Tilaa valemedialle!

Venäläiset trollaavat, kiinalaiset ja amerikkalaiset trollaavat, valemediat jylläävät ja oikea journalismi kärsii. Tämän me tiedämme. Minä alan tulla siihen tulokseen, että perinteinen media tekee tämän liian helpoksi – enkä puhu nyt journalismin tasosta, vaan uutisoinnin määrästä. Kerrankin meillä on ongelma jonka voisi helposti korjata.

Ylen minuutit

Heitetäänpä alkuun lukua prioriteeteista. Yle Puheen keskivertopäivässä vie politiikkaradio 30 minuuttia ja vastaavasti urheiluradio 222 minuuttia (lähde). Yle on myös kautta linjan lyhentänyt uutislähetyksiä. Päivän pitkät uutislähetykset olivat 20 minuuttia, sitten 15, nyt 10. Perusuutiset olivat 5 minuuttia, sitten 3, nyt lyhimmillään hieman yli minuutin. Uutisten saama tila ohjelmassa on entistä pienempi. Uutisten sisällöstä uutisia on yhä vähemmän, kun julkkisjutut ja vastaavat tunkevat lähetyksiin. Asiaohjelmat vähenevät ja korvataan lifestyle-ohjelmilla, vai mitä on esimerkiksi saatu Ajankohtaisen Ykkösen tilalle?

Aamulehti ei ole pöllömpi sanomalehti, mutta uutisten määrä vähenee. Uutisasialle on tilaa enää viitenä tai kuutena päivänä viikossa ja uutiset saavat mahtua yhä pienemmälle määrälle palstamillimetrejä. Sen sijaan fiilisjuttuja ja ”julkkis kertoo miten ihanaa/kauheaa kaikki on” tarinoita. Toki ajoittain näiden sijalla on täysin erinomaisia taustoittavia historiallisia artikkeleja tai vastaavia, mutta niiden osuus pienenee. Myös kulttuurin perinteiset teos- ja luomiskertomukset ovat tehneet tilaa somejulkkisten fiilistelylle.

Isäni antoi hieman kritiikkiä Talouselämä-lehdelle sen osalta miten asiantuntijatekstien osuus oli vähentynyt, siinä missä ”esittelyssä kaveri jolla on fiilis” -tyyppisten juttujen määrä lisääntyy. Ei tuottanut suurta vaikeutta saada vastaavia kommentteja useilta eri ikäisiltä, eri talouslehtien lukijoilta. Asiantuntijatekstin määrä vähenee kun kokemusasiantuntijat valtaavat alaa. Miksi analysoida taloutta kun voidaan kuulla miten startup-pomo yhdistää joka aamu mäkihyppyjoogan ja paljasjalkamaratonin.

Annan tuomion

Kritisoimme siitä miten kokemusasiantuntijat laitetaan samalle viivalle oikeiden asiantuntijoiden kanssa. Käskemme ihmisiä lukemaan ja kuulemaan oikeita uutisia somemyllyn tai vastamedian sijaan. Varoitamme että ei pidä uskoa propagandaan vaan luottaa faktoihin. Hyvät maamme journalistit, joita arvostan suuresti, antakaa siihen mahdollisuus! Älkää leikatko uutisia. Älkää vähentäkö faktoja. Älkää tunkeko sisältöä täyteen hömppää. Tehkää enemmän asiaa eikä jatkuvasti vähemmän. Älkää antako valheelle hyvin petattua kasvun paikkaa.

On tietenkin mahdollista että kuulun vain johonkin sammalta kasvavaan, häviävään ryhmään ihmisiä jotka arvostavat uutisointia. Täten media siis vain tuottaa sitä mitä kansa nykyään haluaa. Jos näin on, mikäs minä olen kansan tahtoa kieltämään. Se tosin tarkoittaa myös sitä, että media voi katsoa ihan itse peiliin etsiessään syitä valheen ja vihan kasvulle ihmisten uutisvirrassa.

44 vastausta artikkeliin “Tilaa valemedialle!”

  1. Kyllä lukutaitoa tarvitaan kun uutispapereita nykyään lukee lukee sitten mistä hyvänsä . terv tepivaari

  2. Nyt on Kyuu oikealla asialla.

    Lisään toisenlaisen näkökulman samaan ongelmaan.

    Venäjä on käynyt, käy ja tulee käymään aivan käsittämättömän suuressa laajuudessa informaatiosotaa demokraattisia maita vastaan. Venäjä panostaa siihen informaatiosotaan aivan valtavia summia. Tätä menoa meillä ei olekaan juuri muuta ”tietoa” kuin mitä Venäjä lapioi (sontaa) eteemme.

    Toinen ongelma on jo Leninin mainitsemat ”hyödylliset idiootit”. Se porukka jakaa suurella antaumuksella Venäjän valheita ihan ilmaiseksi. Ettei vaan tälläkin foorumilla.

    Näkyy mainiosti esimerkiksi Suomen historiaa jotenkin käsittelevistä kirjoituksista. Vapaussotaa Venäjää vastaan ei muka ollut ollenkaan, vaan vain ”sisällissota”. Ihan täyttä valhetta.

    Jatkosota muka aloitettiin Suomen alueelta, vaikka päivänselvä fakta on, että nimenomaan Venäjä hyökkäsi ENSIN Suomen kimppuun aloittaen Jatkosodan. Siis alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Kukaan ei ole esittänyt todisteita siitä, että Suomi tai Suomen alueelta olisi hyökätty Venäjän alueelle ennen 22.6.1941 kello 6.05.

    1. Mitäs Venäjän demokratiassa o vikana: siellä on nyt ihka oikea ja vielä taatusti kotimainen oppositiokin:

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Pavel_Grudinin

      Pavel Grudinin (s. 20. lokakuuta 1960, Moskova[1]) on venäläinen yritysjohtaja ja poliitikko, joka edustaa Venäjän federaation kommunistista puoluetta.

      Grudinin on kommunistisen puolueen ehdokas Venäjän presidentinvaaleissa 2018. Ehdokkaana Grudinin korvasi 73-vuotiaan Gennadi Zjuganovin. Grudinin on puolueen yllätysehdokas.[2] Äänestyksessä Grudininin valintaa kannatti 300 ja vastusti 11. Valintahetkellä 23. joulukuuta Grudinin ei ollut kommunistisen puolueen jäsen.[3]

      Grudinin on julkistanut presidentinvaaleihin liittyvän poliittisen manifestin 10 steps to decent life. Grudininin poliittisia ajatuksia on köyhyyden vastainen taistelu. Manifestissa Grudinin esittää presidentin kausien rajoittamista perustuslailla kahteen ja talousjärjestelmän lännestä riippuvuuden vähentämistä. Grudininin mielestä Venäjän pitäisi lähteä Maailman kauppajärjestöstä (WTO), johon Venäjä on liittynyt jäseneksi 22. elokuuta 2012. Grudinin mielestä Venäjällä pitäisi luopua arvonlisäverosta, joka muodostaa kolmanneksen valtion verotuloista ja on veroista suurituottoisin[4].[3] Grudinin haluaisi vapauttaa Bolotnajan aukion vangit.

      Grudinin on syntynyt Moskovassa ja on opiskellut Moskovassa mekaniikan insinööriksi maataloustekniikan yliopistossa. Grudinin on toiminut Moskovan liepeillä sijaisevan Lenin-sovhoosin toimitusjohtajana. Sovhoosi on yksi suurimmista hedelmien ja kasvisten tuottajista Moskovan tarpeisiin sekä Venäjän suurin mansikoiden tuottaja. [3]

      Grudininin on sanonut: ”Нельзя быть богатым в бедной стране” (’Emme voi olla rikkaita köyhässä maassa’). [3]

      1. Rambler: Биография директора совхоза им. Ленина Павла Грудинина (venäjäksi)
      2. Russia communists nominate surprise candidate, rferl.org
      3. Russian communists businessman presidential candidate, rt.com
      4. http://www.cfe-eutax.org/taxation/VAT-taxation/russia

  3. Kyllä minä olen käyttänyt kaikkia nimiä tuosta idiootti sodasta se on sisällisota vapausota veljessota mutta myös kapina .
    Noista voi kuka vaan valita mutta rakkaalla lapsella on monta nimeä kuka sanoo mikä onkin se oikea . terv tepivaari

  4. En ole seurannut uutisia Tv:stä pitkään aikaan. Yle ja muut on täyttä propagandaa. Mitä tulee Trumpin uutisointiin niin täytyy lähinnä turvautua Breitbartiin ja Alex Jonesiin.

  5. Putkinen, esitäppä todisteet Venäjän osuudesta informaatiosotaan pitkin lainauksin jostakin ?? Veikkanpa, että Putkisen ”tieto” perustuu arveluihin ja Putkisen omiin arvioihin…ei faktaan.. Putkisen kirjoitusten pääasiahan, että itäistä naapuria moititaan jokaisesta mahdollisesta asiasta..Itänaapuri on ja pysyy ja suomalaiset järkev’t ihmiset on tekemisissä naapurimaan ihmisten kanssa rajan molemmin puolin. Hyvä niin…

  6. Suomen laadukkaat mediat kyllä toimivat hyvin, uutisointi on riippumatonta ja kattavaa.
    Jopa parjatut keltaisen lehdistön mediat toimivat suhteellisen hyvin, toki höystettynä runsailla julkkisjuoruilla ja muulla hömpällä.

    Ehkäpä media ei olekaan se suurin ongelma, vaan median seuraajat.
    Yhä kasvava osa porukasta alkaa olla ihmisiä, jotka eivät koskaan ole lukeneet yhtään kirjaa, eivätkä suuremmin seuraa uutisia. Ei tiedetä, eikä oikein halutakaan tietää mistään. Valemedioille oivallinen kasvualusta.
    Suomi tyhmentyy, kuten jo aiemmin koulutusvertailussa todettiin.

    1. Tapio, yksi ongelma on twiittaamisen kaltainen viestintä. Laajoja ja monimutkaisia asioita pitäisi esittää hyvin lyhyesti – vähän aikaa sitten twiitin sallittua pituutta tosin kasvatettiin, mutta silti.

      Jos jostakin asiasta sitten on jossakin pitkä perusteltu kirjoitus, niin sitä ei sitten lueta vaan jopa valitetaan että kirjoitus on liian pitkä.

      Sellainen johtaa tosiaankin tyhmentymiseen.

    2. Ajattelen paljolti kuten sanoo tapio_KK. Media suoltaa sitä mitä valtaosa käyttäjistä (me) haluaa kuulla ja nähdä. Maailmamme on uusrahvaanomaistumassa, materialisoitumassa hyvää vauhtia. Meno on kuin enstisajan Roomassa, kunhan on leipää ja sirkushuvia niin suuri massa on tyytyväistä.

  7. Oma poliittinen suodatin pitää olla kunnossa kaiken ”uutisvirran” soljuessa näkökenttään että mikä lie totuudenmukaisin uutisanti,johon voi luottaa tai itse yrittää löytää ” neulan heinäpaalista”. Aivan kaikkeen ei voi luottaa,siis lähteisiin varauksetta.

    Hyvä omata edes jonkinasteista median sisälukutaitoa ja taas ne lähteet … ?

  8. Oikeasti kaikkiin some sivuihin pitää olla pieni varaus oli mikä hyvänsä .
    Kirjoittajan saama tieto ei aina ole alkulähteessä oikein terv tepivaari

    1. Markku kyllä ne on nykyisin vain hiihtokenkiä ei monoja ole ollut valovuosiin .
      terv tepivaari

  9. Kiitos Kyuu.
    Leipää ja sirkushuveja toki leipää rajoitetusti. Hömppää oli lehdessä ensin yksi sivu jota kukaan ei halunnut lukea. Nyt hömppää on lehden sivut täynnä ja vähäinen asia sivuaa oikeistolaista katsantokantaa. Erittäin harvassa ovat puolueettomat artikkelit jossa asiaa valaistaan molemmin puolin.

  10. Tuo valemedia; eiköhän sitä harrasta Venäjän lisäksi niin USA, Kiina, kuin monet muutkin suurvallat ja pienemmätkin. Se valemedia kun on ja tulee olemaan nykypäivää ja tulevaisuuttakin.
    Se kait oli Seppo Muurinen joka mainitsi tuosta poliittisesta suodattimesta, se on oikeastaan erittäin hyvä ilmaisu.

  11. Kalle on oikeassa kun puhutaan informaatiosotaa. Hyvät ihmiset, ei ole niin tyhmää suurvaltaa joka ei informaatiosotaa harjoittaisi. Vähän vaihtelee kuka milläkin määrin tätä tekee mutta sama se on. Onko unohtunut Radio Free Europe? Tai tuoreempana, BBC:n sisällön ottaminen poliittiseen ohjaukseen? Entäpä France24? Mitään näistä medioista ei voi syyttää puolueettomaksi. Informaatiovaikuttamista tapahtuu ja on viisainta vain hyväksyä se.

    Vaan on se vähän kumma että vaikkapa se paljon parjattu Venäjän RT jaksaa kertoa enemmän lähialueen uutisia mitä Yle. Kieltämättä ”vähän sävytettyä” uutista, mutta heillä tätä uutispuolta lisätään, Ylellä vähennetään.

    Eikä siinä hömpässä vikaa ole jos sitä halutaan. En vain katso että se olisi esimerkiksi Yleisradion tehtävä.

  12. Joskus tuolla Eestin puolella kun hotellissa olin yötä, katselin usein Al Jazeeraa; propagandan lisäksi siellä oli paljon mm arabikansojen elämäntapaa, hienoja ruokaohjelmia ets. Ei siis pelkkää propagandaa, jos sitäkin mutta paljon muutakin. Se oli mielestäni hyvin toimitettu uutis- ja yhteikunnallinen kanava.

  13. On kai noita valeita ladeltu ennenkin, mutta ite arvelen, että se alkoi levitä erään herra Bushin aikana. Kun piti kertoa satuja mm. miksi hyökätä Irakiin. Ym. Piti valehdella amerikkalaisillekin. Silloin moni CIAn virkailija otti lopputilin. Kyllä ne joten kuten ymmärsi että pitää niiku valehdella muulle maailmalle, mutta että amerikkalaisille… Sanoipa eräs palstanpitäjä, että Stalin hymyilee haudassaan, kun on ollut herra Bush hyvä oppilas.

  14. Aljazeera näkyy esim. Elisan kaapeli-tv verkossa maksutta sekä myös netissä ihan hyvälaatuisena, suosittelen itsekin vaihtoehtona. Sekään ei ole puolueeton kanava, mutta eipä mikään muukaan. Tulee hyvä näkökulma.

    Esmes lähi-idän tapahtumien totuus on suurin piirtein siellä missä kohtaavat France24, Aljazeera, RT ja Yle. Tai näiden keskiarvossa.

  15. Ryssien kanavat ovat puhtaasti Kremlin propagandaa. Venäjällä ei ole yhtään valtakunnallista vapaata TV-kanavaa.

    Kun Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 aloittaen Ensimmäisen Tshetshenian sodan, niin silloin (Jeltsinin aikaan) oli suhteellisen vapaa media. Mutta kun se suhteellisen vapaa media näytti tosiasioita Tshetshenian sodasta, niin Kreml hamusi kaikki TV-kanavat peukalonsa alle.

  16. RT:täkin tulee sivusilmällä joskus katsottua huvikseen, mutta suhtaudun siihen aika samalla varauksella kuin Fox Newsiin. Kaikken vähiten kuitenkin luotan Yleen, Iltalehteen, CNN:ään ja BBC:hen.

  17. On mielestäni inasen yksinkertaistamista väittää että joku kanava on vain propagandaa. RT:llä on esimerkiksi (sattuneista syistä) ollut paljon enemmän väkeä Syyriassa paikan päällä ja tuorempaa materiaalia sieltä, siinä missä moni muu luottaa ”silminnäkijätietoihin”. Tietenkin Venäjä kertoo Syyriasta oman versionsa, mutta niin kertovat kaikki muutkin. Jokainen uutinen, joka mediassa mitä Syyriasta tulee on värittynyt.

    1. Lännessä, demokraattisissa maissa, on useita erilaisia riippumattomia mediakanavia – joiden sisältöä ei määrää valtiovalta.

      Sen sijaan Venäjällä ei ole enää yhtään riippumatonta TV-kananavaa. Joka ainoa kanava tuututtaa Kremlin propagandaa.

      Siinä on iso ero.

  18. Suositeltavaa kirjallisuutta
    – Anna Politkovskaja, Putinin Venäjä
    – Anna Politkovskaja, Toinen Tshetshenian sota
    – Anna Politkovskaja, Venäläinen päiväkirja
    – Aleksandr Litvinenko, Blowing up Russia
    – Saara Jantunen, Infosota

    Tutkiva toimittaja ja kirjailija Anna Politkovskaja yritettiin murhata Venäjän FSBn toimesta lennolla Beslaniin, mutta sillä kertaa Anna jäi ihmeen kautta eloon. Sittemmin hänet murhattiin ampumalla kotitalonsa hissiin. Anna tutki mm. kerrostalojen räjäytyksiä Venäjällä (Mainilan laukaukset Toisen Tshetshenian sodan tekosyyksi).

    Litvinenko tutki myös samoja kerrostalojen räjäytyksiä, joten Venäjän FSB murhasi hänet Lontoossa Poloniumilla.

    Saara Jantunen on sotatieteen tohtori, Suomen Puolustusvoimain palveluksessa.

    1. Ei murhannut vaan Berezovksi/mossad. Samaa ainotta kuin Jasser Arafatissa. Ei kannata uskoa liikaa Halosen muinaisia uudenvuodenpuheita. (Hänen käyttämänsä lentokeetkin ”polonium-tarkastettiin” Sheremtejevon lentokentällä…)

  19. Missään maassa ei ole riippumatonta mediaa. Ei riippumatonta toimittajaa olekaan. On vain toimittaja joka tiedostaa puolueellisuutensa ja haastaa sen.

    Sen sijaan Venäjällä joka media on samassa hallinnassa, monessa ns. länsimaassa ei. Siinä Juhani on täysin oikeassa.

    Vaan onko sillä väliä? Ei Suomen valtamedia ole ollut yhtään mistään eri mieltä vuosikausiin. Kyllä, eri tekijät, eri päättäjät eikä kukaan käske ylhäältä, mutta lopputulos on sama kun Venäjällä.

    1. Kyuu: ”Ei Suomen valtamedia ole ollut yhtään mistään eri mieltä vuosikausiin. Kyllä, eri tekijät, eri päättäjät eikä kukaan käske ylhäältä, mutta lopputulos on sama kun Venäjällä.”

      Ensinnäkin termi ”valtamedia” on vähintäänkin epämääräinen.

      Toiseksi Suomessa voi kuitenkin julkisesti kirjoittaa vapaasti mielipiteensä, tai esittää sen esimerkiksi telkkarissa. Eikä yleensä joudu esittämänsä mielipiteen vuoksi tapetuksi tai edes erotetuksi kuten tapahtuu yleisesti Venäjällä.

      Kolmanneksi Suomessa on edelleen suomettumista, valehtelua, trollausta, jne. – mutta sitä ei johdeta valtiovallan taholta, kuten Venäjällä.

      Kyuu, minun mielestäni Suomi ja Venäjä ovat kuitenkin ihan eri kategorioissa sananvapauden suhteen – ja Suomen hyväksi.

      1. ”Valtamedia” itse käyttää tätä termiä, joten jos se kelpaa Ylelle ja Aamulehdelle, yms, se on mielestäni pätevä tässä. Voisi toki sanoa ”valtakunnallisesti merkittävät, etablisoituneet uutismedia-alan toimijat”.

        Olet tietenkin oikeassa, Suomessa saa kirjoittaa vapaasti mielipiteen ja mielipideosastot ovatkin aivan eri tavaraa Suomessa kuin Venäjällä.

        Kunhan sitä ajoin takaa että ns. valtamedian pääuutisointi on aika lailla 1:1 aina samaa mediasta toiseen, eivätkä he edes yritä kyseenalaistaa kilpailijaansa kuin aniharvoin, vaikka aihetta olisi.

        1. Olikos se Kokoomuksen Harri Holkeri, joka vertasi toimittajia sopulilaumaan?

          Minua mediassa ärsyttää se, että revitellään otsikoilla siten, että raflaava otsikko ja varsinainen teksti ovat kaukana toisistaan. Toinen keljuttava asia on uutisten pintapuolisuus ja selvät asiavirheet.

  20. Vähän veikkaan että vähän myös liioitellaan sananvapauden heikkoa tilaa Venäjällä. Se on aika varmaan pitkälti vapaa kunhan se ei uhkaa Putinin valta-asemaa. Suomessa voi saada syytteen jos erehtyy julkisesti sanomaan Islamia pedofilian uskonnoksi.

    1. Sanoisin että ongelma on kun mitä tahansa kovinkin erilaista maata koitetaan mitata Suomen mittareilla.

      Venäjä on Venäjä, ei Suomi. Emme voi vain heijastaa omia arvojamme sen päälle ja mitata tilannetta sen pohjalta.

      1. Se on muuten aivan tosi asia. Venäjä on Venäjä ja sen toimenpiteet meille suomalaisille ovat joskus todella suuri arvoitus.
        Toisaalta taas, meillähän näilläkin blogisivustoilla on ”Venäjäasiantuntijoita”, jotka auliisti kertovat, mitä Venäjän hallinto aikoo. Minä kun tämmöinen yksinkertainen elämän ihmettelijä kun olen; täytyy tunnustaa, etten Venäjän, USA:n …yms hallintojen tarkoitusperiä tunne, en edes osaa aavistella.

        1. Olisin tosi huolissani sinä päivänä kun meillä EI olisi ristiriitaista tietoa Venäjästä. Venäjäkin on yhtä kuin Venäjän kansa. Ei se ole mikään yksi homogeeninen ryhmä. Ei ole absoluuttista määritelmää mistään maasta, on vain pitkä kertomus ja sen eri mutkia.

          Ehdoton rakkaus tai ehdoton viha ovat huonoja lähtökohtia.

          1. Kyuu, ei Venäjän hallitsijoita ole milloinkaan kiinnostanut ”kansan” mielipide.

            Tsaarien Venäjällä tsaari lähipiireineen päätti minne Venäjä milloinkin hyökkää – kansa oli orjia.

            Kommunistisella Venäjällä pieni kommunistiklikki (mm. Lenin, Stalin, Hrutshev) päätti minne Venäjä milloinkin hyökkää.

            Neukkulan romahduksen jälkeen, eli nyt, Venäjä on KGB-diktatuuri. ”Kansan” mielipiteellä ei ole mitään vaikutusta mihinkään. Se KGB-upseerien klikki päättää mihin Venäjä milloinkin hyökkää.

          2. Puhut jälleen asiaa, Juhani. Se mitä ajoin haen takaa on että tämä on sama asia kaikissa suurvalloissa. Ei Trumpia kiinnosta kansan mielipide. Vielä vähemmän se kiinnostaa Kiinassa.

            Suomessakin on useita asioita missä kansan mielipiteellä ei ole mitään etäistäkään väliä, kuten vaikkapa pakkoruotsi. Toki meillä asiaa käsitellään silkkihansikkain eikä kalashnikovein, huomattava ero.

            En millään lailla ihannoi Venäjää tai heidän järjestelmää puolustele, en vain katso että sitä voi suoraan verrata meihin.

            1. Kyuu, kyllä Trumpia kiinnostaa kansan mielipide, muuten ei pääse toiselle kaudella jenkkilän pressaksi.

              Venäjällä sen sijaan ei ole mitään merkitystä sillä miten kansa äänestää. Vain sillä on merkitystä miten äänet lasketaan – ja äänet laskee KGB (nykyiseltä nimeltään FSB).

          3. Puhut myös asiaa Kyuu, mutta missä asiassa Suomessa kansan mielipiteellä on ollut väliä? Natoonkin Suomi halutaan viedä kansalta kysymättä.

  21. Hallinto pystyy kaikissa suurvalloissa, kuten pienemmissäkin, kansan tahdonkin vastaisesti viemään tahtonsa läpi. Siihen kansa äänestyksessä on antanut mandaatin, jota kyllä hallinto hyödyntää; Suomessakin.
    Minä kun en ole asiantuntija noissa Venäjän asioissa ja vain aavistuksen ehkä omaan, kuka siellä valtaa käyttää mutta käsitykseni mukaan tämä vallankäyttö kaavio on valtiosta riippumatta, lähes sama.
    Hallinnon koneisto yltää aina ja kaikkialle, jopa omiin puolustusvoimiimmekin. Mielipiteitä pystytään muokkaamaan ja muokataankin aina ja kaikkialla sopivan suuntaiseksi jopa silkalla propagandalla.
    Kansoilla, miten niitä hallitaan, on aina eroa. Ei todellakaan voi verrata suomalaisia venäläisiin, baltteja suomalaisiin, ruotsalaisiin, amerikkalaisiin…jne. Kaiken lisäksi se olisi typerää yksiviivaistamista ja kaukana todellisista asioista, se olisi vieläpä tyhmää asenteellisuutta.

  22. USAssa presidentti ei voi yksin tai hallituksen kanssa tehdä oikeastaan yhtään mitään, ellei saa Kongressin enemmistöä hankkeittensa taakse. Kongressi päättää kaiken rahoituksesta ja nimityksiinkin pitää olla Kongressin siunaus.

    Jenkkilässä kansa valitsee vapaissa vaaleissa itselleen jopa pormestarit, seriffit, jne. Kuvernööreistä puhumattakaan. Täytevaaleissa valitaan ”kansanedustajia” varsinaisten vaalien välilläkin, eli johtajien on oltava koko ajan ”varpaillaan”, ettei suututa kansaa.

    Venäjällä KGB-klikki voi tehdä ihan mitä lystää, sillä Duuma on pelkkä kumileimasin, joka tekee täsmälleen sen mitä KGB-klikki käskee tekemään. KGB-klikki (kasvoinaan presidentti) nimittää eri alueidenkin johdon – kansalla ei ole niihinkään päätöksiin mitään sanomista.

  23. Kyllähän se luetun ymmärtäminen ihan hyvä taito olisi jos sitä käyttäisi.
    En ole minkään suurvallan suuri ihailija enkä minkään suurvallan vihaaja.
    Ilman ennakkoasenteita maailman ilmiöitä katselen; sota-asioitakin seurailen, vaikkakaan en nyt niistä mitään ”kicksejä” saa, tarkastelenpahan nyt vaan, kuten tämän päivän uutisointiakin Syyriasta. NATO-maa USA aseistaa kurdeja ja toinen NATO-maa turkki sotii kurdeja vastaan; kyllä tämänkin USA:n sotaseikkailun on kongressi hyväksynyt, samoin Venäjän toimet Ukrainassa, Krimillä…jne. Ko maan hallinnon hyväksymiä kaikki.
    Se hallinto vaan USA:ssa ja Venäjällä; ei keskenään vertailukelpoinen, ei millään mittarilla, samoin kuin ei kansakaan. Kuten aiemmassa kommentissani jo kirjoitin.

  24. USAn valtamedia on suorastaan sotajalalla USAn presidenttiä vastaan, eikä USAn presidentti voi muuta kuin lähettää vihaisia twiittejä.

    Venäjän media ei uskalla sanoa poikkipuolista sanaa Venäjän hallintoa vastaan tai päätoimittajalle sekä toimittajalle tulee parhaassa tapauksessa potkut, mutta melko yleisesti kuolevat pahoinpitelyyn, ammuttuna, myrkytettynä, tai muka tekevät itsemurhan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *