Kukkakaalista kuin monesta muustakin vihanneksesta saa mainion ja herkullisen gratiinin.
Ainekset kahdelle.
Kukkakaali 1
pekonia 100g
voita 1rkl
vehnäjauhoa vajaa rkl
maitoa 1dl
emmentalraastetta 1kourallinen
suolaa
valkopippuria 1/2 tl
sokeria 1/2 tl
Höyrytä kukkakaali vähän suolaa lisättynä n 15min. Kukkakaalista poistettu lehdet ja kanta ja pilko neljään osaan.
Gratinointikastike. Kattilaan 1rkl voita, vehnäjauho, sekä valkopippuri. sekoita maito, suolaa ja sokeria; kiehauta. Sekoita juustoraaste kastikkeeseen kun kattila on pois liedeltä.
Voitele laakea uunivuoka voilla, pilko kukkakaali pienemmäksi ja kaada gratiinikastike kukkakaalien päälle.
Vuoka kypsyy n 200 asteessa uunin yläosassa ja on valmista kun paistoksen pinta alkaa olla ruskea.
Paista kypsentämisen aikana silputtu pekoni rapeaksi, lisää siputtua kiinanruohosipulia sekaan (saat miedon valkosipulin maun) ja kun paistos on kypsää, kaada pekoni paistoksen pinnalle, peitä kannella ja anna tekeytyä n 15min.
Ateria sellaisenaan.
Nuo erilaiset gratiinit erilaisista raaka-aineista, periaatteessa ovat hyvin saman tyyppisiä; puolikypsennettyjä kasviksia vuokaan, gratinointikastike päälle ja oikeastaan vain maustaminen persoonallisesti, tekee vivahde-eroja.
Kukkakaaligrattini on aivan erinomainen ruoka joko sellaisenaan tai vaikkapa paistetun ahvenen kaverina.
Useita kertoja ollaan tehty myös niin, että puolet kukkakaalia ja puolet parsakaalia.
Itse tykkään kypsentää niin, että jää sellainen ”narskahdus” kun puraisee, eli ei liian kypsäksi.
No reseptejä on monia ja aina voi itse keksiä niitä lisää.
Parsakaali on gratiininan herkkua. Juustoja voi nyöskin vaihdella.
Mitä resepteihin tulee, nehän ovat vain ohjeellisia.
Saman juuston välilläkin on eroja. Olen itse sen verran hifistellyt juustoissa että siirtynyt käyttämään Kuusamon juustoja, niissä on mielestäni ihan eri tason aromi verrattuna näihin isompiin merkkeihin. Lidlistä ja Prismasta saa ainakin.
Noiden juustojen kanssa olen kikkaillut paljonkin. Suomalainen Aura-sinihomejuusto antaa voimakkaan maun, samoin olen kokeillut etelä-naapurimme sinihomejuustoja, hyviä ovat.
Palsternakkaa olen joskus laittanut gratiiniin, antaa hyvän säväyksen, samoin kurkumaa käytän keitoissa ja gratiineissa paljonkin.
Gratiinit antavat lähes rajattomat mahdollisuudet, kunhan sitten muistaa, mitä ja miten paljon tuli käytettyä.
Pitää joskus testata.. Kaikki, missä on pekonia, on hyvää..
Kukkakaali onnloistava materiaali ja gratiinissa todellista herkkua.
Sen kanssa käy moni lisuke liha, kala jne, vaikka sellaisenaankin se on loistava ja kevyt ruoka.