Ryssien tapa kertoa tappioista

Venäjän 289.Divisioona teki Jatkosodan asemasodan aikana syyskuussa 1942 paikallisen hyökkäyksen Krivillä, joka sijaitsee Laatokan ja Seesjärven välisellä alueella. Puolustamassa oli suomalainen 3.Prikaati.

Kyseessä oli vain muutaman päivän kestänyt kahina (15.9.-19.9.).

Professori Juri Kilinin mukaan: ”Divisioonan kokonaistappiot olivat 873 miestä, joista 220 kaatuneina ja 653 haavoittuneina. —  — Yleisen tavan mukaan vihollisen tappiot ilmoitettiin suuremmiksi kuin omat. Vihollisen tappiot olivat raportin mukaan 1460 miestä.”

Everstiluutnantti Ari Raunion mukaan: ”Prikaatin tappiot Krivjärven pohjoispään alueen taisteluissa olivat 307 miestä, joista 49 kaatuneina, 23 kadonneina ja 235 haavoittuneina.”

Lähde: Ari Raunio, et al – Jatkosodan torjuntataisteluja 1942-44, 2013, sivut 76-81.

6 vastausta artikkeliin “Ryssien tapa kertoa tappioista”

    1. Sodan loppuvaiheisssa kun venäläiset armeijan komentajat ajoivat laumojaan kohti Berliiniä puhuttiin enää ”katkenneista lyijykynistä” ynnä muista kiertoilmaisuista kun puhuttiin omista tappioista…

      Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan pitää että venäläiset myönsivät omista tappioistaan korkeintaan kolmasosan ja siitäkin osa oli omien ampumia…

      Yleinen tapa venäläisillä oli vetää hyökkäävien joukkojen taakse ” varmistus linja” siltä varalta että joillekkin polsuille olisi tullut mieleen lähteä takaisin päin…..

      1. Niin, ryssien omien tavanomaisten joukkojen takana oli NKVD-joukot ampumassa omia, jotka eivät hyökänneet tarpeeksi tehokkaasti. Jokaisessa joukko-osastossa oli lisäksi politrukit ampumassa omia.

        1. Sota ei ole mieluista kaikille, esimerkkinä Falklandin sota:

          https://fi.wikipedia.org/wiki/Falklandin_sota

          Sotaveteraanien ongelmat

          Sekä Argentiinassa että Britanniassa on valitettu, että traumaperäisistä stressihäiriöistä ja muista sodasta aiheutuneista psyykkisistä ja sosiaalisista ongelmista kärsiville sodan veteraaneille ei ole järjestetty riittävää hoitoa ja tukea. Vuonna 2002 julkisuuteen tuli tieto, että 264 brittiläistä Falklandin sodan veteraania oli tehnyt sotaa seuranneiden 20 vuoden aikana itsemurhan. Tämä ylittää sodassa kaatuneiden brittisotilaiden lukumäärän. Vastapuolella taistelleiden joukossa yli 400 argentiinalaisveteraanin on arvioitu surmanneen itsensä.lähde?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *