Hallituksen sotelinja kaipaa viestintää

Laajalti ehdotetaan, että Elina Lepomäki muistutti sote-kritiikissään lähinnä keisarin vaatetuksesta. Ykkösaamussa ihmeteltiin miksi Lepomäkeä kritisoitiin omien toimesta vain ilmaisun tyylistä, muttei lainkaan asiasta. Tässä voi olla jujun juoni: hallitus on epäonnistunut projektin tiedotuksessa, ainakin verrattuna kriitikoihin.

Kepu ei kaupunkia tunne

On aivan turha odottaa että Sipilän jalot puheet ihmisten hyvinvoinnista uppoaisivat millään muotoa leijonaosaan kansasta. Maakunta sitä, maakunta tätä – sori vaan, mutta keskiverto kaupunkilaiselle tuo puhe on täysin onttoa. Kepu on aina ollut sangen addiktoitunut hallintohimmeleihin eikä se sotestakaan mitään muuta halua. Täten ehdotan että paras tiedotus mitä Sipilä voi tehdä on olla hiljaa ja antaa jonkun muun puhua – ehkäpä jonkun joka osaa ilmaista asioita onton uhkailun lisäksi muillakin tavoilla. Sori Juha, jalan polkeminen maahan vihaisena ei ole sitä parempi.

Sinisiin kuuluu ehkä lähivuosikymmenten paras kulttuuriministeri, mutta tosiasiassa heiltä puuttuu kansan mandaatti – kuten myös selkeä poliittinen linja. He koittavat sanoa olevansa persujen kevytversio, vaikka ottivatkin mukaan persujen rankimman ultrakonservatiivisiiven. Vaikka joukosta pari osaavaa poliitikkoa löytyykin, en vain näe heillä olevan uskottavuutta mitä tilanne kaipaisi. Demokratian kannalta toki toivon että tilanne kehittyy, kaikki puoluekentän ravistelu on sangen tervettä.

Orpo vai ei?

Petteri Orpo on periaatteessa se taho jolla on vielä riittävästi uskottavuutta ja omaa lehmää ojassa, mutta totta puhuen hän ei ole parhaimmillaan kansalle puhuessaan. Fiksu veto häneltä voisi olla asian delegointi eduskuntaryhmälle, joka puolestaan voisi etsiä oikean puolestapuhujan sotesuunnitelmille. En lähde nimillä spekuloimaan, mutta tiedän sopivan esiintymiskykyisiä ja asiantuntevia nimiä löytyvän useammankin kappaleen. Jonkun eduskuntaryhmän jäsenen tulisi ottaa mitä pikimmiten tehtäväksi sotemuutoksen markkinoinnin ja tiedotuksen kansalle. Tässä ei haeta päättävää elintä, vaan viestintäkykyistä toimijaa.

Tavoite on nähdäkseni selvä: ei enempää tai vähempää kuin saada hallituksen soteprojekti kuulostamaan hyvältä keskivertokansalaisen korvissa. Terävää argumentointia, asioiden kuvaamista selkeästi ja heikkojen vasta-argumenttien kumoamista kohteliaalla jämptiydellä. Myös diplomatiaa pitää löytyä, kykyä ottaa vastaan palautetta ja punnita näkökulmia. Skenaarioita pitää esitellä, huolenaiheita kuulla ja murheisiin vastata ilman kysyjän nöyryyttämistä. Median kanssakin sopii tulla toimeen.

En ole vakuuttunut sote-ehdotuksen loistavuudesta, mutta toivoisin silti monipuolisempaa ja ennen kaikkea laadukkaampaa viestintää. Jos hallitus ei edes siihen kykene, on sotesoppa kiehumassa varsin heikolla liekillä.

9 vastausta artikkeliin “Hallituksen sotelinja kaipaa viestintää”

  1. Miten voi laadukkaasti viestiä täydellisestä sotkusta, minkä sote-soppa ja maakuntapelleily muodostavat?
    Maakuntapelleily on pistettävä uusiksi ja sote-hommalle otettava jatkoaikaa.

  2. Hyvä artikkeli Kyuu – kiitos.

    Elinan ulostulo oli tarpeellinen.

    Sotesta minulla ei ole tarpeeksi tietoa, että voisin vakaumuksen syvällä rinta-äänellä sanoa mielipiteeni. 18 maakuntaa on kuitenkin lievästi sanottuna /Cstä. Se on kepuleiden vaatimus, johon Kokoomus on pitkin hampain suostunut, jotta saisi lävitse valinnanvapauden. Julkinen sektori on hidas, tehoton ja kallis. Asiakkaalla pitää olla mahdollisuus valita myös nopea ja tehokas vaihtoehto siedettävään hintaan.

  3. On jotenkin hassua se, että Lepomäen ulostulon asiapohjaa ei kukaan ole edes yrittänyt kumota, sen sijaan henkilöön meneviä kommentteja on ollut sitäkin enemmän esillä. No ehkä se kertoo karua kieltä siitä kuinka oikeassa Lepomäki asiassa on.

    Mikäli sote-uudistusta lähestyttäisiin puhtaasti sote-uudstuksena niin kumpaakaan maakuntahallintoa tahi valinnanvapautta ei tarvittaisi ollenkaan, molemmat ovat ideologisia sivujuonteita suhteessa varsinaiseen asiaan.

    Sote-uudistusta tarvitaan, siitä ei ole kahta sanaa ja hallituksen alkuperäiset tavoitteet olivat hyviä, mutta ikävä kyllä matkalla tavoitteet ovat hukkuneet sulle mulle peliin.

  4. Juha kysyy hyvää pointtia ja samaahan tässä useampikin ajaa.

    Onko sotessa tarpeeksi hyvää asiaa että siitä voi viestiä fiksusti? En tiedä, mutta se että eivät edes yritä huolestuttaa minua.

  5. Hallitus on ajanut itsensä umpikujaan.
    Mitä tekee kepu maakunnalla joka autioituu sillä näemme yhä enemmän autioita taloja ja pihoja.
    Mitä tekee kokoomus valinnanvapaudella kun nyt aiotulla ollaan antamassa terveydenhoito muutamalle isolle pörssiyhtiölle ja samalla tulee kaatumaan lukuisia kotimaisia alan yrityksiä?
    Suosittelen kaikkia nuoria hankkimaan itselleen terveysvakuutuksen sillä jatkossa jos toteutuu valinnanvapaus on heillä joilla on vakuutus.

  6. Niinpä.

    Olen ihan omasta kiinnostuksesta lukenut runsaasti eduskunnan lainsäädäntödokumentteja, lakitekstiä ja vastaavaa, eli tekstiä, joka ei aina ole helpoimmasta päästä ymmärrettävää.

    Olen taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana joutunut perehtymään mm. asunto-osakeyhtiölakiin, huoneenvuokralakiin ja ulosottokaareen, joiden sisältö ei ole erityisen suoraviivaista.

    Olen työelämässä joutunut paneutumaan pilkuntarkasti kansainvälisiin standardeihin ja patentteihin, jotka ovat viimeisen päälle kimuranttia luettavaa.

    Kaikesta tästä kokemuksesta huolimatta tämä sote-esitys (sellaisena kuin se on julkisuuteen tuotu) on minun silmissäni vaikeaselkoinen, täynnä määrittelemättömiä ja puutteellisesti määriteltyjä, epämääräisiä termejä, sekava kuin pusikoitunut hakkuuaukea, jonne ei jalka mahdu tuhanteen suuntaan sojottavien lahorankojen ja niiden väleistä törröttävän uudiskasvuston sekaan.

    Tämä voisi olla jotenkin ymmärrettävää pienen ydinporukan sisäisessä muistiossa, jota ei ole tarkoitettukaan ulkopuolisten ymmärrettäväksi, mutta ei tällaisella sekasotkulla ole edes teoriassa mahdollista antaa ymmärrettävää kokonaiskuvaa laajasta ratkaisusta maallikkolukijoille.

    Ilkeämielinen voisi epäillä, että esityksen ”pihvi” on ollut tarkoituskin hämärtää tunnistamattomaksi, koska vasta-argumentteja on vaikeampi suunnata jotain hahmottumatonta vastaan kuin yksiselitteisiä faktoja vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *