Sähköala.fi | Olkiluodon voimala irtosi verkosta
”19.7.2018
Olkiluodon ydinvoimalan molemmat yksiköt irtosivat verkosta Fingridin sähköaseman tulipalon ja palon korjaustöiden seurauksena 18.7.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin hallinnoiman sähköaseman 400 kilovoltin virtamuuntaja vaurioitui palossa 18.7.2018 klo 8.38. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Tapahtuman seurauksena Olkiluoto 2 -laitosyksikkö irtosi sähköjärjestelmästä klo 8.57. Palon syttymissyytä selvitetään.
Aseman korjaustöiden aikana/seurauksena Olkiluoto 1 -laitosyksikkö irtosi valtakunnan sähköverkosta verkkohäiriön vuoksi. Asiaa selvitetään parhaillaan. Häiriön kestosta ei vielä ole tietoa.
Olkiluoto 2 -laitosyksikkö liitettiin takaisin valtakunnan sähköverkkoon torstaina 19. heinäkuuta klo 00.00. TVO:n arvion mukaan täydelle teholle päästään loppuviikon aikana. Voimalan turvajärjestelmät toimivat suunnitellusti, eikä tapahtumilla ole vaikutusta ydinturvallisuuteen. Fingridin mukaan Suomen sähköjärjestelmän tila on vakaa ja kantaverkko toimii muilta osin ongelmitta.”
Virtamuuntaja lienee tässä tapauksessa laite energiapiirin ja mittauspiirin välissä ja joka muuntaa todellisen virran mittauslaitteiston kestokyvylle sopivaksi.
Tiedottamista, joka herättää kysymyksiä:
- Siis yksiköt irtautuivat verkosta automatiikallaan vai valvomohenkilökuntako irrotti?
- Vasta tulipalo ja korjaustoimet aiheuttivat irtaantumisen. Vaikka virtamuuntaja olisi muuten vain vaurioitunut, niin olisi jatkettu niin kuin tyhjää vaan?
- Menikö korjaus pieleen, koska siitä oli ”seurauksia”. Ehkä olisi pitänyt sanoa, että korjaus edellytti irrotusta verkosta?
- Virtamuuntaja ei ehkä sittenkään ollut 400:n kilovoltin virtamuuntaja, vaan 400:n kilovoltin verkon virtamuuntaja?
- Oliko ensin tulipalo, jossa virtamuuntaja sitten vaurioitui? Valemediat (?) kirjoittivat niin kuin virtamuuntaja olisi ollut katkon syy eli tulipalo sinänsä ei olisi aiheuttanut irtautumista, vaan olisi jatkettu kuin tyhjää vaan.
- Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta muuten kyllä?
- ————————————
- Enää ei sähköenergiapulasta ole huolen häivää, vaan jatketaan entiseen malliin. Nyt eivät tuuligeneraattoritkaan tuota mitään, koska on tyyntä.
Voimaloissa/reaktoreissa ei ollut mitään vikaa. Valtakunnanverkossa (Fingrid) muuntaja kärähti, jonka seurauksena verkkoon ei voitu toimittaa sähköä normaalisti, joten yksi rektori ajettiin alas.
Vikaa korjattaessa jouduttiin ajamaan toinenkin rektori alas. Se on ollut suunnitteluvirhe, että yhden muuntajan kärähtämisen vuoksi on pitänyt ajaa alas kaksi voimalaa.
Suomen ydinvoimalat tuottavat tätä kirjoitettaessa sähköä valtakunnanverkkoon teholla 2444 MW, eli noin 300 MW vähemmän kuin normaalisti.
En löytänyt netistä selvää tulkintaa asiasta.
Jos sanotaan, että virtamuuntajassa oli vikaa, niin sen pitäisi tarkoittaa, että mittaukseen tarvittava muuntaja vikaantui. Mittaukseen tarvittava jännitemuuntaja ei kai sitten vikaantunut.
——————————–
Sitten, kun hallitus on saanut tahtonsa läpi ja sähköautot yleisiksi, alkavat pakkasilla kärähdellä energiapiirin muuntajat, jolloin pielaveden mummon ja pihtiputaan mummon kahvit jäävät keittämättä ja vesiämpärit jäätyvät kyökeissä..
Aamupäivän odottelin. Virtamuuntaja säätelee amppeereja, jännitemuuntaja voltteja, tehomuuntaja watteja. Yksinkertaista.
Voimalaitoskäytössä virtamuuntaja vie tiedon virran suuruudesta mm. energiamittareille. Myös isommissa taloyhtiöissä on energia- eli kWh mittarilla virtamuuntaja, mutta jännitemuuntajaa ei tarvita, koska jännite on vain vähän yli kaksisataa volttia.
Toimittajat ymmärtävät sähkötekniikasta vähemmän kuin sika satelliitista.
Kun energiaa siirretään pitkiä välimatkoja niin jännite muunnetaan suurjännitteeksi siirto häviöiden minimoimiseksi.
Muuntaja siis muuntaa jännitettä. Ohmin lain mukaan tietenkin kun jännitettä kasvatetaan, niin virta pienenee.
Ihan vain tuli mieleen. Huoltovarmuuden kannalta on jopa surkeaa että näin yksinkertainen vika saa noin paljon aikaiseksi. Kuvitellaampa kriisin aikana tilannetta.
P = u/ i
Tulevaisuudessa siirtotekniikka tulee olemaan avainasemassa- ei pakallinen ydinvoima.
Aurinko on ratkaisu ihan kaikkeen.
Talvella ja syksyisin ja alkukevään yöllä mollikka on pimeänä Suomessa eikä sähköä tule.
N. 1/3 vuotta mollikkasähkö on marginaali-/nollatuote.
Kun varaussysteemeitä ei ole, mollikka- ja myllysähkö ovat jatkuvasti sattumavoimaa, joiden varaan ei voi luotettavaa sähköntuottoa laskea.
Siirtotekniikka ei kumoa fysiikan lakeja eli siirrollekin on olemassa teknisesti järkevä siirtoetäisyyden maksimi.
Saharasta ei häviöiden takia kannata mollikkasähköä tänne Suomeen siirrellä…
Jos vaikka pääkaupunkiseudun energialaitos myy Rovaniemelle sähköä, niin herää kysymys, miten siirrosta aiheutuva energiahävikki otetaan huomioon ja miten myyjää laskutetaan siirtoverkon käytöstä.
Jos sähkön toimitukset menevät runkoverkossa alueellisesti ristiin, niin häviöitä tai verkon siirtokustannusta matka huomioon ottaen ei tarvinne veloittaa sähkön myyjältä, mutta jos sähkön tuotanto keskittyy pienelle alueelle kauas sähkön kuluttajista, niin tilanne lienee toinen.
Oikein Juha, mutta siirtotekniikka ei ole vielä kuin alkuaskeleillaan Nyt hävikki siirrossa volttiteniikassa on vielä alkeissa.
Eikös kuitenkin Ohmin laki ole U=RI Ja edelleen P=UI.