Iso EU:n perustajamaa Italia sai EU-kriittisen hallituksen!

Viiden tähden liike (LiikeNyt:in eräänlainen esikuva) ja Pohjoisen liitto saivat vaalivoiton Italiassa. Molemmat puolueet ovat uusia, kun kansa oli tarpeeksi kyllästynyt vanhojen puolueiden tapaan johtaa maata. Myös korruptiolla oli varmasti osansa vaalituloksessa.

Onko tämä Italian tapaus alkusoittoa koko Euroopalle, jossa demokratiavaje kasvaa kasvamistaan jatkuvasti. Kansalaiset kaikissa EU-maissa vaativat parempaa demokratiaa ja mahdollisuuden vaikuttaa päätettäviin asioihin myös vaalien välillä.

Italiassa esim. Viiden tähden liike antaa rekisteröityneille jäsenilleen mahdollisuuden ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin ja ne kannanotot sitovat myös liikkeen kansanedustajia äänestyksissä.

Meillä Suomessa on LiikeNyt samoilla jäljillä. Ensimmäinen kysely jäsenille tehtiin netissä ilmaston muutoksesta. Sitä kyselyä edelsi kahden tunnetun asiantuntijan artikkelit LiikeNyt sivuilla. Alku on lupaava ja kukapa tietää mihin ehditään ensi kevään vaaleihin mennessä.

Kansalaiset ovat niin pettyneitä nykypolitiikkaan ja poliitikkoihin, että jotain muutosta pitää tapahtua.

Se, että pieni klikki päättää ja suhmuroi sekä tekee lehmänkauppoja on kertakaikkiaan takanapäin. Kansat vaativat kansanvaltaa ja suoraa demokratiaa tai ainakin jokin sovellus siitä.

7 vastausta artikkeliin “Iso EU:n perustajamaa Italia sai EU-kriittisen hallituksen!”

  1. Viiden Tähden liike ei ole amerikkalainen pilvipalvelu vaan italialainen kansalaisliike eli en nyt ihan samana pidä.

    Mutta, Italiassa eletään niitä kuuluisia kiinnostavia aikoja. Katsotaan miten käy.

  2. Väyrynen tiemmä ehdotteli suruttomasti eläneille velkamaille siirtymistä kahteen valuuttaan. Toivottavasti joku kokeilee, jotta näkisimme, kannattaisiko Suomenkin suruttomien tehdä samoin.

  3. Soininvaara liittyi euron tuhon ennustajiin jo vuonna 2012 ehkä omin päätelmin tai sitten euron suunnittelijan, entisen pääekonomistin, Otmar Issingin, ilmaistua pettymyksensä euromaiden moraalikadon johdosta.

    https://yle.fi/uutiset/3-6228415

    ”Vihreiden kokeneimpiin talousosaajiin lukeutuva Soininvaara ottaa melkoisen irtioton hallituksen linjasta uudessa blogikirjoituksesssaan. Soininvaara kirjoittaa, ettei usko enää euron pelastumiseen, ”vaikka sen pelastuminen olisi kaikkien edun mukaista”.

    – Pelkään, että luisumme tielle, jota Timo Soini on esittänyt pitkään. Se pieni lohtu tässä on, että saamme nähdä kuinka huono on Soinin esittämä vaihtoehto, Soininvaara kirjoittaa.

    Soininvaaran mukaan euron pelastaminen on erityisen vaikeata siksi, että riittävän moni uskoo, ettei se onnistu ja käyttäytyy markkinoilla sen mukaisesti.

    Vihreiden veteraaniedustaja myöntää, että hallituspuolueen edustajana hänen olisi parempi pysytellä hiljaa.

    – En kuitenkaan usko, että pystyn yksin euroa tämän blogin kautta kaatamaan, joten ennustan, miten tässä käy, Soininvaara järkeilee.”

  4. Soininvaaran mukaan maat pitävätkin kiinni omista maa-alueistaan tiukasti, vaikka alueiden asukkaat haluaisivat jotain aivan muuta.

    – Virolaisille Narvan jääminen Venäjälle oli täysin mahdoton ajatus. Aivan kuten suomalaisille oli se, että Ahvenmaa olisi liitetty Ruotsiin, Soininvaara toteaa Iltalehdelle ja jatkaa Narvasta.

    – Aikamoisen riippakivenhän ne (virolaiset) siitä itselleen hankkivat. Asian olisi voinut nimittäin ajatella myös niin, että virolaiset olisivat nyt vauraimpia ja yhtenäisempiä. Mutta se oli silloin. Nyt narvalaiset eivät enää haluaisi liittyä Venäjään.

    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014083018617493_uu.shtml

    ”Entä olisiko Suomi sitten voinut teidän mielestänne luovuttaa Ahvenmaan Ruotsille?

    – Ylivoimainen enemmistö ahvenanmaalaisista olisi halunnut silloin (kesäkuussa 1921) liittyä Ruotsiin. Että tavallaan se periaate, että suomalaisilla oli oikeus erota Venäjästä olisi pätenyt siihen, että Ahvenanmaalla olisi voinut hyvin olla oikeus erota Suomesta. Mutta nyt on siitä noin sata vuotta aikaa ja ajat ovat toiset.”

    ————————
    Ahvenanmaa pitäisi myydä Ruotsille hyvään hintaan.
    Toki siinä tapauksessa, että Ruotsi liittyisi Natoon, voisi Venäjän ”mielenkiinto” Suomea kohtaan kohota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *