Usein ihmiset muodostavat käsityksen nopeasti sen mukaan mikä taho on mielipiteen esittäjä. Näin ei kannattaisi tehdä. En voi Caruna- kaupan tapauksessa muuta kuin todeta, että olen erimieltä Pekka Haaviston (vihr.), Jyrki Kataisen (kok.) ja Jan Vapaavuornen (kok.) kanssa.
*
https://vasemmisto.fi/caruna-kaupan-salat-julki/
05.02.2019
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta teki joulukuussa 2013 suomalaisille kalliin virheen, kun se poisti Fortumilta strategisen tehtävän ylläpitää sähköverkkoa. Tämä päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta 11.12.2013
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu klo 8.00 ja 12.30. Läsnä kokouksissa ovat kokoomuksen Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori (vain klo 8), vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, vihreiden Pekka Haavisto ja Ville Niinistö (vain klo 8), sdp:n Lauri Ihalainen, rkp:n Carl Haglund ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen (vain klo 12.30).
”Sähkönsiirto on julkista monopolitoimintaa, jonka pitäisi olla nykyistä enemmän julkisessa omistuksessa ja valvonnassa.”
Ylimääräisessä kokouksessa Arhinmäki tekee esityksen, että strategista intressiä ei supistettaisi. Esitystä ei tue kukaan muu ministereistä, joten se raukeaa kannattamattomana. Arhinmäki jättää pöytäkirjaan eriävän mielipiteen:
”Sähkönsiirto on julkista monopolitoimintaa, jonka pitäisi olla nykyistä enemmän julkisessa omistuksessa ja valvonnassa. Vasemmisto ei hyväksy valtion enemmistöomisteisen Fortumin sähköverkkojen myyntiä. Sähköverkkojen julkisomistusta pitää suomessa laajentaa eikä supistaa, hyvänä esimerkkinä valtion hankkima enemmistöosuus kantaverkkoyhtiö Fingridistä.
Vasemmisto ei hyväksy monopolitoiminnan siirtämistä ulkomaisille omistajille tuottamaan riskitöntä voittoa kansalaisten kustannuksella. Sähköverkkoihin sijoittaminen tuo jakeluvarmuuden lisäksi valtiolle varmaa tuottoa, joten sähköverkkojen pitäminen julkisomistuksessa on myös kansantaloudellisesti järkevää.
Tehty päätös johtaa suoraan Fortumin sähköverkon myyntiin ja siksi sitä ei olisi pitänyt tehdä.”
*
Toisin kuin silloinen pääministeri Katainen puhui, ei Fortum ole investoinut sähköverkkojen myynnistä saamiaan tuloja uusiutuviin energiamuotoihin, eivätkä varat ole suuntautuneet ministeri Vapaavuoren korostamaan suomalaiseen työllisyyteen. Sen sijaan Fortum on panostanut miljardeja erityisesti saksalaiseen hiili- ja kaasuvoimaan.
CARUNA KOROTTAA HINTOJA
Carunan tekemät sähkönsiirron hinnankorotukset herättävät laajaa närkästystä tammi–helmikuun vaihteessa 2016. Caruna ilmoittaa nostavansa maaliskuun alussa sähkönsiirron hintoja jopa 27 prosenttia.
Poliittiset pellet tekivät tyypillisen suomalaisille kalliin myyntipäätöksen, miatä eivät mitään vastuuta kanna.
Arhinmäelle nostan tästä toiminnastaan hattua, vaikken juurikaan hänen puuhastelujaan ja mielipiteitään kannata.
Onhan tämä ollut julkinen salaisuus koko ajan. Samat jäljet on Elenialla ja sinne nekin johtavat Australian sijoittajille. Pois niitä ei saa kuin isolla rahalla ja sitä ei Suomella ole, ei ainakaan nykyolosuhteissa.
Missä sähkönsiirron hinnan sääntely näkyy? Onko näin vain Kataisen mielikuvituksessa?
https://www.iltalehti.fi/talous/a/2016020121048178
Katainen: Hinta ei nouse
Ex-pääministeri Jyrki Katainen (kok) vakuutti joulukuussa 2013, ettei sähkönsiirron hinta nouse, koska ”sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti”.
Tuolloisen hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) komppasi pääministeri Kataista.
– Verkkoyhtiöille on määrätty tuoton yläraja, joten mitään hintapiikkiä ei pystytä edes rakentamaan, Vapaavuori sanoi joulukuussa 2013.
Kuula: Suomalaisten etu
Myyjäosapuolena toimineen Fortumin silloinen toimitusjohtaja Tapio Kuula piti sähköverkkojen myyntiä kansainvälisille sijoitusyhtiöille ”suomalaisten etuna”.
Kuula ilmoitti jättikaupan näkyvän suomalaisasiakkaille lähinnä ”laskuttajan nimenmuutoksena”. Myös Kuula vakuutteli tuolloin, ettei sähkönsiirron hinta nouse.
– Sähkönsiirto on säänneltyä liiketoimintaa. Omistajanvaihdoksella ei pitäisi olla vaikutusta siirtohintoihin, Kuula sanoi Taloussanomille joulukuussa 2013.
******
Kommentti: Jos jonkin yrityksen johto tekee karkean töppäyksen, niin seurauksena voi olla potkut tai siirto vaatimattomimpiin tehtäviin.
Kun ministeri tekee töppäyksen, niin siitä ei seura mitään tai sitten siirto korkeapalkkaiseen virkaan – vaikkapa EU:ssa