Taas näkyi tuokin seikka, että äänestysprosentti (todella huono) oli huomion kohteena, ei se, että n kolmasosa äänestäjistä jätti käyttämättä äänioikeuttaan.
Kulunut fraasi; äänestäminen on velvollisuus (ei, se on vain oikeus) jos haluaa vaikuttaa asioihin? Mihinkähän asioihin ehkä työtön vaikuttaisi äänestämällä voittajaa/jotain? Ei juuri kukaan osaa/halua ymmärtää sitä, että äänestämättömyys on kannanotto sekin. Typerintä on käydä piirtämässä kirkkovene äänestyslippuun, silloin ääni menee voittajalle. Voittajan saamaa äänimäärää tulisi aina verrata myöskin äänestämättömiin.
Henkilökohtainen asenteeni on se, että ellen löydä mieleistäni ehdokasta, jolla tulee olla myöskin mahdollisuus voittaa, en äänestä ketään, minä en ääntäni puolueelle anna.
Eilisissä vaaleissa kenelläkään Niinistön vastaehdokkaalla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta voittoon; Haavistolla ehkä protestiäänien kerääjänä mutta ei missään tapauksessa voittajana.
Pieni numeroleikki, ei ryppyotsaisille;
Niinistö 62,5% – 37,4% = 25,3%
Äänestysprosentti 69,9% – 37,4% = 39,5%, luku sisältää myöskin nämä ääliöt, jotka piirsivät kirkkoveneen/vast.
Ylläoleva edellyttäen, että muita äänestäneet jättäisivät käyttämättä äänioikeuttaan.
Äänestys prosu oli surkealla tasolla sen olis pitänyt mennä päälle70 ja oikeasti lähemmäksi 80% mutta ei mennyt .
Jos taas olisi äänestys pakko kirkkoveneet tulisi lisääntymään ja paljon terv tepivaari
Kalle numeroleikkiisi olisit voinut laittaa myös muiden ehdokkaiden prosenttiosuudet tai kyllähän asiasta kiinnostunut joutaa ne tietysti itsekkin laskemaan.
Toisaalta, kuten kirjoitinkin, vähintäänkin leikkimielisesti nuo luvut. Kimmokkeen sain tämän aamun paikallislehden Niinistö-suitsutuksista. Rupesin vaan leikkimään numeroilla linjalla äänestetty – ei äänestetty. Loppupelissähän on kolmen suureen vertaileminen; voittajan ääniprosentti, äänestysprosentti ja äänestämättömien vaikutus em lukuihin.
Nämä pressanvaalit olivat puoluepolitiikan haaksirikko, koska kansanliike takasi sen, ettei tarvitse äänestää jotakin ilmaan haihtuvaa jonkun puolueen ehdokasta. Valtaosa kaikista ”puolueellisita” asettuivat vasemmalta oikealle Niinistön taakse.
Demarit ja Kepu saivat ehdokas asettelullaan muistutuksen kansalta , ettei pallille valita vain naamataulun mukaisesti.
Todellakin haaksirikko, koska pääosa kansalaisista heitti kannattamansa puolueen ideologian sivuun ja äänesti mielestää tehtävään sopivinta.
Erityisen pahasti tämä näkyy kepulien ja demarien riveissä sekä rkp:ssä, mikä jossain mielessä ilahduttaa.
Tulitkohan Juhak ennen kommentointiasi lukeneeksi avaukseni? Siinä kun käsiteltiin äänestämistä ja äänestämättömyyttä, sekä sen vaikutusta tulosprosentteihin.
Äänestäjiä noin 4,5 miljoonaa.
Niinistö sai 1 874 334 ääntä.
Vaikka äänestysprosentti ei niin kaksinen ollut sai Niinistö absoluuttisesti enemmän ääniä kuin kukaan koskaan presidentinvaalien 1. kierroksella. Siinä purtavaa toisinajattelijoille, heille ketkä eivät Niinistöstä tykkää.
En tiedä enkä halua edes ymmärtää kun mennään äänestämään,niin piirretään ties mitä käppyröitä mielenosoituksellisesti,ei mitään järkeä eikä ”valuuttaa”.
Parempi maata pankolla ja polttaa sikaria että manata ties mitä poliittista ”toimimattomuutta” – katsantokannoista riippumatta tai löyhässä ”hirressä” itsensä kanssa.
Yleensä paras että suosittu voittaa ”pelejä”,vaikka itse Presidentti Niinistö ei otakaan itselleen arvovallan manttelia… arvojohtajuutta !
Vai syntyykö se tekojen kautta toteen näytetyksi ?
Myllymatti; en yleensäkkään tykkää miehistä mutta se on kyllä tosiasia, että Niinistö vei murskavoiton.
Jos taas tuo prosetti-kuvioni olisi tehty myöskin muille niin se negatiivinen prosenttiluku olisi ollut liiaksi masentava todella huonoille vaihtoehdoille.
Tuosta Sepon ensimmäisestä virkkeestä olen täysin samaa mieltä.
Oli se suuri, todella suuri. Nimittäin se Niinistön saama osuus, laskee sen miten tahansa, prosentteina, tai lukumäärinä, niin se oli suuri. Vasta sen oikein aamulla tajusin, kun katselin lehteä, nimittäin eilistä jossa se näkyi numeroina paperilla.
Kyllä muiden ehdokkaiden osuus oli pelkkää rahojen tuhlausta, vaikka kaikki, lukuunottamatta Vanhasta väittivät voittaneensa. Olihan se tietysti ennustettavissa, mutta että noin paljon, sietäähän sitä jo Putininkin onnitella. Hyvä jos pääsee itse samoille lukemille.
Ei muuten niitä hylättyjä ääniä ollut täyteen kymmentätuhatta, hyvä niin.
En kiistä Niinistön voittoa, olihan se ylivoimainen mutta ei minun presidenttini; toisaalta ei muistakaan ehdokkaista sitä löydy.
Vaalit on käyty ja uusia pukkaa roppakaupalla. Maakuntavaalit (mikähän kummajainen sekin on kaikkien vaalien lisäksi), seuraavat, sitten eduskuntavaalit, EU-vaalit; vähemmästäkin tylsistyy. Minulla ainakin skeptisyys voimistuu.