Netin ihmeellisessä maailmassa tuli vastaan oheinen kaaviokuva. Se esittää koko 1977 tunnettua internettiä eli Arpanettiä. Huomattakoon, että ainoa silloin USAn ulkopuolella oleva noodi oli Lontoossa, satelliittiyhteyden päässä.
Dedikoituja reitittimiä ei ollut vielä olemassa. Reititys noodista toiseen tapahtui yliopistojen ja muiden laitosten tietokoneissa pyörivien ohjelmistojen avulla. Suurin osa noista koneista on Digital Equipment Corp. -yhtiön (DEC) valmistamia PDP-koneita.
Itse olin pitkään DECin palveluksessa ja vuodesta 1977 sen pääkonttorissa Yhdysvalloissa. Eli internettiä olen käyttänyt jo 42 vuoden ajan.
Kaavio saattaa näkyä suurempana täällä
PDP:t olivat – ja joissain laitoksissa yhä ovat – melkoisia työmyyriä. Ydinvoimaloista näitä tiettävästi yhä löytyy.
Vielä 1980-luvullakin tietokoneista pitkälti otettiin kaikki irti, ainakin suuremmista. Sitten vähitellen alettiin lisäämään abstraktiotasoja tusinoittain toistensa päälle ja saman asian tekeminen vaatii jatkuvasti moninkertaisen tehon.
”1+1 ei ole enää entisensä”
Olin tuohon aikaa Cobol-ohjelmoija ja myös suunnittelija, mutta http://www.internettiä vain osattiin kuvitella. Mutta kehitys kehittyy ja, mitään kehityspalikkaa ei voida ottaa pois, ei edes kirjotuskoneen näppäinlogiikkaa, joka on vielä tänäänkin läppärillä kirjoitetun viestinnän perusta.
Sitten on syytä kysyä, onko tekniikka mennyt yli sen käytettävyyden hyötysuhteen ?
PDPllä on tullut tehtyä ohjelmia mm. Intelin 8085 ja Nationalin NSC800 prossuihin. Assembleria ja PL/M kieltä. Kääntäjät, linkkeri ja locaitteri olivat PDP:llä. PDPn kanssa kommunikoitiin tyhmillä päätteillä. Iso Printronix tulosti listauksia.
Internetistä ei ollut silloin täällä hajuakaan.
”Internetistä ei ollut silloin täällä hajuakaan.”
1980-90 luvun taitteessa USA salli netin laajentua näillekin perukoille. Suomeen palattuani työskentelin softisfirmassa, josta mentiin internettiin TKK:n noodin kautta,
Itse aloitin netin vasta 1990-luvulla, mutta silloin WWW oli ”no on siellä jotain pientä” paikka, kaikki keskustelu käytiin joko IRC:ssä tai uutisryhmissä (news/NNTP).
Noh, tuosta ajasta elossa on enää IRC ja sekin on menettänyt leijonaosan suosiostaan kaupallisille korvikkeille. Sääli. IRC oli avoin media ja sellaisena kovin tarpeellinen.
Moni kuvittelee, että vasta WWW aloitti internetin. Olihan se Arpanettinä olemassa jo 1960-luvulta lähtien. News-ryhmät, sähköposti jne. tosin tekstipohjaisina.
Totta on tietentkin, että vasta WWW ja hyperlink avasivat netin massoille,