Niistä joista kahdeksan on Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Joet ovat Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong.
*
https://yle.fi/uutiset/3-10226214
28.5.2018
Hyvästit mehupilleille: EU kieltää kuusi kertakäyttöistä muovituotetta
Tänään julkistetun esityksen kieltolistalla on myös esimerkiksi muovihaarukat ja -lautaset. Tarkoitus on vähentää meriin päätyvää muoviroskaa.
*
Huomattavaa on, että EU:n säädökset ovat voimassa vain EU:n alueella, ei Aasiassa eikä Afrikassa
*
30.12.2017
Hätkähdyttävä tutkimustieto: Meriä pilaava muovijäte on peräisin näistä kymmenestä joesta
Saksalainen tutkimustieto kertoo, että peräti 90 prosenttia merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta.
Niistä kahdeksan on Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Joet ovat Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong.
Näin arvioi Suomen ympäristökeskuksen SYKEn saksalainen tutkimuskumppani UFZ.
Tieto on tärkeä, jotta voidaan ryhtyä käytännön toimiin ongelman ratkaisemiseksi.
Yhteistä näille joille on, että niiden varsilla asuu satoja miljoonia ihmisiä, mutta jätteiden kerääminen tai kierrätys on olematonta.
Niinhän se on ilmankin saastuttamisessa. Kiina, Intia ja Venäjä ovat suuria saastuttajia – mutta suomalaisten henkilöautojen käyttäjille kaavaillaan suuria lisäkustannuksia, jotta henkilöautojen käyttö Suomessa vähenisi.
Ongelma on määrä, ihmisiä oli maailmassa 1900 luvun alussa 1,65 miljardia, ei muovia ollut juuri olemassakaan, ei bensaköyttöisiä laitteita yms. Nyt meitä on n 7,7 miljardia, vuoteen 2050 mennessä on ennustettu että meitä on n 10 miljardia. Keski-ikä nousee, jos keski-ikä 1800 luvun puolella oli vielä n 40 vuotta, 1910 sen oli 50 vuotta nyt se alkaa olla 80 vuotta. Jopa huono lottooja tietää miten käy.
Muovia käytetään niin moneen asiaan että sen käytöstä on mahdoton luopua ja käyttäjien lisääntyessä ja määrän kasvaessa hukumme muovi paskaan. Peli on jo menetetty. Kädet ylös ja kalliolta alas.
Kyllä se muovi sinne mereen kuitenkin päätyy ihan heitettynä paljolti. Vaikka ihmisiä olisi sata miljardia niin he voisivat laittaa muovinsa keräykseen tai edes roskiin. Noissa maissa, joista nuo joet virtaavat, ollaan vaan välinpitämättömiä. Suomessa sitten luullaan, että meret pelastuvat kun et osta muovikassia.
ei tarvitse mennä kuin Viroon, muovi siellä, muovia täällä…
Pölinää pienestä Suomessa emmekä voi maailmaa pelastaa täältä käsin.
Brysselin päättäjiltä voitaisiin esittää kysymys. että paljonko he arvelevat juomapillejä joutuneen valtameriin EU-alueelta, etenkin Tyyneenvaltamereen.
Saksalainen tutkimustieto kertoo, että peräti 90 prosenttia merten muovista on peräisin vain kymmenestä suuresta joesta.
Niistä kahdeksan on Aasiassa ja kaksi Afrikassa. Joet ovat Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haihe. Niili, Ganges, Helmijoki, Amur, Niger ja Mekong.
*
Jangtse Kiina ,Laskupakka Shanghai Itä-Kiinan meri
Indus, Tiibet ja Pakistan Lakupaikka : Arabianmeri
Keltainenjoki, Kiina Laskupaikka : Bohainmeri
Haihe, Kiina Laskupaikka : Bohainmeri
Niili, Sudan ja Egypti, Laskupaikka : Välimeri
Ganges. Intia, Laskupaikka : Bengalinlahti
Helmijoki , Kiina , Laskupaikka : Etelä-Kiinan mereen
Amur, Kiina ja Venäjä , Laskupaikka Tyyni meri
Niger Guinean, Mali, Niger, Benin ja Nigeria, Laskupaikka: Guineanlahti, Atlantin valtameri
Mekong Tiibet, Kiina, Myanmar, Thaimaa, Laos, Kambodža ja Vietnam, Laskupaikka : Etelä-Kiinan meri
*
Huom! Suomenlahteen ei laske yksikään näistä joista