Anna-Kaisa Ikonen jo ottikin hatkat, vaikka hänelle ensin pikapikaa ”sävellettiin” kaupunginjohtamisen professuuri, ja sitten nimitettiin yliopstojen yhdistämishankkeenkin ”johtoon” muutamiksi viikoiksi.
TTY:n Yliopistosäätiön puheenjohtaja kemisti Marja Makarow on sekopää.
Hannula siirtyy huomaatavasti ”vaatimattomampaan” tehtävään Teknologiakampus Turku Oy:ön.
Voi vain toivoa, että ainakin keksimääräinen teknologinen tietämys nousee molemmissa kaupungeissa…
TTY:n rehtori Mika Hannula jättää Tampereen – Uusi työ alkaa syyskuussa Turussa
Hän siirtyy Turun yliopistoon johtamaan perustettavaa Teknologiakampus Turkua, jonka tarkoituksena on lisätä tekniikan alan koulutustarjontaa ja tutkimusta sekä yritysyhteistyötä.
Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) rehtorina kaksi vuotta toiminut Mika Hannula, 50, siirtyy johtamaan Teknologiakampus Turkua. Hän aloittaa uudessa työssään syyskuun alussa.
Teknologiakampus Turun tarkoituksena on lisätä tekniikan alan koulutustarjontaa ja tutkimusta sekä yritysyhteistyötä.
Hannula on ollut mukana Tampere 3 -korkeakouluyhteistyön suunnitte- lussa ja toteutuksessa vuodesta 2015 alkaen viime kesään saakka.
–Strategisen johtoryhmän toiminta lakkautettiin kesällä 2017, hän kertoo.
Kun Hannula nimitettiin vuonna 2016 rehtoriksi, hänelle annettiin pääteh- täväksi viedä yliopisto hallitusti osaksi uutta Tampere 3 -korkeakouluyhteisöä.
TTY:n uusi rehtori Mika Hannula haluaa rakentaa Tampereelle aivan uudenlaisen suuryliopiston
Yhteisöön liittyen Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät ensi vuoden alussa uudeksi säätiöyliopistoksi. Lisäksi säätiö harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa sen pääosin omistamassa Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Yhdistyminen varmistui joulukuussa 2017, jolloin eduskunta hyväksyi ja tasavallan presidentti vahvisti Tampere 3:een liittyvät lait. Yhdistymistä viedään nyt eteenpäin voimaanpanolain määräämässä tahdissa.
Miten tämä tehtävä Turussa löytyi, TTY:n rehtori Mika Hannula?
–Suora rekrytointi. Minuun otettiin yhteyttä viime joulukuussa.
Miltä yhteydenotto kuulosti tuolloin?
–Kiehtovalta. Tuolla alueella on selkeä tarve parantaa nykyisestään kil-pailukykyä tekniikan koulutusta ja tutkimusta kehittämällä. Siellä on vahva yhteisymmärrys asiassa alueen neljän korkeakoulun, kaupungin ja elinkeinoelämän kesken.
Millä tavalla tämä osaamiskeskittymä poikkeaa Tampere 3:n tulevista kuvioista ja tavoitteista?
–Alkuperäinen tavoite oli Tampere 3:ssa lähteä tekemään ihan uuden- laista yliopistokonseptia, mutta siitä on tullut kahden yliopiston fuusio ja ikään kuin konserni, johon tulee 1–3 ammattikorkeakoulua.
–Fuusiointi on nyt korostunut Tampereella valtataisteluineen. Turussa huomio on hyvien asioiden tekemisessä yhdessä, jotta saadaan aiempaa parempaa aikaiseksi.
Mikä on tärkein oppi, jonka viette Tampereelta matkassanne uuteen työhön?
–Vien yliopiston luontevan vuorovaikutuksen ympäröivän yhteiskunnan ja yritysten kanssa.
Onko nyt helpotuksen hetki päästä tekemään yhteistyötä omille ajatuksille ideaalilla tavalla?
–Turku näyttää tällä hetkellä tarjoavan hyvät edellytykset sen kaltaiseen työhön, mitä haluan tehdä ja mihin uskon.
Missä vaiheessa Tampere 3 lähti suuntaan, joka ei enää sopinut omiin ajatuksiinne?
–Vuoden 2016 alussa vararehtorityöryhmän visio alkoi murentua. Silloin alettiin kyseenalaistaa säätiöyliopistoa ja siihen liittyvää johtamismallia sekä yhdessä siihen mennessä rakennettua.
–Säätiöyliopisto on minulle paljon muuta kuin vain juridinen yliopiston hallintomalli, ja siihen liittyy aito henkilökunnan ja opiskelijoiden mukaan ottaminen niin, että voi olla myös eri mieltä ja tehdä myös virheitä.
Millaiset toivotukset jätätte Tampere 3:lle?
–Toivoisin, että huomio pystyttäisiin kohdistamaan hyvän tutkimuksen ja koulutuksen rakentamiseen, ja siihen, miten voidaan palvella yhteis- kuntaa parhaalla mahdollisella tavalla ja toimia ympäristön ja ihmisen edun mukaisesti. Ei pitäisi tuijottaa sulkeutuneena instituutiona liiaksi omaan napaan.
Onko edessä muutto Turkuun?
–Muutamme Turun seudulle niin, että perheemme olisi syksyllä siellä.
Juurille Säkylään on Turusta tunnin ajomatka. Onko sillä merkitystä ja jos on niin millaista?
–On se sillä tavalla mukavaa, että Turku on minulle kovin tuttu kaupunki nuoruudesta. Siellä tuli liikuttua paljon ja suoritin varusmiespalvelukseni siellä.
Onko Tampereessa tai tamperelaisuudessa jotain sellaista, jota ette ole oppinut vuosikymmenien aikana ymmärtämään?
–Ei, en koe sillä tavalla. Tampere on hieno kaupunki, jossa tapahtuu hur- jan paljon hyviä asioita, ja täällä on menty eteenpäin monessa asiassa.
–Jään kaipaamaan kaikkein eniten Hervannan henkeä ja hyviä työkave- reitani. Hervannan henkeen kuuluvat tekemisen meininki ja välittömyys sekä tuloksellisuus.
Hyvä veli virkoja kehittää hyvälle kamulle.
Tämä Tampere3-projekti ei ole näyttänyt oikein kauniilta.
Mutta ehkä oleellisimpana, minulle on vielä jäänyt näkemättä perustellut syyt siihen. Ei suurempi ole aina parempi.
Hänellä on ollut projekti: ajaa läpi säätiö (joka ei ollenkaan sovellu tiedeylipistoille, ammattikorkeakouluille kylläkin, jolloin homma jää riippumaan säätiön kokoonpanosta) korkeakoulujen yhdistämismalliksi. Nyt siitä on hallituksen päätös, ja aika siirtyä (vaatimattomammalle) hillotolpalle. Hannulan ”tutkimuksita” kukaan ei taida oikein tietää mitään, voi olla vaikka sellaista nollatutkimusta… ja höpöhypriitiä…
Johtajana Hannula on ollut asiassaan pesunkestävä PERSETTÄ PENKKIIN -mies: thedää kuten han ajaa – tai ei tehdä mitään!
JA JUURI SITÄ SÄÄTIÖ TARVITSEE TAKAISIN – AIAN SIIHEN ASTI KUNNES LÄHTE WITTUUN WITTUUN WITTUUN HAISTAPASKANTIETEILIJÖINEEN SOTKEMASTA!!!
https://yle.fi/uutiset/3-9336074
TTY:n rehtori vakuuttaa: ”Tampereen korkeakoulujen yhdistymisestä keskustellaan lähes päivittäin”
Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula toivoo työrauhaa neuvottelijoille.
7.12.2016 klo 08:54 päivitetty 20.4.2017 klo 14:18
Yle 12
Asiassa otetaan ratkaisevia askeleita varmaan vielä tämän vuoden aikana.
Mika Hannula
Tampere3-hanke eli kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistyminen koki kolauksen kolmisen viikkoa sitten.
Tampereen teknillinen yliopisto keskeytti neuvottelut fuusiosta muun muassa hallintomalliin liittyvien erimielisyyksien takia.
http://yle.fi/uutiset/3-9297500
TTY:n rehtori Mika Hannula vakuuttaa asiasta nyt käytävien keskustelujen olevan vilkkaita ja rakentavia. Kovin paljoa enempää ei hänen mukaansa ole toistaiseksi kerrottavaa.
– Keskustelu jatkuu hyvissä merkeissä kolmen korkeakoulun kesken. Pidämme yhteyttä lähes päivittäin, Mika Hannula toteaa.
Työrauhaa tarvitaan
Mika Hannulan mukaan neuvotteluita on voitava käydä kaikessa rauhassa. Eri osapuolet ovat hänen mukaansa sopineet, että mahdollisesta fuusiosta ei kerrota mitään uusia asioita työrauhan säilyttämiseksi.
Tampereen yliopistojen ja Tampereen ammattikorkeakoulun piti allekirjoittaa yhdistymistä koskeva peruskirja joulukuun alussa. Uuden yliopiston pitäisi suunnitelmien mukaan aloittaa toimintansa vuoden 2018 alussa.
– Asiassa otetaan ratkaisevia askeleita varmaan vielä tämän vuoden aikana, Hannula arvioi.
Ihmetystä herättää, että MIKSI TAPEREEN YLIOPISTO ON RÄHMINYT SEN ITSE YHDISTÄMISEN PERÄSSÄ MILLÄ ”EHDOILLA” TAHANSA:
Myös Liisa Laakso on lähtee kuviosta helvettiin: Helsingin yliopistoon.
Hallintotietelijät häipyvät: Ikonen (jostiin kun oli psukista tuotu mukaan, Hannula, Laakso, tai olla vähän sellaista koko ”hallintotiede”…
https://yle.fi/uutiset/3-9297500
Tampereen korkeakoulujen yhdistyminen vaarassa? – TTY-säätiön hallitus keskeyttää Tampere3:n valmistelun
Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso on TTY:n päätöksestä ja ulostulosta tyrmistynyt.
16.11.2016 klo 18:49päivitetty 7.12.2016 klo 08:54
TTY-säätiön hallitus on päättänyt keskeyttää Tampere3-korkeakoulufuusion valmistelun.
– Tässä kohtaa yhdistymishanke keskeytetään. On tiettyjä asioita, joista TTY-säätiön hallitus on kesästä asti ollut huolissaan. Ne liittyvät Tampere3-hankkeen alkuperäiseen visioon, joita ovat uuden korkeakouluyhteisön vahva talous, monialaisuus ja kyky vahvaan johtamiseen, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rehtori Mika Hannula.
Valmistelun jatkaminen edellyttäisi yliopistoyhteisöiltä yhteistä näkemystä säätiöyliopiston strategisesta johtamisjärjestelmästä. Kyse on myös rahasta.
– Pidämme välttämättömänä, että 50 miljoonan euron lisärahoitus saadaan hankkeelle ja uutta yliopistoa tulisi pääomittaa 200 miljoonalla eurolla, jotta taataan yhtäläiset kehittämismahdollisuudet kaikille tieteenaloille.
TTY-säätiön hallituksen mukaan uuden yliopiston toiminnan käynnistäminen vuonna 2018 on epärealistista.
– Yhdistymisvalmisteluja voidaan jatkaa, jos asetetut reunaehdot toteutuvat. Hankeorganisaatio on kuitenkin kokonaisuudessaan rakennettava uudestaan.
Hannula painottaa, että vaikka fuusion valmistelu keskeytetään, yhteistyötä kahden muun yliopiston kanssa halutaan jatkaa ja kehittää.
– Olemme edelleen sitoutuneet hyvään yhteistyöhön Tampereen yliopiston ja ammattikorkeakoulun kanssa ja Tampere3–hankkeen alkuperäisiin tavoitteisiin. Missään nimessä tämä ei tarkoita sitä, ettemmekö haluaisi etsiä lisäarvoa kolmen korkeakoulun hyvin läheisestä yhteistyöstä, Hannula sanoo.
Tampereen yliopiston rehtori tyrmistynyt
Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso on TTY-säätiön päätöksestä ja ulostulosta täysin tyrmistynyt.
– On vaikea ymmärtää tätä. Vielä maanantaina olimme yhdessä TTY:n rehtorin kanssa puhumassa hankkeesta ja esittelemässä sitä, Laakso sanoo.
Laakson mukaan TTY-säätiö on nyt kirjannut reunaehdoiksi kysymyksiä, joita on yhdessä viety eteenpäin.
– Esitettyjä ehtoja on yhdessä syksyn aikana käsitelty. Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa olemme käyneet läpi mahdollista rahoitusta ja olemme siinä näkemyksessä, että 50 miljoonan rahoitus olisi saavutettavissa.
– Pääomittaminen taas liittyy valtiovallan lupauksiin. Sitä on työryhmä miettimässä ja päätöksiä ei ole odotettavissa ennen ensi vuotta. Pääomittamisen asettaminen ehdoksi tuntuu oudolta.
Myös johtamisesta on Laakson mukaan sovittu.
– Viime viikolla korkeakoulujen rehtorit ja puheenjohtajat yhdessä Tampereen kaupungin edustajien kanssa sopivat uuden yliopiston strategisesta johtamisesta.
– Ei Tampereen yliopiston hallitus ole tehnyt mitään linjauksia, joiden perusteella voisi esittää, ettei Tampereen yliopisto olisi sitoutunut johtamisjärjestelmään.
”Yksipuolinen irtisanoutuminen tuntuu mahdottomalta”
Tampereen yliopiston rehtori ihmettelee TTY:n ilmoitusta myös siinä mielessä, että hankkeeseen ovat korkeakoulujen lisäksi sitoutuneet niin Tampereen kaupunki kuin valtiovaltakin.
– Yksipuolinen irtisanoutuminen hankkeessa, jota on yhdessä valmisteltu näin pitkälle, tuntuu ihan mahdottomalta.
Laakso toivoo, että yhdistymisneuvotteluja voidaan jatkaa.
– Kyllä muissakin yliopistofuusioissa on otettu askelia taaksepäin ja on syntynyt ongelmatilanteita, jotka on ratkaistu. Fuusiot ovat aina vaikeita. Ne ovat vaikeita hallinnolle ja johdolle – ja silloin tietysti uutta pelätään, ja on helppo löytää erilaisia syitä sille, miksi olisi parempi jatkaa ennallaan.
Laakso sanoo haluavansa nyt odottaa ja kuulostella eri osapuolten kantoja, että nähdään mikä kokonaisuus on.
– Itse näen Tampere3:n valtavana mahdollisuutena. Kilpailu yliopistojen välillä on niin kovaa, että korkeatasoisen toiminnan turvaaminen nykyisellä rakenteella on vaikeaa.”