Minne katosivat kommarit Suomesta?

Viime sotiemme jälkeen, kun kommarit pääsivät maan alta maan päälle, heidän kannatuksensa kasvoi nopeasti. Varsin pian perustettiin SKDL, jonka tehtävänä oli piilottaa kommarit vaaleissa selkänsä taakse. Ja näin SKDL saikin valtavia äänivyöryjä, kun äänestäjät eivät tienneet äänestävänsä kommareita. Minunkin anoppini sanoi, kun kysyimme ketä hän äänesti, että ei ainakaan kommaria. No ketä sitten, no SKDL:ää.

No vähitellen sitten asianlaita selvisi ja SKDL:n äänimäärät alkoivat pudota.

Ennen lopullista kommarien tuhoa nähtiin Suomessa vielä näytelmä, jossa oli kaksi keskenään kilpailevaa kommunistileiriä. Oli se oikea SKP ja sitten oli ns. taistolaiset, jotka olivat jyrkän linjan kommareita. Nimi ”taistolaiset” tuli siitä, että sen nokkamiehenä oli Taisto Sinisalo niminen kovan linjan kommari. Hän olisi ollut valmis jopa uuteen punakapinaan, mutta rahkeet eivät kestäneet.

Kun Neuvostoliitto romahti ja Neuvostoliiton kommunistipuolue lopetettiin, loppui kommunismi käytännössä koko maailmasta, lukuunottamatta Kiinaa ja Kuubaa.

Minne katosivat Suomen kommunistit? Tuliko kommareista ”viherpiipertäjiä”? Mitä porukkaa on nykyisin ns. vihervasemmistolaiset, joista viime päivinä on puhuttu ja kirjoitettu? Kuinka paljon Vihreissä on entisiä kommareita? Onko Vihreät uusi SKDL? Ainakin tunnetun mepin Satu Hassin on sanottu olevan entinen kommari.

Suuri osa kommareista on poistunut joukoista tai viettää vanhuuden päiviään kaikessa hiljaisuudessa.

Kommareiden loistoaika oli Suomessa levotonta aikaa. Vuonna 1948 oli kommareiden vallankaappaus todellinen uhka, mutta se torjuttiin, kun yksi nimekäs kommari kavalsi porukan ja ilmoitti asiasta poliisille.

SDP oli ratkaisevassa roolissa, kun kommareita pidettiin aisoissa erikoisesti vaikeina  ns. vaaran vuosina 1940-luvulla. Se oli SDP:ltä isänmaallista toimintaa.

36 vastausta artikkeliin “Minne katosivat kommarit Suomesta?”

    1. Ei Niilo juolahtanut mieleesi että voi olla ihmisiä joille raha ei ole keskiössä, on näet muitakin arvoja joiden perusteella yksilö valitsee puoluekantaansa

  1. Tunnen asiaa jonkin verran sisältä päin vaikka olen kaukana kommarista.
    Von kunnioittavasti kehua Aarne Saarista ajassaan. Kalevi Kivistöä, Ele Alennusta, Yrjö Hakasta, Kansan Uutisten päätoimittajaa Yrjö Rautiota.

  2. Eiköhän kommunistit vähitellen hävinneet sitä mukaa, kun heistä tuli taloudellisesti ns.omistavia kansalaisia.

  3. Ei ne ole valitettavasti hävinneet. Vasemmistoliitto on nimensä vaihtanut kommunistinen puolue. Osa kommareista on ottanut naamiokseen vihreät.

    1. Tässä kunnon kommari joka johtaa julkisen sanan neuvostoa, oikea neuvostokansalainen : Elina Johanna Grundström oli Vihreä Lanka -lehden päätoimittajana 2006–2010 ja sittemmin JSN:n johtaja. Nyt kärysi diktaattorimaisesta käytöksestään. Näitä kommareita on joka alalla ja varsinkin johtotehtävissä, erittäin paljon, juuri vihreiden ja vasemmiston puolelta.

      Ja kuten näkyy, hyvin on Stalinmaiset otteet kuten tällä Grundstömillä.

      Ja näitä on paljon. Erittäin paljon.

    1. Elina Johanna Grundström oli Vihreä Lanka -lehden päätoimittajana 2006–2010 ja vihreät = kommarit. Rouva Stalin

        1. Tyhmä toista haukkuu, en alennu moiselle tasolle tämän Karjalaisen kanssa, kiitos moi ja hei.

  4. Tässä suoraan HS sivuilta poimittua, näin vihreät ( oikeasti kommarit) vastaa:

    Vihreät, oletteko oikealla vai vasemmalla? Kansanedustajien arvojen perusteella asiasta ei ole kahta kysymystä
    Vihreät eivät halua profiloitua selvästi vasemmistopuolueeksi, vaikka arvokartan mukaan puolue sitä on.

    PÄÄMINISTERI Juha Sipilä (kesk) suututti aiemmin tällä viikolla ainakin vihreät ja vasemmistoliiton käyttämällä puolueista yhteistä termiä vihervasemmisto.

    Kesäkokoukseen Kouvolaan kokoontuneet vihreät pitävät termiä ongelmallisena siksi, että termi on lähtöisin Hommaforum-keskustelupalstalta, ja sitä käytetään yleisesti halventavassa merkityksessä.

    MUTTA entä termin asiasisältö? Voidaanko vihreät ja vasemmisto niputtaa, ovatko vihreät Suomessa vasemmistopuolueisiin? HS kysyi asiaa vihreiltä Kouvolassa.

    ”Minua haukutaan samaan aikaan vihervasemmistolaiseksi ja porvaristoksi, ota siitä nyt sitten selvää”, puolueen puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

    ”Jos katsotaan puhtaasti tulonjakokysymyksiä, niin ei meidän ajamat asiat perinteisen oikeiston agendalla ole olleet.”

    Vihreät eivät perinteisesti ole halunnut sijoittaa itseään oikeisto–vasemmisto -akselille, vaan korostavat keskittyvänsä politiikan asiasisältöihin. HS:n vuoden 2015 eduskuntavaalien vaalikoneen vastausten perusteella tehdyssä arvokartassa puolue sijoittuu kuitenkin selvästi vasemmalle.

    Näin sanoo SATU HASSI, EX KOMMARI:

    KANSANEDUSTAJA Satu Hassi on ollut vihreissä yli 30 vuotta. Hänen mukaansa jaottelu oikeisto–vasemmisto -akselilla ei ole juuri muuttunut vuosikymmenien aikana.

    ”Oikeiston kanssa meidän kanssa on yhteistä se, että meillä ei ole ideologisia esteitä käyttää markkinoita keinona toteuttaa yhteiskunnallisia asioita. Vaikkapa ympäristöverotus, se on markkinoihin nojaava keino. Vasemmiston kanssa meillä on yhteistä se, että haluamme verovaroin pitää hyvinvointivaltiosta huolta.”

    Hassi on Aaltoa rohkeampi tuomaan esiin pesäeron perinteiseen vasemmistoon, eli sosiaalidemokraatteihin ja vasemmistoliittoon.

    ”Se on iso ideologinen kysymys, valitaanko talous vai ilmasto pidemmän päälle. Tässä demarit eivät ole vielä selvittäneet päätään. Demarit kiinnittävät enemmän huomiota niihin teollisuuden alan työpaikkoihin, jotka ovat uhattuna ilmastonsuojelun takia.”

    Hassi myöntää, että vasemmistoliitto on ollut ilmastoasioissa hyvin samalla linjalla vihreiden kanssa viime vuosina. Eron hän näkee siinä, kuinka aktiivisia asioiden ajamisessa ollaan.

    Hassi on entinen europarlamentaarikko. Hänen mukaansa monessa Euroopan maassa vihreät ovat leimallisesti enemmän vasemmistopuolueita kuin Suomessa.

    NÄIN SANOO NUORI ”VIHREÄ”. onkos tämä niinkuin taimi vielä…

    VIHREIDEN nuorten toinen puheenjohtaja Iiris Suomela kertoo olevansa vasemmalla. Lähtiessään politiikkaan hän valitsi vihreät, koska koki puolueen toimintakulttuurin paremmaksi: keskustelukulttuuri oli vasemmistoa avoimempi ja vaikuttamaan pääsi heti.

    ”Toisaalta pitää muistaa, että tämän päivän äänestäjälle pelkkä vasemmisto tai oikeisto eivät edes ole kovin kuvaavia termejä. Toisin kuin 70–80 -luvuilla, silloin tiesi kenen joukoissa seisot, jos sanot olevasi vasemmalla.”

    Puheenjohtajista toinen, Sameli Sivonen, kertoo myös käyneensä pohdintaa vasemmistoliiton ja vihreiden välillä.

    ”Valitsin vihreät, koska ilmastonmuutoksen torjuminen on ihan ykkösasia, vasta sen jälkeen voidaan miettiä paikallisia kysymyksiä, kuten palkkatasoa tai tulonjakoa.”

    Porvarihallitukset eivät vihreitä kuitenkaan ole pelottaneet. Vihreät ovat olleet 2000-luvulla mukana sekä keskusta- että kokoomusvetoisissa hallituksissa.

    Vasta Stubbin hallituksen Fennovoima-päätös sai vihreät lähtemään hallituksesta syksyllä 2014. Hallitus päätti tuolloin myöntää Fennovoimalle luvan rakentaa Suomeen uusi ydinvoimala. Ydinvoima on ollut vihreille perinteisesti ideologinen kysymys.

    Semmottii,,,silleen kommarit pyörittelee, ne ei olevinaan tiedä mitään, ne vaan on, vihreät on ihan selvästi kommunisteja. Eivät uskalla puhua niinkuin asiat ovat.

  5. Olisiko se vaan ihan luonnollista kehitystä että kelpo kommarit ovat meiltä loppuneet, kuin konsanaan evoluutio luonnossa, kokeillaan kaikenlaista ja toimimattomaksi todettu hylätään.

    1. Loppuihan se Neandertalinihminenkin kun nykyihminen lotki sen naamariinsa. Kaikella on aikansa. Todellisuudessa kommareita on mutta nyt eräät kulkee vihreissä ja eräät edelleen punaisissa, nimet on vain eri.

  6. Kun puhutaan vihreistä on hyvä muistaa, että liike syntyi Koijärvi-liikkeestä, joka oli ympäristöliike jos mikä.

    Kun kommunistit kärsi haaksirikon täytyi kommareille löytyä joku porukka mihin samaistua. Vihreät ei vielä silloin ollut puolue, vasta myöhemmin. Kommarit siis valtasivat nousevan poliittisen liikkeen idealisteilta, joilla ei ollut tapeeksi tietotaitoa puolustaa asemiaan liikkeessä.
    Näin syntyi vihervasemmistolainen puolue, jonka jäsenistä suuri osa kulkee vihreissä vaatteissa, ei punaisissa, jota läheskään kaikki sen äänestäjät eivät tiedosta.

  7. Alkuperäisen vihreyden perustivat Linkola, Komsi, Haavisto, Hautala, Paloheimo jne. Nyt se on kaukana peruslinjastaan, mutta kommunismi siitä on ollut kaukana.Joku pölvästi sekopäidyssään löytää kohta kommunisteiksi itsensäkin, kun vähän älynysystystöänsä hieraisisi.

    1. Jaa, tietääkseni suureen ääneen vouhottanut Hassi ainakin oli puhtaasti taistolainen kommunisti eivätkä mielipiteet ja toiminta näytä siitä miksikään muuttuneen.

    2. Suomessa vallitsee valkoinen perintö, jonka mukaan kaikki muut ovat kommareita, paitsi patavanhoilliset valkoiset. Tämä ajattelu oli vallitseva 1920-3o-luvuilla. Valkoiset niputti yhteen kommarit ja demarit, vaikka demarit oli isänmaallisista isänmaallisin puolue, joka esti kommareiden valtaan pääsyn sotien jälkeen.

  8. Palstalla rellestävän parin pyssyuskoisen katsannossa kaikki anti-pyssyuskoiset ovat kommunisteja. Toisin kuin kommunistien häviämisen toteavat muut kommentoijat yksinkertaisessa helpossa todellisuudessaan elävät pyssyuskoiset löytävät heitä paljon. Eipä ole kummallista että löytävät. Anti-pyssyuskoisia on paljon.

    1. Aseisiinpa nuo kommunistitkin vannoivat ja koittivat paria vallankumousta Suomessakin niillä…

      1. Se kommareiden vallankumous Suomessa ei vaan onnistunut. YYA aikana Neuvostoliitto rahoitti suoraan SKP:n toiminnan.

    2. Äärimmäisinä oikealla olevat taitavat tosiaan luokitella kaikki jotka eivät ajattele heidän tavallaan kommunisteiksi mutta ei siitä kannata herkistyä. Ja ikäänkuin päinvastoin, ainakin siellä missä kommunismia toteutetaan oikein isän kädestä niin kaikki ei kommunismin nimeen vannovat tuomitaan kansan vihollisiksi, että ikäänkuin yhdenlainen tasapeli.

      1. Jotenkin kun katsoo tämän tilaston niin,,,ei tuota kommunismia juuri kaipaile,,

        Kommunismin uhrien määräksi on usein mainittu noin sata miljoonaa ihmistä.

        Heistä 17 miljoonaa lasketaan Neuvostoliitossa muun muassa nälkään, gulageilla ja teloituksissa kuolleiksi, 40-70 miljoonaa Kiinassa pakkotyössä, nälässä ja teloituksissa kuolleiksi, kaksi miljoonaa Pohjois-Koreassa pakkotyössä, teloituksissa ja nälänhädässä kuolleiksi sekä 1-3 miljoonaa Kamputseassa tapetuiksi.

        Toinen maailmansota tappoi 66 miljoonaa henkilöä, eli häviää kevyeen kommunismiin kuolleille…

        Lähde : https://www.verkkouutiset.fi/kommunismi-on-tappanut-yhta-paljon-kuin-tuberkuloosi-ja-tupakka/

  9. Kyllähän SKP on edelleen olemassa, joten ehkä siellä niin kommunistejakin sitten vielä on.

    Eiköhän siinä kuitenkin ole käynyt niin, että aatteeseen ei enää vaan ole uskojia.

    Toisaalta käytännössä kaikista puolueista löytyy puolueen sisäinen vasen ja oikea siipi, vaikka ei nyt kommunismiin asti.

    Vihreissä Alanko-Kahiluoto saattaisi mennä SKP:stäkin vasemmalta ohi, kun taasen Antero Vartia voisi aivan hyvin olla Kokoomuksessa, nämä ihan vaan esimerkkeinä.

    1. Ehkäpä täälläkin moni on ikävä kyllä aivopesty jo koulussa ja ihan oikeasti, lukekaapa tästä, ei minun keksintö :

      https://www.aamulehti.fi/kulttuuri/tuore-kirja-pirkkalan-koululaisia-aivopestiin-kokeilulla-jonka-piti-olla-sosialismin-alkusoittoa-23631269/

      ”Peruskoulua piti muuttaa niin, että tulevista äänestäjistä kasvaa sosialisteja. Päätavoite oli muuttaa kapitalistinen yhteiskunta sosialistiseksi, sanoo tutkija ja kirjailija Jari Leskinen. Leskisen tänään ilmestyvä kirja Kohti sosialismia nostaa uudella tavalla esiin Pirkkalassa vuosina 1974 ja 1975 toteutetut opetussuunnitelmakokeilut.”

      ”Kyseessä oli lasten ideologinen aivopesu, jonka toteuttivat yhdessä opetusministeriö, kouluhallitus ja Tampereen yliopiston psykologian laitos. Käytännössä kaiken takana oli SDP:n vasemmistosiipi, joka ajoi vain omaa etuaan. Siksi ihmiset suuttuivat silloin. Ja suuttuvat aivan varmasti myös nyt, sanoo Leskinen”

      Voi olla että tämä kommunismi on hyvin syvällä juuri Tampereen ja Pirkkalan alueella, huom, ei minun keksintö tai mielipide, vaan Aamulehden. Lukekaapa koko tarina tuosta linkistä.

  10. Noin 35 vuotta sitten poliisi tarkasti kommunistien jäsenluettelon. Olin yksi niistä monista tuhansista jotka sai kutsun kuulusteluun.
    Poliisin luona selvisi että yllättäen nimeni löytyi jäsenluettelosta vaikka en koskaan ollut liittynyt puolueeseen.
    Kommunistien jäsenhankinta innokkaasti keräsi ihmisten nimet ja sotu-tunnukset mistä sattui löytämään.
    Moinen touhu oli lainvastaista jo silloin.
    Esim. kouluissa ja työpaikoilla ei oltu tarkkoja jos tiedot näkyivät.

  11. Mihin lie kadonneet, osa vihreihin, osa vasemmistoliittoon, osa kulttuurimarxismin syövereihin, pitkälle marssille läpi instituutoiden.

    Mitä tulee Vihreän puolueeseen: Saksan Die Grune (Vihreät) perustettiin Offenbachissa vuonna 1979. Sen perustivat vanhat natsit ja marxismiin pettyneet äärivasemmistolaiset.
    Heillä oli runsaasti yhteisiä tavoitteita: antiamerikkalaisuus, ydinvoiman vastaisuus, antikonsumerismi, auringon palvonta, vaihtoehtoinen lääketeide, vaihtoehtoinen ”tiede”, kemikaali – ja säteilyhistorian lietsonta ym.
    Lähde:Mikko Paunion blogi Uusi Suomi Puheenvuoro 23.8.2016, otsikko ”Kuva, jonka maailman vihreät haluaisivat hävittää”.

    1. Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue on yksi sosialismin lahkoista, kommunismi toinen, sosialidemokraatit kolmas ja fasismi neljäs.

  12. Neuvostoliiton hajoaminen taisi olla aikamoinen shokki monelle. Sen jälkeen piilouduttiin maan alle ja on löydetty uusi koti EU:sta.

    1. EU :ssa onnkin sopivasti komissaarit… Sattumaa… Minä en usko sattumiin..

  13. Niinkuin Viljo aikaisemmin kommentoi, täällä mellastaa pari ”ritsamiestä”, jotka ovat jonkun epämääräisen tahon ”lähettiläitä”, mitä lienevätkkin. Äijät suoltavat potaskaa blogin täydeltä.Ovat vallanneet tämän saitin, kun eivät muualle pääse.

  14. Jännää, että ne kommarit, jotka olivat niin kovasti kommunistisen Venäjän kavereita, ovat edelleen kovasti diktatuurisen, imperialistisen Venäjän kavereita, vaikka se ei enää olekaan kommunistinen.

    Some on pullollaan niitä Venäjän puolesta demokraattisia maita (kuten Suomea) vastaan valehtelijoita. Kun on jotenkin maanpuolustukseen tai NATOon liittyvä uutinen tai blogikirjoitus niin se ”paskakärpästen” parvi on heti paikalla valehtelemassa.

    Hyvä esimerkki on melko tuore Iltalehden Blogeissa esitetty puolustusministeri Jussi Niinistön blogikirjoitus Hornetit korvaavista monitoimihävittäjistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *