Atomienergiajärjestö valvoo atomivoiman rauhanomaista tuotannol- lista käyttöä ja siinä ohessa myös sotilaallisten kehittelyjen vaaraa tämän varjolla. YK:n jäsenmaiden tuotantovälineet ja elineinot eivät kuulu Turvallisuusneuvoston toimialaan, ellei tällainen asiantuntijaelin esitä sellaisesta todisteita.
Muussa tapauksessa ketätahansa, jolla on ydinvoimaa, voidaan TN:ssä syyttää mielivaltaisesti myös ”ydinaseen valmistelusta” ja ruveta vaatimaanpakotteita, joilla on jokin ihan muu tarkoitus niiden vaatijalle. Tuollaisen mahdollisuuden Donald Trump nyt palautti – jos palautti, ”irtautuessaan Iranin ydinsulkusopimuksesta”. Jäsenmaat eivät voi tuosta vaan irtautua YK:n – Peruskirjasta. ainakaan laillisesti, minkä tuo peruskirja mitä suurimmassa määrin määrittelee.
Järjestö ja sen silloinen egyptiläinen puheenjohtaja Mohamed El-Baradei saivat tästä kirjaimellisesti YK:n Peruskirjan mukaisesta järjestelystä ja sen avulla toteutetusta ydinasesulkusopimuksista j sen valvonntamekanismita Nobelin rauhapalkinnon vuonna 2005.
https://yle.fi/uutiset/3-10201786
Iran-sopimusta valvonut IAEA:n suomalaisjohtaja erosi yllättäen – syytä ei kerrota
Tero Varjorannan ero tapahtui vain kolme päivää sen jälkeen kun Yhdysvallat kertoi vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta.
Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n suomalainen varapääjoh- taja Tero Varjoranta on eronnut virastaan yllättäen. IAEA tiedotti asiasta perjantaina, kertoo uutistoimisto Reuters. Eron syytä ei kerrota.
Tero Varjorannan ero tapahtui vain kolme päivää sen jälkeen kun Yhdys- vallat kertoi vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta. Varjoranta johti IAEA:n ydinmateriaalivalvontaosastoa, joka valvoo muun muassa Iran-sopimuksen ehtojen noudattamisessa.
Varjorannan tilalle väliaikaiseksi varapääjohtajaksi nimitettiin Iran-tarkastusyksikön johtaja Massimo Aparo, kertoi IAEA.
– Järjestö ei voi kommentoida henkilökohtaisia asioita, jotka ovat luottamuksellisia, IAEA:n tiedottaja sanoi kysyttäessä Varjorannan eron syistä.
Iranin ydinsopimus asettaa rajoitteita Iranin ydintoiminnalle varmistaak- seen, että ne eivät tähtää ydinaseen kehittämiseen. Vastineeksi Iraniin kohdistuvia talouspakotteita on poistettu. IAEA:n tarkastajat pääsivät Iranin ydinlaitoksiin.
Sopimuksen allekirjoittivat 2015 Iran, Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. IAEA sanoi keskiviikkona, päivää Yhdysvaltain ilmoituksen jälkeen, että Iran noudattaa yhä ydinsopimusta.
Varjoranta toimi IAEA:ssa lokakuusta 2013. Hän oli mukana Iranin ydinsopimuksen neuvotteluissa.
Lue myös:
https://yle.fi/uutiset/3-8154672
IAEA:n suomalaisjohtaja Iranin ydinsovusta Yle Uutisille: ”Valvontatoiminta on täydessä vauhdissa”
Tero Varjoranta uskoo IAEA:n pystyvän valvomaan sopimuksen toteutumista.
14.7.2015 klo 15:24päivitetty 14.7.2015 klo 17:37
https://yle.fi/uutiset/3-6523353
IAEA:ssa aloittava Varjoranta: Suomella on hyvä maine ja tapa tehdä asioita
IAEA:ssa lokakuussa apulaispääjohtajana aloittava Varjoranta arvelee, että tehtävän kannalta vaativimpiin tapauksiin lukeutuvat Syyria sekä Pohjois-Korea, joka on valvonnallisesti Irania hankalampi.
4.3.2013 klo 18:53päivitetty 4.3.2013 klo 18:54
AIEA:n nykyinen pääsihteeri on japanilainen Yukiya Amano.
Varjoranta johti apulaispääjohtajana järjestön ydinmateriaalien valvontaosastoa, joka on avainasemassa ainakin fissioydinaseiden valvonnassa, sillä ydinmateriaalin rikastaminen on pommin valmistamisen vaikein tehtävä.
Pääsihteerin lisäksi järjestöllä on kuusi apulaispääjohtajaa:
- Aldo Malavasi, ydinfysiikan ja sen sovellusten osaston johtaja.
- Yang Dazhu, teknisen yhteistyön osaston johtaja.
- Tero Varjoranta, ydinainevalvonnan osaston johtaja.
- Mihail Tšudakov, ydinenergiaosaston johtaja.
- Juan Carlos Lentijo, ydinturvallisuusosaston johtaja.
- Janice Dunn Lee, hallintojohtaja.