Keski-Puolasta löydetty koristeltu poronsarvisauva on peräisin Pohjois-Skandinaviasta. (KUVA: Google Maps, Twitter)
[Suomi ei ole Skandinaviaa, tämä on Suomesta.]
https://www.is.fi/tiede/art-2000005396973.html
Puolasta löytyi 10 000 vuotta vanha muinaissuomalainen sauva – tekivätkö esihistorialliset suomalaiset tuhansien kilometrien kauppamatkoja?
Plos One -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vuonna 2013 kalalammesta Keski-Puolasta löydetty koristeltu poronsarvisauva on peräisin Pohjois-Skandinaviasta.
Nicolaus Copernicus -yliopiston tutkimusryhmä ajoitti sauvan 11 700–8 000 vuotta vanhaksi.
Aiempien tutkimusten mukaan villipeurojen, eli porojen levinneisyys- alue sijaitsi tuolloin Pohjois-Skandinaviassa ja Luoteis-Venäjällä. Sarven isotooppianalyysi tarkensi esineen alkuperän nyky-Suomen Pohjois-Karjalaan tai eteläiseen Lappiin. Sarvi oli siis matkannut Suomesta 1 400 kilometriä Puolaan.
Ornamented bâton percé (Gołębiewo site 47, Poland) suggests long-distance exchange between Mesolithic communities https://t.co/5oQKhfVVUB pic.twitter.com/hZoFdQZTn8
— PLOS ONE (@PLOSONE) October 4, 2017
Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.
Tutkimusryhmän johtaja Grzegorz Osipowicz kertoo, että on ”mahdo- tonta määritellä lopullisesti” miten tai miksi koristesauva päätyi nyky-Puolan alueelle, mutta se osoittautuu ”ensimmäiseksi suoraksi todis- teeksi siitä, että keräilijä-metsästäjäryhmien välillä on kulkenut esineitä alkuholoseenisellä (viimeisimmän jääkauden jälkeisellä) ajalla pitkienkin etäisyyksien päähän”.
Koristeltujen luisten sauvojen tarkoituksesta on väitelty paljon. Tavalli- sesti ne ovat 15–20 senttiä pitkiä ja niihin on porattu yksi tai kaksi reikää. Alunperin niiden on oletettu olleen ”komentajan sauvoja”, mutta käyttötarkoituksesta ollaan muutakin mieltä.
Tutkimuksesta uutisoi tiedelehti Cosmos.