Historiaa ja matkailua.

Olen tässä huomenissa lähdössä muutamaksi päiväksi etelä-naapuriin. Pääkohteeni on Pärnun lahden Kihnu; keväällä hukkuneen vuosien takaisen ystäväni Valdon syntymä- ja kotisaari. Valdon perheenkin luona aion taas vierailla.

Kihnu muuten on oikeastaan naisten saari. Siellä lähes kaikkea toimintaa pyörittävät naiset; miehet työskentelevät mantereella tai mm Suomessa. Usein kaksi kolme viikkoa töissä ja sitten viikko Kihnussa.

Ainut poikkeus miesten kohdalla ovat ainoastaan kalastajat, heitäkin kovin vähän. Kalastusalusten kotipaikat kun ovat lähinnä Saarenmaa, Muhu, Ruhnu ja Pärnu.

Näitä Pietari Suuren linnoituslaitteita olen tosiaan paljon tutkinut. Varsinaisia linnoituksia ovat Aigne, Naissaar, Viimsi, Suurupi ja Kakumäki.

Suomessa taas näitä I. maailmansodan linnoituslaitteita löytyy Koivistolta Vaasaan saakka; osa myöhemmin hyvinkin modernisoituja.

Sisämaam linnoituslaitteistoja, ns Helsingin espladadi, löytyy jopa täältä Tammelastakin.

Siis Suomen alueella linnoitusketju oli aivan muuta kuin Eestissä. Molemmat Venäjää.

Sellaiset saaret kuin Prangli ja Kihnu, niin strategisiassa paikoissa kuin luulisi olevan; ei mitään linnoituslaitteita. Prangli on muuten historiansa aikana ollut varsin kansainvälinen. Siellä ovat majaansa pitäneet suomalaiset, ruotsalaiset ja suomalaiset kalastaja/hylkeenpyytäjät.

No, tuolla Kihnussa nyt ajattelin pari päivää viettää ja sitten kotiin ja Nömmen torilta Peipsin valkosipulia kymmenisen kiloa mukaan, vähän tsepurekkeja ja muita pirukoita.

13 vastausta artikkeliin “Historiaa ja matkailua.”

  1. Kuinkas sattuikin että juuri eilispäivänä tilasin paikat laivalta Tallinnaan syyskuun alkupäivään. Ensin Muhuun ihastelemaan taas kerran Koguvan kyläpäätä ja sitten Saarenmaata kiertelemään, paluuaikaa ei ole vielä päätetty, sikälikin helppoa tämä eläkeläisten elämä. Mettä ainakin on tarkoitus jokunen kilo tuliaisiksi tuoda ja karpaloita. Miten lie kynsilaukkojen kohdalla, viljelevätkö niitä läntisessä Virossa ja ovatko yhtä hyviä kuin Peipsin järven rannoilla.

    Liekö jollakin Saarenmaan kävijällä vinkkiä Saarenmaan suhteen turistille kertoa?

    1. kyllähän viljelevät, mutta, ei vedä vertoja Peipsin küüslaukalle., Pärnun seudulla on isojakin viljelmiä.
      Nuo Prangli ja Kihnu ovat aivan erityisen hienoja matkailukohteita. Pranglissa tuo ikuinen tuli; maakaasua, on palanut varmaan jo vuosisatoja. Minä jätän autoni tuonne Tornimae 5:n parkkitaloon ja Baltijaamalta bussilla lauttarantaan ja sama takaisin; ei hinnan kiroissa.
      Muhu muuten on aivan ikiaikainen kalurien saari; lähes kolmasosa kalasta Eestissä tulee Muhusta.
      Mettä tuon minäkin aina kun saatavilla; sitä käytän ruuanlaitossa jos missäkin muodossa.
      Tuolta Saarenmaalta aivan ehdoton paikka on Kuressaare; sen tori vastapäätä raatihuonetta, siellä on saatavissa mm erittäin hienoja käsitöitä mm katajasta valmistettuja puuesineitä, käsitöitä, kalasäilykkeitä ja tietenkin suitsukalaa.

  2. Niin ja kun siellä rannikolla käy; kannattaa ehdottomasti maistaa suitsutadut tuulehaug, siis savustettu nokkahauki. Se on ehdottoman herkullista. Savustettu kampela on myöskin seutukunnan herkku, samoin suitsuwörsti; savustettu maalaismakkara.

  3. Miellyttävää reissua Kalle. Minun pikkuveli, joka on myös nimeltään Kalle, lähtee Uuteen- Seelantiin kalastusreissulle. Olisin mielellään lähtenyt mukaan, mutta minulla ei ole rahaa.

  4. No sinne Kalle mennään sitten 6.pv 08 kk 2018 ja aika lähellä olemme pärnu on mulla matkan kohde en tosin ole siellä kun yön sitten Latviaan josta Tallinnaan ja kotiin sieltä

  5. minusta on aina ollut miellyttävää vierailla etelä-naapurissamme. Tuo Kihnu on varsin eksoottinen paikka, pieni saari, josta nuoret muuttavat vain opiskelemaan ja palaavat takaisin useimmat.
    Kihnu kyllä tarjoaa yritteliäälle hyvinkin toimeentulomahdollisuuksia mutta siihen tarvitaan eestiläistä kekseliäisyyttä, saman näin myöskin Pranglissa.

  6. Kyuu suosittelen siellä käyntiä itse olen siellä matkaillut melkoisen pitkän ajanjakson elämäni aikana eikä ole Eestiläisistä pahaa sanaa sanottavana terv tepivaari

  7. Tein paljon työmatkoja aikanaan sinne päin mutta kollegan jäätyä eläkkeelle se puoli jäi, saatiin delegoitua paikallisille. Totta puhuen Viron tietotekninen osaaminen on niin mainiota että turha sinne on yhdenkään suomalaisen mennä kertomaan miten homma hoituu. Hatunnosto heille.

  8. Eikös tuo Kihnu oo Riian lahden suullä saaenmaan alapuolella pari kuoro tuttua asuu siellä terv tepivaari

  9. Siellähän se, Pärnunlahden suulla. Pärnusta matkaa runsaat 40 km lounaaseen tai Töstamaalta runsaat 20 km etelään. Saarelle kulkee Kihnu Virve niminen lautta eivätkä liputkaan hinnankiroissa ole. Autoani en kuitenkaan Kihnuun vie vaan jätän sen Tornimae parkla, vartioitu sisäparkkitalo. Ei siellä Kihnussa autolla mitään tekemistä olekkaan vaan kun vuokraa ”jalgarattan”, 10€/vrk, sillä kerkiää.
    Lentämälläkin Kihnuun pääsee sillä siellä on lentokenttä.
    Kihnulla on melko kirjava historia sieltä 1200-luvulta lähtien, sitä ovat hallinneet Tanska, Ruotsi, Puola, Venäjä ja kaiken kaikkiaan Kihnun asutushistoria on n 3000 vuotta vanha. Vanha kalastajien ja hylkeenpyytäjien aika ajoin asuttama.
    Kihnu on muuten UNESCO:n maailmanperintökohde.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *