Eilisnä päivänä kun vaimo oli miltei koko päivän tuolla maalikylissä, päätin tehdä pikaruokaa. Hampurilaisia; no, ei.
Otin isohkon Rannarootsin hirvi/sikamakkaran (Bratwurst), pannulle voi/öljyä, makkara siihen pari runsasta ruokalusikallista hapankaalia ja lämpimälle hellalle pannu. Paistoin siihen häränsilmän, suolaa, juustoraastetta. Pikkuisen munan päälle kuivatilliä ja sitten kaikki lautaselle ja hapankaalin päälle puolukkasurvosta ja viereen yksi Kalurin räimerull. Ai, että oli hyvää.
Tulipa mieleen noiden kebab-, pitsa-, burger- yms paikkojen työntekijät. Niinköhän sitä mättöä syövat työpaikkaruokanaan, tai jos vaihtoehtoja ei ole? Noissa mättöpaikoissa kun eivät edes pekonia osaa paistaa oikeaoppisesti. Pekonihan valmistetaan hauduttaen tummassa, vahvassa oluessa rapeaksi, se on oikeata pekonia. Kaikki muuhan näissä paikoissa tulee puolivalmisteena.
Syötyäni vasta hoksasin, että tuli syötyä ja en tullut kuvaa ottaneeksi.
Hyvä kokeilu Kallelta !
Minulla tällainen kymmenien vuosien takaa:
Historiallinen pikaruoka, jonka äitimme teki pojille, jotka palasivat tansseista:
– 2 paksuhkoa ranskanleipäviipaletta paistettuna voissa molemmin puolin valurautapannulta
– väliin paistettu hyvin maustettu possunjauhelihapihvi, paistettu kananmuna, ja paljon ruskeiksi paistettuja sipulirenkaita, sinappia ja ketsuppia, suolakurkun viipaleita, ja iso salaatin lehti
Avainsanat olivat voi, valurautapannu ja aidot tuotteet.
Oli muuten melkoinen käry keittiössä vielä aamullakin houkuttelemassa.
Heikki, se käry ei synny bratwurs-tyyppisen makkaran valmistuksessa, koska makkara vaatii ”hellän käsittelyn” ja silti ruskistuu.
Oikeastaan tuo ei minulta niinkään kokeilu ollut. Bratwurst, hapankaali, ne ovat vakiot, muut tarveaineet taas kokeilun (ainaisen) alla.
Totta muuten, voideltu, paistettu vaalea leipä kyllä käryää. Käryjä vähennän sillä, että laitan voin pannulle ja kun se kuplii, erottelen sen kuplivan voin vaikka kastikeaineksiksi.
Kyllä pikaruoka poikaa voi olla, pitää vain valita puhtaat raaka-aineet. Tuohon olisi muuten kuivattu rosmariinikin ollut hyvä mauste.
Noita Rannarootseja tulee tuotua kun Eestissä käyn täyttä tavaraa alusta loppuun .
Ei niillä nälkä lähde mutta siirtyy muutaman tunnin ajaksi pois mielestä palatakseen takasin kunnes huoma että pannulla on viimeiset menossa terv tepivaari
Syöty ruoka paras ruoka. Saarioinen tarjoilee maksalaatikkoa Ranskalaisille – saas nähdä vastaanotto?
Mustaa makkaraa Tapolaa Tampereella – lisukkeeksi makea puolukkahillo ja kylmä täysmaito.
Olin kesätöissä reilusti alle 20 -v Tampereen Nopalla apumiehenä rännien asentajana korkeissa taloissa Mariankadulla. Lounas oli Alarannassa(Laukontori) Tapolan Mustaa makkaraa puolukkahilloa ja maitoa. Sillä pärjäsi.
Tulin tilanneksi sunnuntaina kaksi rullakebabbia. Kyllähän niitä söi, ennemmin kuin selkäänsä otti.