Mauricio ”Pipo” Rodríguez teki jalkapallossa maalin, joka vaati 6 000 kuolonuhria

Fanaattisuus jalkapallossa on tunnettu asia – etenkin Atlantin toisella puolella.

Tämäkin on, ainakin Pohjois-Amerikassa, tunnettu asia: El Salvador on asukkailleen liian pieni maa.

[Hondurasista] ”Takaisin muuttaville maanmiehille ei ollut tilaa.”

*

https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/87e783cc-b5ba-4139-b509-bcba378a880c

14.7.2019

MM-karsinta ajoi naapurimaat täysimittaiseen sotaan, tuhansia kuoli – Mauricio Rodríguez viimeisteli 50 vuotta sitten kohtalokkaan maalin

Mauricio ”Pipo” Rodríguez viimeisteli osuman, joka vaati arvioiden mukaan jopa 6 000 kuolonuhria.

Pakolaiskriisi paheni entisestään. Kymmenet tuhannet elsalvadorilaiset pakenivat henkensä edestä kotimaahansa. Vaikka El Salvador on alueeltaan vain noin viidesosa Hondurasista, oli sen asukasluku jo valmiiksi yli miljoonan suurempi.

Takaisin muuttaville maanmiehille ei ollut tilaa.

 

5 vastausta artikkeliin “Mauricio ”Pipo” Rodríguez teki jalkapallossa maalin, joka vaati 6 000 kuolonuhria”

  1. Siellä oli meno kuin ”stadin derbyssä”. Jotkut fanaattiset jalkapallon seuraajat haukkuvat jääkiekkoa väkivaltaiseksi, mutta joku kaukalotappelu on aika pientä siihen verrattuna, mitä jalkapallon katsojat ovat saaneet aikaan.

  2. Niinpä kyllä ..

    *
    Toinen pointti:
    El Salvador on asukkailleen liian pieni maa.
    Takaisin muuttaville maanmiehille ei ollut tilaa.
    *
    Onhan niitä muitakin maita kuin El Salvador, joissa väestön kasvun rajat on saavutettu – ettei jopa ylitetty

    1. Tilanpuute on kyllä eritäin suhteellista. On erittäin tiuhaa asuttuja paikkoja, suurkaupunkeja, joista ei sanota ”ettei ole tilaa”. Mutta sitten jostain kehitysmaasta sanotaan, että siellä on ”liikaa väkeä”. Ei ole. Kysymys on vain siitä, onko heillä toimeentuloa. Ongelma on köyhyys.

      Maailman mittakaavassa väestönkasvu on ongelma sikäli kun kaikilla on oikeus kohtuulliseen toimeentuloon joka nykytekniikalla on luonnon kannalta kestämätöntä. Mutta jos köyhät kuolevat nälkään niin sekään ei ratkaise ongelmaa, koska rikkaat ne juuri kuluttavat luonnonvaroja yli kestokyvyn.

  3. ”Tilanpuute on kyllä eritäin suhteellista – Ongelma on köyhyys.”

    Niin, siinäpä se..

    ***
    Maa käy ’ahtaaksi’, jos väestön kasvu ylittää maan talouden kasvun.

    Maan pinta-ala ei takaa, että esimerkiksi ruokaa (varmaan yksi tärkeimmistä asioista ihmisille) riittäisi kaikille.

    Rikkaita maita ei voida yksin syyttää kehitysmaiden ongelmista.

    ” ..koska rikkaat ne juuri kuluttavat luonnonvaroja yli kestokyvyn ”

    Otetaanpa esimerkiksi El Salvador. Nopeasti perehtymällä näyttäisi siltä, että el salvadorilaiset kuluttavat itse maansa luonnonvaroja.

    ***
    https://fi.wikipedia.org/wiki/El_Salvador

    El Salvadorin kansantalous on Keski-Amerikan kolmanneksi suurin. Maan suurimpia sosioekonomisia haasteita ovat korkea köyhyys ja yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Maa on kuitenkin saanut 2000-luvulla vähennettyä köyhyyttä lisättyään varoja erilaisiin yhteiskunnallisiin ohjelmiin. Maailmanpankin mukaan köyhyysaste oli 28,9 prosenttia vuonna 2013, kun se vuotta aiemmin oli ollut 34,5 prosenttia. Gini-kerroin puolestaan laski vuoden 2000 52,9:stä vuoden 2012 41,8:aan.[31]
    El Salvadorin talous alkoi 1960–1970-luvuilla muuttua voimakkaasti maatalousyhteiskunnasta teollistuneeksi taloudeksi. Taloutta raunioittaneen pitkän sisällissodan jälkeen talous lähti nousuun jälleen 1990-luvun alussa, ja palvelualat alkoivat kehittyä vuosikymmenen aikana.[6] Talouden kasvu El Salvadorissa oli vuonna 2007 4,7 prosenttia, mutta maailmanlaajuinen taantuma vaikutti niin, että bruttokansantuote laski 3,1 prosenttia vuonna 2009.[32] Lama iski El Salvadoriin pahemmin kuin muun alueen maihin, koska sen talous on niin voimakkaasti sidottu Yhdysvaltoihin.[33] Talous on laman jälkeen lähtenyt taas kasvuun, ja vuonna 2015 kasvu oli 2,5 prosenttia. Sitä vauhdittivat erityisesti ulkomailla työskentelevien elsalvadorilaisten lähettämät rahat ja viennin elpyminen.[32]
    Maailmanpankin tilastojen mukaan vuonna 2016 maatalouden osuus bruttokansantuotteesta oli 11 prosenttia, teollisuuden 27 prosenttia ja palveluiden 62 prosenttia.[5]Vuoden 2013 tilastojen mukaan työvoimasta 19,6 prosenttia oli maataloudessa, 20,4 teollisuudessa ja 60,1 palvelualoilla.[34] El Salvadorin talouteen vaikuttaa selvästi maahan ulkomailla työskentelevien elsalvadorilaisten lähettämät rahat. Vuoden 2015 tilastojen mukaan maahan lähetettiin 4,3 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta varoja.[32] Vuonna 2011 ne muodostivat noin 16 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.[35] Noin viidennes El Salvadorin tuonnista päätyy takaisin vientiin niin sanottujen maquiladora-tehtaiden kautta

    ***
    P.S.

    Mutana vuosi sitten EU:n ’asiantuntija’ esitti, että Suomeen voitaisiin sijoittaa pinta-alan perusteella kymmeniä miljoonia pakolaisia.

  4. Niinhän se on joka puolella, että ns. liikaväestö helposti lähtee siirtolaiseksi, jos ei ole töitä ja toimeentuloa. Maan koolla ja väkiluvulla ei ole sen asian kanssa paljoakaan tekemistä. Ei köyhien maiden ongelmia voi tietenkään laittaa ainakaan kokonaan rikkaampien syyksi, varsinkaan Suomen kaltaisten. Mutta tarkoitin, että maailman ylikulutuksen ongelma olisi epäreilua ja tehotontakin ratkaista antamalla köyhimpien kuolla nälkään koska he eivät edes ole syyllisiä siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *