Haiskahtaa sähköpulalta

Tänään 1.8.2018 klo 11.44 sähkön markkinahinta on 80,03 €/MWh. Normaalisti se pyörii jossakin 30 euron hujakoilla.

Tuonti on teholla 2484 MW ja ydinvoimalamme antavat teholla 2616 MW.

Kulutus on 9133 MW.

Kun lama näyttää olevan ohitse ja sähköä taas kuluu normaalisti sekä Norjan ja Ruotsin vesialtaissa on kuivuuden vuoksi vähän vettä – niin haiskahtaa siltä, että talvella meillä on huutava pula sähköstä ja sähkön hinta taivaissa.

Kiroan ydinvoiman vastustajat ja tuulivoimahörhöt alimpaan helvettiin.

11 vastausta artikkeliin “Haiskahtaa sähköpulalta”

  1. Eikös tääläkin ole näitä bio tuuivoima nestoreita tietotaitoineen. Kyllä tähän ydinvoima on ainut lääke. Kohta nimittäin maksaa. Ja taas joku kirjoittaa ”vastablogin” ihan vaan vastustamisen riemusta.

    1. Kaasu on kallista, sen huoltovarmuus on nolla, eikä sitä biokaasua käytännössä riitä mihinkään.

      Toivottavasti Venäjä kemahtaa pian ja Suomi saa Venäjän miehittämänä olevat alueensa takaisin. Siellä on hyvää vesivoimaa ja rakentamatontakin kapasiteettia.

  2. Hyvin moni asiantuntija esim. Finngridissä ja vastaavissa tahoissa on huolestuneena maininnut ongelmasta. TM on uskaltanut kirjoittaa niitä mutta valtakunnanmedia ei. Onko energiapolitiikka liian politisoitunutta että siitä pitää kirjoittaa vaan sitä mitä facebookin äänekkäimmät keskustelijat haluavat?

    1. Onko TM Tekniikan Maailma?

      Mitä mieltä se on ollut – lyhyesti?

      Nimittäin kun kesä on kuuma, niin en ihmettelisi ollenkaan jos talvella tulee vastaava pitkä ja kova pakkaskausi – ja sitten ollaan kusessa.

  3. Juhani, TM = Tekniikan Maailma kyllä. Lyhyesti siellä on osoitettu vakavaa huolta sähkön varmuudelle piikkitilanteissa ja siihen että vara- ja säätövoimaloita on ajettu alas kovaa tahtia. Aika rankasti on kritisoitu sitä että uusi sähköntuotanto on semmoisissa metodeissa joista ei saa apua sähkön kovimman tarpeen aikana.

    Minulla on kaveri Finngridillä töissä. Varsin vihertävä muuten, mutta järkimies. Hän on sanonut aivan samaa.

    1. Sittenhän TM on kirjoittanut ihan oikeaa asiaa.

      Vanhana hyvänä aikana Suomessa ei ollut tuulivoimaa, eikä aurinkovoimaa ainakaan mainita saakka. Mutta oli reservissä isoja hiilivoimalaitoksia, jotka olivat kesällä kylmillään, mutta ajettiin kovilla talvipakkasilla ylös takaamaan sähkön riittävyys.

      Sitten iski ilmastonmuutoshuijaus ja alettiin tukemaan hirmuisilla summilla idioottimaisten sattumavoimien tuulivoima ja aurinkovoima rakentamista ja tuotantoa. Ne tuottavat sähköä juuri silloin kun Suomessa ei tarvita sähköä – se johti sähkön hinnan alenemiseen, joka taas hiilidioksidijahdin lisänä aiheutti, että purettiin hyviä voimalaitoksia, joita tarvittaisiin talvipakkasilla.

      Tilanne on varsinkin huoltovarmuuden suhteen täysin perseestä. Kesähelteelläkin pitää tuoda Suomeen sähköä luokkaa 3000 MW teholla – entä sitten talvipakkasilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *