Elina Lepomäki (kok) Margaret Thatcherin jalanjäljillä

Kokoomuksen nouseva tähtipoliitikko kansanedustaja Elina Lepomäki on kirjoittanut poliittisen julistuksen, jossa hän viitoittaa tietä markkinaliberlismiin.

Keskeisiä tavoitteita Lepomäellä on kirjan mukaan panna työntekijäjärjestöt polvilleen, kuten teki Thatcher Englannissa aikanaan pääministerinä, lopettamalla mm. yleissitovuuden. Se tarkoittaisi mm. sitä, että palkoista ja työehdoista sovittaisiin työpaikkatasolla. Kaikkinaisen sääntelyn purkaminen minimiin, sosiaaturva tarvehankintaiseksi siten, että vain todella tarvitsevia autetaan verovaroilla. Nykyisin sosiaaliturvasta menee iso osa hyväosaisille, kuten esim. lapsilisät.

Aika näyttää miten Lepomäen pyrky valtaan onnistuu ja saako hän kannattajia mukaansa riittävästi. Kova mimmi on kyseessä. Paavo Lipponen (sdp) yritti myös toteuttaa markkinaliberalismia pääministerinä, mutta huonolla menestyksellä, kun kannattajat kaikkosivat.

 

11 vastausta artikkeliin “Elina Lepomäki (kok) Margaret Thatcherin jalanjäljillä”

  1. Lepomäki on kaikin puolin fiksu asiantuntija, mutta täysin ilman poliittista johtajuutta ja karismaa. Johtajaksi hänestä ei ole. Johdon ajattelijaksi ja tukihenkilöksi kylläkin.
    Älkää liikaa odotelko.

  2. http://liberalismi.net/wiki/Margaret_Thatcher

    ”Thatcherin aloittaessa pääministerinä Britannian talous oli pudotuksessa, työttömyys kasvussa ja inflaatio huippukorkea. Thatcher leikkasi veroja, menoja ja vanhoillisten ammattiliittojen asemaa, vapautti rahamarkkinat ja yksityisti paljon valtionyhtiöitä. Parin vuoden jälkeen Britannian talous alkoi kasvaa Euroopan ennätysvauhtia, työllisyys parani ja inflaatio saatiin hallintaan.”

  3. Lapsilisiä on hyvä maksaa kaikille. Sillä tuella ei liene passivoivaa vaikutusta, mutta sen tuen pois ottamisella hyvätuloisilta voisi olla sen suuntainen vaikutus.

    1. Lapsilisän poistaminen mitä todennäköisimmin johtaisi suomalaisten ennestäänkin aivan liian alhaisen syntyvyyden heikkenemiseen entisestään.

      Suomessa on verotuksessa erittäin jyrkkä progressio ja ”rikkaita” rokotetaan muutenkin joka käänteessä.

      1. Ai rikkaita rokotetaan joka käänteessä. Höh! Köyhiähän porvarihallitus rokottaa vielä enemmän ja rikkaille annetaan verohelpotuksia.

        1. Väinö, tuloveron progressio on aivan liian jyrkkä.

          Lisäksi monien palvelujen, kuten esimerkiksi lastenhoidon, veloitukset riippuvat tuloista.

          Kovasti työtä tekevälle ei jää käteen juurikaan enempää kuin laiskurille.

        2. On se mukava sana tuo rikkaat.
          Sillä mollataan holtittomasti jo keskituloiset ja keskituloista suurempituloiset palkansaajat mennen tullen, vaikka pääosa todellakaan ei ole ”rikkaita”.
          Progressio iskee vain ja ainoastaan palkkatuloihin ja todella moni keskituloinenkaan ei saa käteen juuri enempää kuin lusmut asuntotukineen. Niitähän tukiahan ei keskituloinen enää saa.
          Köyhäkin on suhteellinen käsite, koska köyhyysraja on matemaattinen prosenttiosuus kaikista tuloista ja vaikka kaikki tienaisivat yli miljoonan, niitä ”köyhiä” olisi silti sama määrä.
          On toki köyhiä ja todella pienituloisia, mutta niistä ei mikään puolue näytä piittaavan.
          Sitten on ”köyhiä”, jotka elävät koko ajan yli varojensa, vaikka pärjäisivät tuloillaan ihan asiallisesti elämällä, mutta kun pitää olla isot telkkarit, iphonet, etelänmatka vähintään kerran vuodessa, kapakkaillat jne, jne, niin eiväthän ne tulot riitä.

  4. Lepomäki katsoo asiaa kokonaisuutena, siinä missä nykytoimijat hyvin kapealta sektorilta.

    Jos zoomaat ulospäin, ei työntekijä tarvitse AY-liikettä. Työntekijä tarvitsee reilun palkan ja hyvät työolot. Elina on valmis kyseenalaistamaan metodit jolla tähän päästään.

    Ei hän sodi AY-liikettä vastaan, vaan jäykkää järjestelmää vastaan. Hän on vähintään yhtä kriittinen EK:lle ja monille muilla jäärille. Kannattaa katsoa hänen ehdotusten kokonaisuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *