Minulla on paha tapa jäädä miettimään vuoteessa kun pitäisi päästä uneen kaikkea mitä päivän aikana on tapahtunut ja mitä olisi voinut tehdä vieläkin paremmin.
Joskus kun tunnen jo etukäteen, että nyt ei taida uni tulla otan ”yömyssyn”, jotta saan helpommin unen päästä kiinni.
Sotaharjoituksissa tästä tottumuksesta on haittaa. Päivän mittaan on tapahtunut hirmuinen määrä asioita, joiden miettimisessä menee helposti se aika joka mahdollisesti olisi ollut käytettävissä lepoon. Eli ei tullut levättyä, vaan mietittiin mitä tapahtui ja mitä olisi voinut tehdä paremmin – niin, siellä sotaharjoituksissa ei tietenkään ollut mukana ”yömyssyä”.
Seuraavana mahdollisuutena levätä on tietysti edessä sama tilanne. Nyt alkaa jo vähän paremmin tulla torkahtelujakin, vaikka ajatukset pyörivät. Kuitenkaan herättyä ei ole ihan parhaimmillaan. Mikä onkaan vihollistilanne juuri nyt, miten siihen pitäisi reagoida?
Jne.
Miten päästä nopeasti oikeaan syvään uneen?
Esitin ihan oikeasti kysymyksen, johon toivoisin asiallisia neuvoja.
Mummoni, joka oli sodassa lotta (tappoi desantin joka laskeutui navetan taakse Kerisalonsaaressa, pisti talikolla läpi kun näki tämän ryssän), hän otti joka ilta kahvikupillisen konjakkia, nukkui hyvin.
Niin, puoli pulloa punkkua tai kaksi annosta brandyä auttaa pääsemään unen päästä kiinni – mutta kun se ei ole mahdollista sotaharjoituksissa, eikä sodassa, niin mitä muita mahdollisuuksia on?
Olen yrittänyt karkottaa ajatuksia mm. laskemalla numeroita, mutta ei siitäkään ole juurikaan ollut apua, aivot pyörittävät silti niitä ajatuksia taustalla.
Eihän siinä mitään punkkuja eikä brändyä tarvita silmät kii niin unikin tuli .
Itselläni on se ja sanakin joskus liian pitkä mutta ei tuohon oikeasti mitään hyvää neuvoa ole .
Jos kärsii unettomuudesta nuot kemilliset unet ei oikeita unia ole tarkoitin tuolla sekä alkoholia että unilääkkeitä . terv tepivaari
Unettomuus on oikeasti vaarallista elimistölle.
Niinhän tuo on ollut aina terv tepivaari
Itselläni on oikeasti tullut uni. Kun mietin että olen jossain makuupussissa ja jossain tuiskun keskellä laavussa tai teltassa. Kun oikein vetäydyn siihen tunteeseen. Nukahdan oikeasti. Oli stressiä tai ei.
Jooga ja meditaatio eivät ole pöhköjä ideoita. Ne voivat tuntua uuden ajan hömpältä Suomessa mutta ovat aika koettuja konsepteja maailmalta.
Sopiva kirja tai sopiva tv-sarja voivat auttaa. Telkun katselu sängyssä on paljon parempi kun tabletin katselu, koska katseluetäisyys on suurempi ja kuormitus silmille pienempi, kunhan ei huone ole pilkkopimeä.
Joskus itse kertaan raamattua sängyssä. En ole kovinkaan uskovainen mutta se on silti hieno kirja.
(joo ja kyllä minä joskus lasin viiniäkin otan, hyi hyi)
Minulla oli joskus kauan sitten yöpöydällä Maon pieni punainen kirja. Ei tarvinnut kauan lukea sitä paskaa kun nukahti. 🙂
Myös Marxin ja Engelsin Kommunistinen manifestin selailu saattaa unettaa mutta on siinä se vaaraa että ryhtyy pohtimaan ja suremaan kaikkea sitä valtavaa tuskaa ja kuolemaa jota heidän alulle panemansa oppi on maailmaan tuottanut ja tuottaa edelleen
Matti, kun nykyisin tiedän kommunistien suunnattomat rikokset, niin enää ei kannata ruveta lukemaan mitään kommunismiin liittyvää.
Hitler osasi kirjoittaa Mein Kampfin ihan pirun pitkästyttävästi ja unettavasti. Paljon puhetta, vähän asiaa.
Ei sitä tarvii itseään soimata jos ottaa lasin parin illalla ei se tosin mitään auta unettomuuteen .
Mulla ajaa saman kun teen hyvän leivän ja maito lasin syön sen leivän ja juon maidon eipä tarvitse miettiä tuleeko uni .
On vaan tosi asiaa että joskus ei uni vaan tule silloinolis parempi nousta ylös ja olla hetki hereillä ja sittenmennä snkyyn uudestaan .
Eikös se väkisinmakuu ole Suomessa lailla kielletty asia terv tepivaari
Viina on viisasten juoma. Eli ei.
Tylsä romaani iltaluettavaksi ja uni tulee…
Kotona se konsti on varmaankin ihan hyvä, ainakin jos ei ole ajatukset tiukasti jossakin projektissa tai huomisessa reissussa.
Ongelmana onkin kun ei olla kotona ja ajatukset kiertää hulluna jossakin asiassa.
Siinähän se suurin syy juuri onkin, kun puuttuu nappula millä saisi pään täysin vapaalle. Mitä enemmän ajattelee, sitä enemmän ajatukset hortoilee milloin missäkin. Siihen ei taida helppoa konstia olla olemassakaan.
Ihminen tuottaa itse jossain määrin melatoonia, sitä saa myös vapaasta apteekkihyllystä, ilman reseptiä. Lääkäri neuvoi minulle, että se voisi auttaa, eikä siihen jää koukkuun. Sitä joskus olen pillerin ottanut ja auttaahan se.Se vaan pitää ottaa tuntia paria ennen nukkumaan menoa, se periaatteessa parantaa unen laatua jatkossa. Se ei ole siis puhtaasti mikään unilääke.
Minulle on joskus suositeltu melatoniinia, mutta vielä en ole ostanut, enkä kokeillut – kun en muutenkaan käytä mitään pillereitä.
Ehkä kannattaisi kuitenkin joskus kokeilla.
Sotaharjoituksissa olisi hyvä saada välillä kunnolla levättyä. Mutta entä sitten jos on ottanut sen pillerin ja tuleekin hälytys ja pitää vaikka lähteä sissileiristä lätkimään ja pitäisi muistaa missä on vireessä olevat ansat sekä ansat, jotka pitää virittää poistumisreitin varrella?
Melatoniinia tulee otettua, kyllä se auttaa, sivuvaikutuksena vain minulla näyttää enemmän joutavanpäiväisiä unia.
Joskus nuorempana kun työpaineet haittasivat unen tuloa kohtalaisella menestyksellä kokeilin itsesuggestiota. Meni niin että aloitin oikeankäden etusormen päästä ja siitä pikkuhiljaa rentoutin kaikki kehoni lihakset. Homma alkoi siitä että keskityin rauhalliseen hengitykseen, kuvittelin itseni ensin höyhenen keveäksi ja sitten vähitellen yhä painavammaksi. Aikalailla harjoittelua tuo menetelmä vaati, jostakin kirjasta sen opin.
Hankalalta vaikuttaa sekin itsesuggestio. Se siinä taitaakin olla jujuna, että kun se on hankalaa, niin pääsee irti muista päässä rullaavista ajatuksista.
Unettomuus kuten kaikki vaivat tuppaa pahenemaan vanhuudessa.
Sotaan ja sotaharjoituksiin ei sentään voi joutua unettomuudesta kärsimään sen jälkeen kun täyttää 60 vuotta ja siirtyy kokonaan pois reservistä. Armeijat kyllä tässä ajattelevat enemmän omaa toimintakykyään kuin yksittäisten sotilaiden vaikeuksia. Eivät ne päästä kentälle sähläämään ja toimintaa vaarantamaan toimintakykynsä menettäneitä vanhuksia. Tämän käytännöllisen näkökohdan ohella sotalaitokset ajattelevat myös mainettaan, sillä Viktor Rydbergin sanoin:
”Joukon maine mustuvi aina, kun vimmassa taiston
nuorien eessä sä vaan vanhuksen kuolevan näät”
Melatoniini on varsin turvallinen, mutta ei toki ole hyvä jos sitä aina tarvii.
Mutta annan tosi väkevän varoituksen vahvemmista unilääkkeistä. Lähellä suvussa eräs henkilö jäi niihin kiinni ja lopputulos on että tuli pysyviä aivovaurioita ja nyttemmin hän ei voi enää hoitaa itse elämäänsä vaan tarvitsee ulkopuolisen tahon vastaamaan kodista, rahoista, yms.
Se muuten vieä tähän alkoholiin. Itsellä on paljon lihaskipuja ja pieni määrä viiniä voi rentouttaa lihaksia. Se auttaa nukkumaan. Tiedän ettei alkoholin pitäisi auttaa mutta noin käy – ja haittavaikutukset pienemmät kun väkevistä lääkkeistä.
Alkoholin vaikutukset ovat ilmeisesti hyvin yksilöllisiä. Joillekin alkoholi on rähinäviinaa, alkavat haastamaan riitaa otettuaan alkoholia. Jotkut eivät osaa pysyä kohtuudessa, vaan jos ottaa yhden, niin sitten pitää vaan saada lisää ja lisää kohtuuttomuuteen saakka.
Edellämainituille ryhmille alkoholia ei voi suositella.
Itseäni alkoholi rauhoittaa, rentouttaa, auttaa pääsemään irti niistä päässä pyörivistä ajatuksista ja nukahtamaan saman tien kun menen sänkyyn (toki ennen sänkyyn menoa suihku ja hampaiden pesu).
Joo noita on liikaa jotka aina ostaa rähinä viinaa oliko pullon alapäässä K vai R .
No ne kyllä oikeesti tarkoittaa tekopaikan koskenkorva taikka rajamäki
Minulle pienikin määrä alkoholia laukasee mikreenin jotenka ei sovi sen vuoksi .
Enkä viitsi olla moisen vuoksi sänkyssä viikkoa kun ei muuhun kykene
No toisaalta en ole vielä saanut hyvää alkoholia ja ennen tuota diaknoosia kului mulla alkoholia n 2 kossu pullolista vuodessa terv tepivaari
Alkoholin vaikutuksen alaisena uni ei kylläkään ole yhtä rentouttavaa kuin ilman. Vaikeaa se nukahtaminen on joskus. Ainakaan ei saa olla liian kuuma, olen lukenut, että aivojen täytyy olla ”viileät” nukahtaessa. Mitään sellaista ei ainakaan pitäisi miettiä, mikä aiheuttaa ärtymystä ja kiihtyneisyyttä, kuten politiikkaa ym. Eli jotain jonnin joutavaa tai muuten rentouttavaa pitäisi ajatella. Ongelma on ainakin itsellä siinä, että jos ajattelee, että nyt pitäisi nukahtaa eikä nukahda, niin tulee vihaiseksi siitä ettei nuku vaikka pitäisi ja silloin ei ainakaan nuku ja tulee vielä ärtyneemmäksi. Se kierre pitäisi jotenkin saada katkaistua. Ehkä joku hyvä kirja, mutta ei liian jännittävä, voisi auttaa ja viedä ajatukset pois nukahtamispakosta? Työpapereiden lukeminen alkaa kyllä itseäni nukuttamaan usein nopeasti, mutta en ole kokeillut nukahtamislääkkeenä. Melatoniinia kokeilin kerran, mutta en tykännyt. Tuli aivan mahdottoman raskas olo, mutta kun en kuitenkaan nukahtanut niin oli ahdistavaa olla todella väsynyt kykenemättä nukkumaan. Mutta sitä ehkä kannattaa kokeilla, kyllä se väsyneeksi tekee.
Kiitos hyvästä kommentista Norppa, tuli paljon hyödyllistä asiaa.