaan tuulin jo senkin vuoksi, että lainsäädäntöä jota ajettiin lähdettiin toteuttamaan voimakkaasti etukenossa ja näin ollen on tehty muutoksia joille ei ole, eikä tule laillisuuspohjaa ja näinhän se ei voi olla.
”Sote-uudistus” kuitenkin jatkuu sairaanhoitopiireissä, kuntayhtymissä, kaupungeissa jne. kuten on jatkunut aiemminkin jo ennen tätä hallitusta ja edellistä, toisin sanoen ihan eduskunnasta riippumatta.
Onko sote-uudistusta sitten ajettu pitkään, no on toki, mutta suhteellista sekin, peruskoulua taidettiin ajaa 40 vuotta ennen kuin se saatiin perustettua.
Ei pitäsi olla mikään ongelma, ei ainakaan Pirkanmaalla jossa erikoissairaanhoito järjestetään jäsenkuntien omistamassa sairaalassa, Tays. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (lyh. PSHP) on kuntayhtymä, jonka muodostavat Pirkanmaan maakunnan kunnat, siihen kuuluu Kihniökin. Omistukseen kuuluu nykyään kaksi entistä aluesairaalaa, Valkeakoski ja Sastamala.
Nyt jo on olemassa muutamien kuntien kanssa kuntayhtymiä (Akaa- Urjala), joissa perusterveydenhuolto hoidetaan keskitetysti, omissa terveyskeskuksissa. Nyt, kun tämä epävarmuus kun joskus loppuisi ja suuruudenhullut sotesuunnitelmat haudattaisiin, niin pienellä rahoituksella saataisiin ihmisille oikeat lääkärit ja heitä riittävästi. Jonot lyhenisivät automaattisesti ja kaikilla olisi hyvä olla.