Jäi sitten muikkuja yli kukkotarpeiden; siis ”etikkamuikkuja”. Etikkamuikkuja voidaan tehdä joko tuoreista tai kuten nyt, ruis/korppujauholla leivitettyjä, paistettuja.
Etikkaliemi;
1/2 dl etikkaa
1/2 dl kidesokeria
1,5dl vettä
1/2 keltasipuli
1 iso kynsi valkosipulia
1 porkkana
1 punasipuli
mustaa pippuria
Sipulit, valkosipuli ja porkkana siivutetaan ohuiksi siivuiksi. Kaikki ainekset kattilaan ja kiehautetaan ja jäähdytetään.
Muikut ladotaan laakeaan astiaan ja jäähtynyt liemi kaadetaan päälle. Kansi päälle ja aamulla on maukasta leivänpäälistä tai ruuaksi esim keittojuuresten ja salaatin kera.
Kalle, miksi leivitettyinä ? Eikö voissa paistettuina ja hieman suolattuina riitä ?
Voi/öljyssä kyllä paistetaan mutta tuo leivittäminen nopeuttaa maustumista, pintaan jää se paksuhko leivitys. Riittää yön yli.
Oikeastaan tuo resepti on alunpitäen silakkaresepti (Vanamo. Kolmonen).
Kyllä voissa paistaenkin herkullista tulee, samoinkuin raakakypsentää tuoreena samassa liemessä.
Muutaman kerran olen tehnyt noilla kolmosen ja vanamon ohjeilla muikkuja ja hyviä ovat olleet terv tepivaari
Ensikokemus muikusta keskisuomessa:
Tarjottiin kotona leivottua ruislimppua ja päälle tönkkösuolattua muikkua sekä kylmää kotona lypsettyä täysmaitoa.
Niin, jäin Heikki kommenttisi jälkeen oikein miettimään, miksi oikeastaan teenkään sen näin? Selitys lienee, kun aina olen sen näin tehnyt, siis eräänlaista fakkiutumista mutta kyllä lopputulos hyvää on.
Se muikun, etikan, sokerin ja mausteiden ml juurekset; siitä vaan syntyy uskomaton makukokemus.