Verovaroista maksetaan yritystukia yli 4 miljardia euroa vuosittain. Se on iso summa rahaa. Yritystukia saavat yritykset maksavat myös osakkailleen muhkeita osinkoja. Voidaan siis sanoa, että verovaroista kustannetaan osingot, jotka pääsääntöisesti menevät rikkaille.
Suurimmat tuen saajat olivat vuonna 2016 seuraaavat yritykset:
Tuulivoima saa paljon tukea verovaroista. Tuulivoima on Kepun erityissuojelussa. Mutta miksi Virolaisten omistama Tallink saa niin paljon tukea Suomen veronmaksajilta?
Yritystuet eivät ole hallituksen leikkauslistalla, miksi? Kaikesta muusta on leikattu ja aivan erityisesti huonompiosaisten tulonsiirroista.
Viime viikolla päätti työnsä jälleen yksi työryhmä, jonka piti saada aikaan yritystukiin jotain rotia. Mutta tuloksena oli pannukakku ja paljon kokouspalkkioita ryhmän jäsenille. Hupaisaa suorastaan oli, kun työryhmässä oli mukan yritystukia saavien suurimpien yritysten omat lobbarit.
Taitaa olla silviisii tämä yritystukiasia, että poliittikoilla ja puoleilla on intressi säilyttää yritystuet ainakin nykyisellä tasolla OMAN EDUN VUOKSI. Istuuhan monessa yritystukea saavassa yrityksen hallinnossa myös poliitikoita. Mikä osuus on sillä, että vaalitukea heruu puolueille ja yksittäisille ehdokkaille myös yritystuke saavilta yrityksiltä?
Kaiken kaikkiaan tässä yritystukiasiassa näkyy selvästi hyväveli verkostojen jälki eli korruptio.
Ei tämä nyt näin yksinkertaista ole. Pääosa yritystuista tuottaa myös yritysten kautta tuloa verotettavaksi.
Kyllä tämä on näin yksinkertaista. Yritystuet mm. v ääristävät kilpailua ja se on jo iso asia. Ei markkinatalous toimi, niin kuin sen pitäisi toimia, jos joitakin yrityksiä tuetaan verovaroista.
Jos jokin yritys ei pärjää kilpailussa, se joutaakin poistua markkinoilta eli mennä konkkaan.
Meillä on markkinointi unohdettu ja mennään tuotanto edellä. Kuvaavaa on, että insinöörejä on paljon yritysten ylimmässä johdossa, mutta markkinointiväkeä ei juuri lainkaan.
Kilpailukykyä saa, jos panostaa markkinointiin. Silloin ei tarvita yhteiskunnan tukia.
Noi kymmen voisi poistaa kokonaan.
Tuulivoima ei edes työllistä
ja huvimatkailua laivoilla ei tarvi tukea?
Kysyin joskus eräältä vihervasemmistolaiselta kansanedustajalta, että voisiko hän osoittaa budjetttikirjasta ne 4 miljardin yritystuet?
Mitä veikkaatte, esittikö?
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvityksen ja TEM:n virkamiestyöryhmän oman selvityksen mukaan suurin osa yritystuista on tehottomia yritysten kehittymisen ja työllisyysvaikutusten näkökulmasta.
Nuo laivayhtiöt saanevat tukea siksi, että joutuvat uusimaan koneistojaan päästöjen vähentämiseksi (?).
Tuulivoimayhtiöt taas perustavat toimintansa maksavan yleisön huijaamiseen ja ovat kansantaloudelle vahingollisia.
Komppaan useampiakin. Ei tämä tosiaan ihan niin yksinkertaista ole, koska sopimusten ja diilien päälle on ehtinyt kasvaa jo uusi maakerros ja alkuperäisten sopimusten äärelle ei oikein pääse enää. Sopimus on päällä mutta lähtökohdat eri. Jos nyt napsaisee johdon irti seinästä tuosta vaan, voisi muodostaa turhan kaoottisen tilanteen.
Pitäisi etsiä pitkäjänteinen tie ulos nykytilasta, vaikka kymmenenkin vuoden siirtymäaika. Ongelma vaan on että seuraava hallitus automaattisesti peruisi edellisen tekemän työn, ihan vaan periaatteesta.