Edvard Valppaan maaliskuun 1918 rauhanehdotus julkaistiin Työmies-lehdessä 8.4.1918

On hienoa, että jotkut asiantuntevat harrastajat kaiken ammattivalehtelun ja hörölörötyksen keskellä (josta saa parhaan kuvan Putkisen blogista) pitävät yllä paikkansapitävää histo- riantietoa kuten usein Veikko Huuska:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255169-edvard-valppaan-rauhanesitys-julkaistiin-tyomies-lehdessa-jo-841918

Edvard Valppaan rauhanesitys julkaistiin Työmies-lehdessä jo 8.4.1918

Käyttäjän veikkohuuska kuva

Edvard Valppaan rauhanesitys julkaistiin Työmies-lehdessä jo 8.4.1918

Vuoden 1918 kapinan aselepo- ja välirauhahankkeet

Tammisunnuntaina 27.1.1918 puhjenneita väkivaltaisuuksia yritettiin eri keinoin hillitä ja lopettaa monien tahojen toimenpitein ja kirjavin yrityksin.

*

Helsingin Sanomat kertoi näyttävästi helatorstaina 10.5.2018 siitä mi- ten ”Punaiset esittivät jo maaliskuussa aselepoa”.  Tarkastelussa oli ”Piiloon jäänyt esitys välirauhasta 1918”.  Kansallisarkiston tutkijat olivat löytäneet presidentti Kyösti Kallion kapinan-aikaisen päiväkirjan välistä sosialistien pää-äänenkannat- tajan ”Työmies-lehden päätoimit- tajan Edvard Valpas-Hännisen laatiman rauhanasiakirjan, josta ei ole tiedetty”.

Edvard Valppaan keväällä 1918 taistelujen riehuessa kiivaimmillaan te- kemä rauhanaloite on hyvin tiedetty, eikä se edes ollut ainoa yritys hillitä tappamista ja tuhoamista.

Niinpä Valppaan esityksen nimittäminen entuudestaan tietämättömäk- si on liioittelua, se kun on hyvinkin näkyvästi aikanaan julkaistu.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156905727948484&set=a.10155775283693484.1073741827.638623483&type=3&theater

Kun Valppaan – eräiden porvarillisten tahojen kanssa käytyjen asiaa koskeneiden keskustelujen ja kehoitusten tuloksena laatima kansalais- sodan lopettamisesitys oli pantu ”kiertoon”  28.3.1918, eikä se johta- nut minkäänlaiseen vastakaikuun porvarien taholta, julkaisi Työmies –lehti Valppaan kompromissiesityksen kokonaisuudessaan lehdessään;

Työmies, numero 93, maanantaina 8.4.1918, sivulla 2 varsin näkyvästi: katso: https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1190622?page=2

*

Työmies –lehti kirjoittaa :

Kansalaissodan lopettamiseksi tehty kompromissiehdotus.

Porvaristo ei halua sovintoa.

Joitakin viikkoja sitten oli porvaripuolueiden eräiden täällä olevien viime eduskunnassa olleiden edustajain ja sosialistien kesken alustavia yksi-tyisluontoisia keskusteluja kompromissista kansalaissodan lopettami- seksi.Porvariston puolelta tulleesta kehoituksesta laati sitten tov. Edw. Valpas kompromissiehdotuksen, joka jätettiin porvarien puolelta sovintoa puuhanneille v.k. 28. p:nä.

Tov. Valppaan ehdotus ei porvarien puolelta kuitenkaan aiheuttanut mitään toimenpiteitä sovittelupuuhain jatkamiseksi, joten neuvottelut pysähtyivät alkuunsa.

Seuraavassa julkaisemme kompromissiehdotuksen, joka osaltaan osoittaa että sosialidemokraattiselta taholta on yritetty veristä kansalaissotaa saada päätymään sovinnon tietäkin.

Ehdotus kokonaisuudessaan sisältää seuraavaa.

Kansanvaltuuskunnan maaliskuun 1918 rauhantarjous julkaistuna huhti- kuun alussa Työmies-lehdessä, kun Mannerheim ja muu valkoisten johto oli sen piilottanut. Hesari sitten ”löysi suurena yllätylsenä” alkuperäisen Mannerheimin papereiden joukosta.
 .
https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1190622?page=2 ”
.

Hesari julkaisi ”sensaationa” että Mannerheimille osoitettu rauhan- tarjous löytyi salattuna hänen papereitaan. Totta kai Valpas poliitikkona sen julkisti, jollei siihen vastata!

9 vastausta artikkeliin “Edvard Valppaan maaliskuun 1918 rauhanehdotus julkaistiin Työmies-lehdessä 8.4.1918”

  1. Mistähän ehdotus löytyisi selkeällä tekstillä kirjoitettuna?
    Tuo muinaiskirjasinmalli kun on aika työlästä lukea.
    Siihen on vaikea ottaa mitään kantaa ennen kuin sen on lukenut.

  2. Eipä tälläiset edennyt mihinkään. Ei ollut mitään kansalaissotaa. Vain 3% suomalaisista oli niin tyhmiä jotta menivät Venäjän puolelle taistelemaan Suomea ja sen laillista hallitusta vastaan. Mokoma kapina lopetettiin verisesti ja Itsenäisyysodan (vapaussota) seurauksena saimme itsenäisen Suomen jonka takana kansasta oli tavalla tai toisella 97%.

    Jos nykyään samaa yrittäisi jokin sakki Suomessa, sille laitettaisiin myös stoppi.

    1. Mannerheim ajoi apinan raivolla sotaa Venäjää vastaan, jonka tynkä-eduskunta julistikin sitten 15.5.1918, päivä sen jälkeen, kun viimeinenkin punainen osasto oli antautunut.

      Koska Maneerheim oli julistanut valheellisesti ”Neuvosto-Venäjän hyökänneen Suomeen”, mitä tavallisilla valkokaartilaisilla ei ollut mitään keinoa tarkistaa, Sosialidemokraatit joutuivat jo Viipurissa 24.1. ratkaisemaan, tappalevatko valkoisia vastaan, vaan näiden alaisina Venäjää vastaan. Kerrankin demarit valitsivat olla sotimatta neuvosto-Venäjää vastaan. Sosialidemokratian ja kommunismin ero ei ollut tuolloin vielä kirkastunut varsinkaan Suomessa. Se tapahtui vasta SKP:n perustamisen myötä. SKP:n perustajien mukaan ”pahin virhe oli, että vallankumoukseen ajauduttiin eikä pyritty”.

      https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/07/neuvosto-venajan-armeija-ei-tapellut-suomen-sisallissodassa

  3. Juupa juu…
    Ei yhtään ihme, ettei tuollaista ehdotusta hyväksytty.
    Suomen eduskunnalta olisi kielletty puolustusvoimat, mitä on tarvittu moneen kertaan neukkulan hyökkäysten takia, ja kapinalliset olisi vapautettu rikoksestaan, jne.
    Muutaman tuhannen miehen rajajoukoilla ei ryssää olisi pysäytetty kertaakaan ja luultavasti punikitkin olisivat joukolla hyökänneet niiden kimppuun ryssän hyökätessä -39.

  4. Ja lisäksi olis kaikkipuolustusvarustukset pitänyt tuhota ryssien hyökkäystä helpottamaan.
    Oli todellista ”aatteen” paloa ja roskaa.

  5. Ei ollut tulossa………
    Oli maassa ja tuli sekä joukkoja että aseita ihan itänaapurin dokumenttien mukaan.
    Tuli seuraavaksi 1939 hyökkäämättömyyssopimusta rikkomalla, jotan huuhaa Koivula.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *