Yleisradio esittää: Amatsoonin pilven alla

Amazonin omistaja on ihana, Amazon mullistaa Suomen kaupan, Amazonin tekoäly on uusi perheenjäsen – enkä edes käynyt Areenassa etsimässä. Yle on ollut aivan rähmällään maailman rikkaimman miehen Jeff Bezosin jättifirmaan ja oikeastaan ainoa vähäinen kritiikki tuli pyöreästä pöydästä. Alan suhtautumaan tähän ihastukseen hieman skeptisesti. Vaikken salaliittoihin usko, näen tässä hieman ns. heikosti kontrolloitua julkisen talouden hoitoa ja löyhää kykyä toimia puolueettomasti.

Olet pilvessä!

Oletko koskaan käynyt Ylen verkkosivuilla, tai kuunnellut tai katsellut mitään Areenasta? Onneksi olkoon, olet käyttänyt amerikkalaisen Amazonin palveluita. Ehkäpä olet maksanut kotimaisella maksunvälityspalvelulla jotain verkossa? Sama lopputulos. Esimerkkejä kotimaastakin löytyisi tuhansia. Luit varmaan Yleisradion uutisen siitä miten kaikki kotimainen uutistuotanto ja viihde siirrettiin USA:n lainsäädännön alaisuuteen? En minäkään. En todellakaan ole salaliittoteorioiden ystävä mutta osaan katsoa eteeni. Samaan aikaan kun Yle siirsi kaikki palvelunsa Amazonin alaisuuteen ilman kilpailutusta, alkoi uutispuolella loputon tarjonta Amazonia ylistäviä artikkeleita. Ehkä se on sattumaa mutta näyttää rumalta.

En kiistä etteikö Amazonin tarjoama ”AWS” pilvipalveluympäristö olisi teknisesti erittäin pätevä. Se on pilvipalveluiden Sveitsin linkkuveitsi: kaiken saa hetkessä ja helposti eikä alkuun hintakaan ole kova. Pian alkaa kuitenkin Poppaloora-ilmiö, AWS on tässä se halpa auto jolla ajaminen on kallista. Nimittäin heti kun palvelusi suosio kasvaa, kasvaa myös hintalappu melko jäykästi. Mutta kun se on niin ihanaa ja helppoa ja mm. Yleisradion merkittävin osin kustantamat markkinointiseminaarit kotimaassa lupaavat että kaikki on ihanaa ja ongelmatonta. Yle ei edes harkinnut kotimaisia optioita eikä takuuvarmasti uutisoi heistä sanaakaan. Ehkä tämä on EU-lainsäädännön tahtotila, mutta en arvosta sitä.

Amazonin omistaja Bezos kertoo olevansa Trumpin vastustaja, mutta ainakin CIA:lle hän on taivaan lahja. USA:n laki sanoo että kaikki amerikkalaisten firmojen hallussa oleva tieto on USA:n tiedustelun omaisuutta, riippumatta missä päin maailmaa se sijaitsee. Snowdenin paljastukset kertoivat USA:n harjoittavan tiedustelua myös teollisuusvakoilun nimissä, ei siis suinkaan ainoastaan terroristien etsintään. Iso osa suomalaisistakin startup-yrityksistä käyttää Amazonin palveluita. Kovin moni epäonnistuu koska kilpailija jenkkilästä sattui patentoimaan vastaavan tuotteen nopeammin. Ehkäpä kilpailija oli fiksumpi tai ehkäpä kilpailija sattui tietämään hieman enemmän. Ehkä sekin oli sattumaa, mutta ainakin pelinappulat on aseteltu mielenkiintoisella tavalla.

Kilpailu piristää

Ei ole huono juttu että Amazon kiristää verkkopalveluiden kilpailua. Terveen kilpailun merkki on kuitenkin vaihtoehtojen tarjonta. Se, että markkinoilla on maailman kahden rikkaimman miehen omistamia amerikkalaisia palveluita ei ole kilpailua. Moni EU:ssa toimiva kilpailija on teknisesti pätevä ja moni pohjoismaalainenkin tarjoaja pystyy kisaamaan erinomaisesti. Alma Media esimerkiksi käyttää kotimaisia tarjoajia. Nämä tarjoajat eivät kuitenkaan voi kisata medianäkyvyydessä jenkkien kanssa. Tavalla tai toisella, likaisella pelillä tai sattumalla, Amazon on ostanut Ylen markkinointitarkoituksiin. Se ei ole kilpailulle oikein.

Arvon lukijat, teillä on kaikki oikeus pistää tämä vastarannan kiisken piikkiin. Minä en juurikaan tarvitse Amazonin tai kilpailija Microsoftin pilvipalveluita. Näen niiden tekniset ominaisuudet mutta en pidä asiallisena siirtää kaikkea maamme tietoa Trumpin hoiviin. Toivoisin kovasti näkeväni edes joskus valtamediassa hieman kritiikkiä tälle estottomalle rakkaudelle jenkkiläisiä palveluntarjoajia kohtaan. Jos ei muuta niin edes vaihtotaseen alijäämän hillitsemiseksi.

6 vastausta artikkeliin “Yleisradio esittää: Amatsoonin pilven alla”

  1. En ole yhtään yllättynyt ylen toiminnasta. Se on aina ollut kyseenalaista ja yksisilmäistä eri asioissa.
    Valitettavasti olen päätynyt samalla tavoin suhtautumaan epäluuloisesti jenkkilän vakoiluun.
    Se alkoi silloin, kun win95:ssa oli yksi outo tiedosto, joka ei näyttänyt liittyvän mihinkään ohjelmaan tai varsinaiseen käytöjärjestelmään.
    Se oli pieni hexa- koodattu tekstitiedosto, mitä ei normaalilla tekstinlukuohjelmalla voinut lukea.
    Kun sen poisti, lakkasi wintoosa täysin toimimasta.
    Tietyille tekniikoilla sen sai lukukelpoiseksi ja lyhyestä tekstistä tuli esille NSA.
    Jostain epäluuloisesta syystä en käytä yhtään noista kirjautumiseen kelpoisista some-toiminnoista eikä minulla ole sen kummemmin microsoftin kuin googlenkaan tiliä.

  2. Yle on eduskunnan valvonassa, jota pitäisi suorittaa kansanedustajista koottu hallintoneuvosto. Tekevätkö hallintoneuvoston jäsenet muuta, kuin kuittaavat kokouspalkkiot ja syövät hyvän illallisen/päivällisen /lounaan Yleveronm aksajien piikkiin.

  3. ”Yle aloittaa uudelleen länkkärien esittämisen ja lastenohjelmat saisivat kunniapalautuksen.
    YLE talkissa kerrankin keskuteltaisiin ilman toimittajan poliittista ohjailua ja katsojaluvut olisivat korkeita.”
    Jukka Räävin kommentti Anukatariina Solosen blogiin ”Unkarin tie on meidän tiemme – Huhtasaaren unelma”. Uusi Suomi Puhenvuoro 11.5.2018.

  4. Ylen hyvin menee siis meilläkin. Kiitos kommenteista ja valitan myöhäistä reagointiani. Nuo rännit eivät korjaa itse itseään…

  5. Myönnän että kommenttini on hieman kaukaa haettu. Vai onko sittenkään?
    Muun lukemisen puutteessa olen lueskellut kotikirjastoooni kuuluvaa teosta :”Erektio Albertinkadulla”. Filosofi Esa Saaarinen.
    Vaikka teos on kirjoitettu 1980-luvulla, siinä on paljon ajankohtaista, muun muassa Yleä koskevaa. – Saisi lakkauttaa koko helapuljun.

  6. Olen itse aina sitä väkeä jonka mielestä ei pidä aina tuhota vaan korjata. Ei Yle ole mitenkään niin rikki etteikö siitä saisi vähän parempaa. Ja olen myös oppinut historiastani sen että kun yksi surkea, mutta iso elementti puretaan, tilalle tuppaa yleensä tulemaan kahta kauheampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *