Miksi äänestää enään vaaleissa?

Suomessa ei enään toimi kansanvalta eli demokratia sen sanan syvimmässä merkityksessä. Valta on yhä enemän siirtynyt puolueiden  -ja talouselämän eliitille.

Esim. lähiaikoina pidettävien presidentinvaalien lopputulos on jo selvillä. Valtamedia ja talouseliitti ovat pitäneet siitä huolen, että Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella. Valtamedia toitottaa päivästä toiseen, että Niinistön valinta on jo selvä. Siinä toitottamisessa on kyse lähes aivopesusta. Talouseliitti eli rikkaat ovat taas pitäneet huolen siitä, että Niinistö on saanut muhkean vaalibudjetin, jolla valinta on varmistettu.

Eduskuntavaaleissa kansalaiset äänestävät ehdokkaita eduskuntaan. Mutta kuka asettaa ehdokkaat? Puolueet asettavat ehdokkaat. Ehdokkaaksi pääsee nykyään, ainakin suuriin puolueisiin vain, jos allekirjoitat sitoumuksen, jossa sitoudut aina kansanedustajana noudattamaan puolueen äänestysohjeita. Näin varmistetaan puolekuri eduskunnan päätöksenteossa. Asiallisesti kansanedustajat eivät ole kansan edustajia, vaan puolueiden edustajia.

Miten tähän on tultu. Tähän tultiin, kun suuret puolueet jyräsivät läpi nykyisen perustuslain, jossa presidentin valtaoikeudet riisuttiin presidentiltä. Aiemmin presidentti nimitti hallitusksen muodostajan keskusteltuaan puolueiden kanssa. Nyt hallituksen muodostaja on aina suurimman puolueen puheenjohtaja ja presidntti seuraa vain sivusta.

Vielä kornimpaa on hallituksen ero kesken vaalikautta. Vain pääministeri voi tehdä ehdotukseen hallituksen erosta. Siis pääministeri ikään kuin valvoo itseään. Voiko enää olla selvempää osoitusta miten valta on siirtynyt puolue-eliitille.

Enään ei ole mitään syytä kansalaisten äänestää, sillä kansaa käytetään  vain jotta voidaan sanoa, että Suomi on demokraattinen maa. Tosiasiat puhuvat toista. Yhä useampi kansalainen on  jo oivaltanut nämä asiat ja siksi puolueissa ollaan nyt huolissaan äänestysaktiivisuudesta. Nyt onkin mm. valtamediassa alkanut kampanja sen puolesta, että saataisiin kansa vaaliuurnille. Mutta turhaan, jos kansalaiset ymmärtäisivät, että heitä käytetään vain hyväksi, mutta vaalien jälkeen  unohdetaan.

Ainoa tapa palata takaisin Suomessa todelliseen demokratiaan on palauttaa presidentille ne valtaoikeudet, jotka nykyisessä perustuslaissa presidentiltä poistettiin. Asiallisesti nykyisen perustuslain mukaan pääministerillä on enemmän valtaa Suomessa, kuin presidentillä. Niinhän ei saisi olla.

Suuret puolueet kaappasivat vallan, siksi meillä vallitsee nyt puoluediktatuuri.

10 vastausta artikkeliin “Miksi äänestää enään vaaleissa?”

  1. Hei Haloo ! Kansalaisoikeus, kansalaisvelvollisuus. Jos näitä ei täytä ei ole oikeutta arvostella politiikkaakaan.
    Pressalle palautettava entiset valtaoikeudet.

  2. ”Miten tähän on tultu. Tähän tultiin, kun suuret puolueet jyräsivät läpi nykyisen perustuslain, jossa presidentin valtaoikeudet riisuttiin presidentiltä. Aiemmin presidentti nimitti hallituksen muodostajan keskusteltuaan puolueiden kanssa. Nyt hallituksen muodostaja on aina suurimman puolueen puheenjohtaja ja presidntti seuraa vain sivusta.”

    Valtaoikeuksien riisumisen idea taisi lähteä alun perin Koivistolla. Itse hän kyllä käytti valtaa kovalla kädellä paksun markan politiikassaan ja runnaamalla Holkerin pääministeriksi ohi Väyrysen. Myöhemmin ”Koiviston konklaavi” teki mitä parhaaksi katsoi. Pääministeri Esko Aho seurasi katseella, mitä tapahtui.

    Myöhemmin 2000 -luvulla Koivisto ilmoitti katuvansa presidentin valtaoikeuksien kaventamiseen johtanutta pyrkimystään.

  3. Esko Aho tienasi kuolemattoman Tuho-Aho tittelinsä ehkä sillä, että oli lähtenyt mukaan Koiviston kotkotuksiin.

    Aho olisi voinut väistyä ja antaa Koiviston sivutoimisena pääministerinä pelastaa Suomen lamasta, koska Koivisto oli laman keksinytkin.

  4. Heikille, äänestäminen ei ole velvollisuus se on oikeus niille, jotka tahtoo äänestää. Arvostella saa toki, vaikka ei äänestä, sillä sen takaa perustuslaissa säädetty sananvapaus. Kun tietää enemmän, luulee vähemmän.

  5. Olen samaa mieltä siitä, että puolueet ja lähinnä puolueiden valtaeliittit ovat kaapanneet demokratian itselleen. Ei kansanedustajilla ole valtaa edustaa äänestäjiään itse haluamallaan tavalla.

    Kuten on nytkin viime aikoina nähty vain tietyissä erityis tapauksissa (esim. alkoholilaki) edustajille annetaan vapaat kädet äänestää haluamallaan tavalla. Pääosin puoluekuri määrittelee äänestyskäyttäytymisen. Ei tämä ole sitä mitä itse äänestämältäni edustajalta odotan.

    Olen äänestänyt aiemmissa vaaleissa (kunta/eduskuntavaalit) omaa ehdokastani sen perusteella mitä hän on ennen vaaleja sanonut ja luvannut itselleni tärkeissä asioissa. Olen myös seurannut, miten hän on äänestänyt näitä itselleni tärkeitä asioita käsiteltäessä. Valitettava tosiasia on se, että puolueen linja on monesti jyrännyt ehdokkaan ennen vaaleja ilmoittaman linjan. Eli hän on äänestänyt vastoin antamiaan lupauksia.

    Kysymys kuuluukin. Miksi enää äänestäisin, koska en voi ennen vaaleja tietää minkä asian puolelle ääneni lopulta menee.

    Rehellisempää olisikin Suomessakin siirtyä ns. suljettuun listavaaliin, koska silloin tietää paremmin mitä on odotettavissa, jos tiettyä listaa äänestää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *