Kirkkoarkkitehtuurista

Kyllä minä hyväksyn että aikojen myötä rakennusten arkkitehtuuri kehittyy, niinhän se on aina ollut ja tulee olemaan. Mutta kirkkorakennusten kohdalla kuitenkin kummeksun uutta muotokieltä ja suureellisuuttakin.  Muutos vanhasta on niin valtava, ei tuntisi kirkoksi esimerkiksi tätä kuvan Haapaveden uutta kirkkoa jos ei olisi hentoa ristiä katolla.  Ymmärtääkseni Jumalanpalveluksissa kirkoissa käy pieni sangen ikääntynyt ydijoukko, pitääkö heitä varten rakentaa tällaisia futuristisia rakennelmia ja pitävätkö he edes näiden ulkoasusta.

Kirkolla on tunnetusti aikanamme puutetta rahasta ja paljon tehtävää, ennekaikkea  hupenevia varoja soisi käytettävän vähävaraisten ja hädänalaisten elämisen kohentamiseen mieluummin kuin sijoittaa kovin korskeiden arkkitehtuuritaiteen monumenteihin. Kyllä kirkkoon todella haluavat saapuisivat kirkollisiin toimituksiin yksinkertaisempiinkin pyhättöihin.

10 vastausta artikkeliin “Kirkkoarkkitehtuurista”

  1. Kylläpä vaan; vaikka yhdenkään kirkkokunnan jäsenkorttia ei ole, silti viihdyn kirkoissa; vanhoissa kirkoissa, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Nämä modernit kirkot ovat minulle lähinnä rasite.

  2. Laitan bonuksena Heinäveden kirkossa äänitettyä joulumusiikkia.

    Urut on Kangasalan urkutehtaan tuotantoa. Väkeä mahtuu istumaan muutama sata enemmän kuin Helsingin Suurkirkkoon (1300+).

  3. Samaa mieltä ”Myllyn” kanssa.

    Vahat pitää suojella ja uusia monumentteja ei tarvita kuin harvoin.

    Käyn kirkoissa vain konserteissa, joita rakastan, lähinnä urku- ja kuoroesityksiä. Kaverini Kalevi Kiviniemen konserteissa aina kun pääsen. Porvoossa ex-Ilmo Riihimäen ja Jarkko Yli-Annalan myös.

    Tampereen Johanneksen kirkko (tuomiokirkko) on jotenkin hakusessa urkureiden suhteen. Kirkko on yksi maaliman kauneimmista.

  4. Pikkuveljeni aikoinaan vähän säikähti, kun hän kulki pimeässä kotia kohden ja lumi alkoi vyöryä katolta alas repien peltejä kirkon katolta mukanaan.

  5. Maailma on pullollaan aivan upeita vanhoja kirkkoja – ja muita vanhoja rakennuksia. Todella upeita – nimenomaan hyvin vanhoja.

    Nykyään ei jostakin kummallisesta syystä vahingossakaan rakenneta mitään upeaa, eikä kestävää.

    Minun vakaa mielipiteeni on esimerkiksi, että minkäänlaisia lasitaloja ei saisi rakentaa ollenkaan. Lasi on erinomainen ikkunamateriaali – mitä pienemmissä ikkunoissa sitä parempi.

    Seinät sen sijaan pitäisi mielestäni olla kiveä tai tiiltä – huokaus, joissakin tapauksissa myös korkealaatuinen betoni on OK, JOS on tehty kunnollinen pinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *