Toisessa Maailmansodassa Japani valitsi 1941 väärän vihollisen USAn – mutta vuonna 1904 Japani valitsi oikean vihollisen Venäjän.
Japsit valtasivat ryssien tukikohdan Tyynellä merellä Port Arthurin ja käytännössä tuhosivat loputkin Venäjän laivastosta amiraali Togon johdolla Tsushiman meritaistelussa toukokuun lopulla 1905 Korean niemimaan ja Japanin välisessä salmessa. Sinä taistelussa tuhottiin lähes kokonaan myös Venäjän Itämeren laivasto, joka oli purjehtinut sinne Itämereltä noin 7 kuukautta kiertäen Kap Hornin.
Siitä Venäjän katkerasta tappiosta oli hyötyä myös Suomelle.
Japani on nykyisin demokraattinen valtio, joka onneksi jälleen panostaa maanpuolustukseen pitkän idioottimaisen pasifistisen kauden jälkeen.
Silläpä Venäjä kosti ja valtasi itselleen alueita 1945 Japanilta.
Japanin ja Venäjän välillä oli voimassa hyökkäämättömyyssopimus kun Venäjä rikollisesti hyökkäsi Japanin kimppuun 1945 ryöstämään itselleen Japanin laillisia alueita – aivan kuten 1939 Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun ryöstämään itselleen Suomen laillisia alueita.
Ryssät lähtivät valloituksissaan apinoimaan japseja. Japanihan oli terrorisoinut Tyynen meren rantamaita jo vuosia.
USA ja Neuvostoliitto panivat Japanin rautoihin ja valtasivat tukikohtia sotahullun Hirohiton tontilta.
Oleellista on huomata, että Japanin ja Venäjän välillä oli voimassa hyökkäämättömyyssopimus, jota Japani noudatti pilkulleen. Siitä huolimatta Venäjä hyökkäsi jo luhistumaisillaan olevan Japanin kimppuun puhtaasti ryöstämään itselleen Japanin laillisia alueita.
Venäjä halusi valloittaa itselleen myös jo USAn miehittämänä olevia alueita, mutta sen ylipäällikkö kenraali MacArthur esti kovin ottein.
Aivan ihmeellistä on venäläisten into vallata muiden maita. Heillä lienee jo valtaosa kaikesta mahdollisesta maa-alueesta koko pallolla, eikö se koskaan riitä? Mihin he tarvitsevat lisää maata, kun eivät osaa hoitaa edes omaa tonttiaan?
Vallatut alueet yritetään nopeasti venäläistää, ja kaikista valloituksista pidetään loppuun asti kiinni. Venäjällä on kaikilla rajoillaan aina ongelmia, myös demokraattisen Suomen kanssa.
Aikanaan, kun hiilivetyjen merkitys vähenee, myös Kreml joutuu tiukan paikan eteen. Moskovassa ja Pietarissa vielä ajellaan loistoautoilla mutta muuten maa seisoo jo tukevasti savijaloilla.
Japani luuli, että historian voi toistaa. Kun se vuosina 1904-05 pystyi kukistamaan Venäjän tuhoamalla sen kaukoidän laivaston, niin Japanin johto luuli, että se voi tehdä saman USA:lle vuonna 1941.
Suomea Japani tosiaan auttoi niin kuin Juhani toteaa: tappio Japania vastaan sai aikaan Venäjällä levottomuuksia ja tsaari joutui luopumaan osin itsevaltiudestaan ja perustetun parlamentin eli Duuman hyväksi. Suomalaiset matkivat Venäjällä tapahtunutta ja ryhtyivöt myös yleislakkoon. Tsaari joutui peruuttamaan sortokauden määräykset ja palauttamaan suomen autonomian. Lisäksi Suomikin sai parlamentin eli eduskunnan, joka oli yhdessä suhteessa maailman nykyaikaisin.
Sortokausi alkoi uudelleen kuitenkin jo muistaakseni 1908, kun tsaarin jakkara lakkasi pyörimästä. Se päättyi vasta 1917 kun tsaari keväällä menetti valtansa kokonaan.
Venäjän heikentyminen on yleensä koitunut Suomen onneksi, vahva Venäjä pyrkii rajoittamaan Suomen vapautta. Neuvostoliiton romahdus oli samantapainen ilmiö.
Norpalta jälleen hyvä, asiapitoinen kommentti – kiitos.
Tosiaan. Japani on satsannut nykyään sotavarusteluun. Siitä tuli yleltäkin teeveestä dokumentti noin vuosi sitten, muistaakseni.
Si vis pacem, para bellum.
Japania huolettaa Pohjois-Korea ja Kiinakin ilmeisesti. Kiinahan levittelee rajojaan merialueilla. Ja Pohjois-Korea ampuili ohjuksia Japanin yli! Ihmiset joutuivat menemään pommisuojiin. Siinä kyllä halu satsata maanpuolustukseen kasvoi luultavimmin.