Jos elämä ei ota sujuakseen, niin joillekin ihmisistä vankila saata tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta?
*
Video Saramäen vankilassa
Korkeimman turvallisuusluokan vankilaan päätyvät pahimmat rikolliset, mutta silti se on maamme turvallisin.
*
IL: ”Uusi naisvankila on herättänyt keskustelua myös siitä, että joku saattaa hankkiutua vankilaan tahallaan hyvien olosuhteiden toivossa. Esimerkiksi Japanissa vanhukset ovat hankkiutuneet vankilaan, koska eläke ei riitä vanhustenhoidon palveluihin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/b842850a-461f-4431-aba6-6b656b04c5b3
Hohdokkaat havainnekuvat hämmentävät – Vankilanjohtaja kiistää, että naisvangeille rakennettaisiin luksuslaitosta: ”Ei tämä mikään satumaa ole”
Hämeenlinnan vankilan johtaja naurahtaa sille, että uutta naisvankilaa kuvaillaan luksusvankilaksi.
Eipä ole vanhuksilla toivoakaan tuon tason elintasosta ja palveluista.
Minun puolesta on aivan sama vaikka vankila olisi tuplat hienompi ja kalliimpi – jos se meinaa että rikoksia ei uusita. Se kun on kuitenkin tuon laitoksen tehtävä.
Jenkeissä on äärimmäisen julmia vankiloita, ja äärimmäisen korkea rikosten uusimisprosentti.
Jos vankiloiden korkea taso vähentäisi uusintarikollisuutta, niin hyvä olisi. Tiedon saanto kestää jonkin aikaa. Uusi Kakola, Turun Saramäen vankila on toiminut varsin lyhyen ajan.
*
Näin tässä jokin aika sitten National Geographic kanavalla dokumentin, jossa tuli esille vankilaolot Saudi Arabiassa. Jokseenkin varmaa on, että Saudi Arabiassa vankilaan joutunut englantilainen ei palaa vankilaan – ainakaan Saudi Arabiassa.
*
https://www.stat.fi/til/syyttr/2015/syyttr_2015_2016-09-30_kat_002_fi.html
2. Uusintarikollisuus
2.1 Vajaa puolet käräjäoikeudessa tuomituista uusi rikoksen
Vuonna 2015 käräjäoikeudessa tuomittiin 24 600 rikoksenuusijaa, määrä on 46 prosenttia kaikista tuomituista (53 500). Uusijoiden osuus kasvoi hieman edellisvuodesta. Rikoksen uusijaksi on tässä määritetty henkilö, joka syyllistyy uuteen rikokseen kolmen vuoden kuluessa edellisestä tuomiosta. Uusintarikollisuusaineisto ei ole täysin verrannollinen tässä julkistuksessa esitettyihin käräjäoikeustuomioihin. Aineistosta on mm. karsittu käräjäoikeuden määräämät rike- ja uhkasakot sekä tehty muita vähäisiä muokkaustoimia.
Itselläni on hieman kokemusta työskentelystä vankeinhoitolaitoksella ja kyse on hieman yksinkertaista monimutkaisemmasta asiasta kuin siitä, että onko joku vankila ”paratiisi” tai ”lomahotelli”.
Aikoinaan kun Saramäki valmistui sen rakennetta ja varustelua paheksuttiin kovasti yleisön joukossa, mutta samaan aikaan on ihan hyvä huomata, että yleisö, jolla ei ole mitään kokemusta vankiloista, eikä vankiloissa työskentelystä, ei välttämättä ole ihan se kaikkein kovin asiantuntija asiassa.
Rangaistuksen ydin on vapauden riisto.
Vapauden menettäminen tarkoittaa kontrollin menettämistä elämästään, aikataulustaan. liikkumisestaan, toimimisestaan, on olemassa ohjeet, joita tulee noudattaa, eikä mielipidettä niiden mielekkyydestä kysytä ja vastaan laittaminen tuottaa automaattisesti lisää rajoituksia.
Vankilan varustelu sellissä olevien suihkujen ja televisoiden kera kuulostaa äkkiseltään liian hyvältä, mutta samaan aikaan ne vähentävät vankien keskinäistä ”kauppaa” ja väkivaltaisia kohtaamisia, jotka taasen helpottavat ylikuormittejun vartioiden tilannetta ja parantavat tyäöturvallisuutta.
Olisi niin kovin mukavaa jos vanginvartioiden määrä voitaisiin vähintään tuplata, mutta näin ei tule tapahtumaan, on ihan hyvä muistaa, että se joukko tekee työtä ihmisten kanssa, jotka ovat jo osoittaneet olevansa vaarallisia.
Samaa problematiikkaa voidaan toksi pohtia myös monella muulla jukisen sektorin alalla.
Mika – kysyn mielipidettäsi vartijoiden vähäisyyteen että olisiko siihen syynsä ettei ole varaa palkata tämän enempää ts. ei ole varaa valtion satsata lisää työntekijöitä ?
Vaiko peräti hakijoiden puute,vaikka hiukan saatan sitä epäillä ?
Seppo, raha ratkaisee, niin vartijoiden määrässä kuin myös kelvollisten hakijoiden määrässä.
Moni kansalainen joutuu asumaan paljon huonommissa oloissa.
Ehkäpä hyvinkin,mutta vapaana. Ei lukkojen takana.