”Täysin virheellinen”

Jaa, että YLE suosi Perussuomalaisia – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi, koita keksiä jotain parempaa. Hänen mielestään varmaan HS gallup’n tulos on oikea.

Gallupien tulokissa on aina mukana virhemarginaali.

Tuskin monikaan sdp’ä tai kokoomusta äänestämistä ajatellut on kääntynyt äänestämään perussuomalaisia YLE’n gallupin vuoksi.

Onko Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan tämänkertainen ulostulo esimerkki, ettei korkea asema ole aina tae älyllisestä ajattelusta?

***

https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2019/a/161519b5-e4c0-4ff8-b166-99cb9262bfbe

”Täysin virheellinen”

Romakkaniemi piti tilannetta erikoisena. ”Ylen täysin virheellinen gallup saattoi luoda todellisuudelle väärän asetelman vaalien loppusuoralle. HS gallup näytti samalla tutkimusajalla kokoomuksen selvää kakkossijaa”, hän kirjoitti ja piti Ylen uutisointia mahdollisesti äänestäjiä ohjaavana.

”Ylen gallupin myötä vaalien loppusuoralla rummutettiin julkisuudessa asetelmaa, onko Sdp vai PS suurin puolue”, ja piti mahdollisena, että arvuuttelu on voinut vaikuttaa äänestyspäätöksiin.

”Tämä saattoi ohjata hyvinkin ison osan äänestäjiä ottamaan virheellisesti kantaa tähän”, Romakkaniemi pohti ja perusteli ajatustaan ennakkoäänien erolla.”Kokoomus ei ole koskaan hävinnyt niissä tällä tavalla suhteessa ennakoihin, vaan yleensä voittanut niissä.”

Ylen viimeinen, vaaleja edeltänyt mittaus kertoi torstaina, että perussuomalaiset ovat ohittaneet kokoomuksen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen ja nousi mittauksen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

7 vastausta artikkeliin “”Täysin virheellinen””

  1. Se on tuo katkeruus , kun oma puolue ei pärjännytkään toivotulla tavalla.
    Se voisi myös kertoa siitä, että jollain tavalla pitää ihmisiä typerinä ja helposti manipuloitavina eli halveksii tavallista suomalaista.

  2. Eduskuntavaalit 2015

    https://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/a/2015041119499712
    11.04.2015

    Iltalehden teettämän tuoreen mittauksen mukaan SDP, perussuomalaiset ja kokoomus kamppailevat tiukasti toiseksi suurimman puolueen paikasta.
    [ Aika hyvin osui ..]
    *
    https://www.kaleva.fi/uutiset/eduskuntavaalit-2015/tutkija-loi-faktat-tiskiin-nain-hyvin-gallupit-ovat-osuneet-kohdilleen-ennen-vaaleja/694738/
    16.4.2015

    Vielä ei kannata kuuluttaa kokoomusta vaalien toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja perussuomalaisia kolmosiksi, vaikka viimeisien mielipidemittausten ja vaalien välillä on enää muutama päivä aikaa.
    Todennäköisesti viimeisimmät gallupit näyttävät puolueiden mittasuhteet suunnilleen oikein, mutta viimeisimpien mielipidemittausten tulokset saattavat heitellä varsinaiseen vaalitulokseen verrattuna jopa muutamalla prosentilla.
    *
    Tämä selviää eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkijan Erkka Railon torstaisesta blogikirjoituksesta, jossa hän esittelee tilastoja eduskuntavaaleista vuosilta 1999–2011.

    Tilastopaketissa verrataan Taloustutkimuksen viimeisimpien mielipidemittausten tuloksia vaalien lopullisiin tuloksiin. Tilastoihin on otettu mukaan kuuden suurimman puolueen, eli kokoomuksen, keskustan, demarien, perussuomalaisten, vihreiden ja vasemmistoliiton tulokset.

    Taloustutkimus on onnistunut parhaiten kokoomuksen kannatuksen ennakoimisessa. Heittoja on tuloksissa on ollut kokoomuksenkin kohdalla. Vuoden 2007 vaaleissa kokoomus sai 1,9 prosenttiyksikköä ennakoitua paremman vaalituloksen.

    Keskustan kohdalla gallupit ovat osoittaneet huomattavasti positiivisempaa tulosta, mihin puolue on lopulta päätynyt. Vuonna 2007 vaalitulos oli 1,6 prosenttiyksikköä huonompi ja vuonna 2011 peräti 2,8 prosenttiyksikköä huonompi kuin viimeisin mielipidemittaus.
    ”Ehkä konservatiiviset keskustan kannattajat ovat jo pelkästä kansalaisvelvollisuudesta väittäneet äänestävänsä keskustaa, mutta jääneetkin vaalipäivänä kotiin” Railo arvelee kirjoituksessaan.

    Demarien kohdalla Taloustutkimus on johdonmukaisesti arvioinut puolueen kannatuksen alakanttiin. Viime eduskuntavaaleissa demarit sai 1,1 prosenttiyksikköä paremman tuloksen kuin ennusteessa oletettiin.

    Perussuomalaiset on saanut vuosien 2003, 2007 ja 2011 eduskuntavaaleissa selvästi paremman tuloksen kuin mitä gallupit ovat osoittaneet.

  3. Julkaisijan voidaan aina ajatella muunnelleensa gallupin tuloksia. Tällaista gallupin tekijät tuskin hyväksyisivät. Julkaisijana YLE – kun ajattelee YLE:n toimituksen lievästi PS-vastaisuutta , tuloksen manipulointia on vaikea uskoa.

    Gallupin tekijät voivat tietenkin vaikuttaa tulokseen valitsemalla ’sopivasti’ haastateltavia asuinalueen ja ammatin perusteella. Tapahtuuko näin, on vaikea saada näyttöä.

    ”Perussuomalaiset on saanut vuosien 2003, 2007 ja 2011 eduskuntavaaleissa selvästi paremman tuloksen kuin mitä gallupit ovat osoittaneet.” [edellisestä viestistä]

    Syitä virheeseen voi olla monia. Ajatellaan kyselytilannetta vaikka vielä vuonna 2011. Media teki kaikkensa pitääkseen Perussuomalaiset hylkiöpuolueena. Perussuomalaiset mielessään kannattaneet eivät ehkä halunneet kertoa kuuluvansa median hylkimiin. Tilanne on nyt varmaan muuttumassa.

  4. Radion keskusteluista olin panevinani merkille persumyönteisyyttä. Olkoot kaikki tämänkin blogiston osalliset persumyönteisiä. Se on muotia nyt. Tytöt tykkäävät muotitietoisista. Muistakaa se!

  5. Auttoivat SDP:tä kilvan mutta kannatus ei laukannut.
    Moittivat PerusS ja kannatus nousi.
    Kokoomus sai taitavaa tukea ja säilytti kannatuksensa nipin napin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *