Minun mielestäni yhden ihmisen pitäisi esiintyä julkisuudessa vain yhdellä identiteetillä. Useammalla identiteetillä esiintymisen pitäisi minun mielestäni olla rikoslaissa kiellettyä ja ankarasti rankaistua.
Itse olen kirjoittanut julkisuuteen omalla oikealla nimelläni ja vain omalla oikealla nimelläni todistettavasti ainakin vuodesta 1968 alkaen. Siten voisin oikeastaan viettää 50-vuotistaiteilijajuhlaa.
Halveksin tyyppejä, joilla ei ole selkärankaa kirjoittaa omalla oikealla identiteetillään. Toki joukossa on ihan oikeaa asiaa kirjoittaviakin, jopa lukuisiakin, mutta silti. Minun mielestäni ei ole yhtään hyväksyttävää syytä esiintyä jollakin väärällä identiteetillä.
Minulla on perusteltavissa syy. Tuli aikoinaan nuoruudessa tyhmyyttäni liikuttua huonoissakin porukoissa. Jos kirjoittaisin tänne koko nimelläni, voisin joutua tilanteeseen että avauksiini alkaisi sataa kaikellaista roskaa, jos joku nuoruuden ”ystävistäni” bongaisi minut täältä.
Eli suojelen itseäni ja siitä ei kenenkään koko nimellään kirjoittavista pitäisi pahastua täällä.
Jokainen vastatkoon itse linjastaan toki. On paikkoja missä omaa nimeä ei uskalla antaa, mutta on toki myös paikkoja jossa joku kuvittelee piiloutuvansa vastuulta nimimerkillä.
Minulla ei ole kompetenssia olla tuomarina tässä asiassa.
Minulla on samantapainen syy kuin Timolla.
Työhistoriani vuoksi en halua kirjoittaa joistakin asioista omalla nimelläni, koska se voisi aiheuttaa turhaa eripuraa joidenkin kanssa.
En myöskään viitsi käyttää eri nimimerkkejä eri asiossakaan.
Yleisellä tasolla olen samaa mieltä siitä, että se mitä netissä kirjoittelee tulisi olla sellaista, jonka takana voi reilusti seistä omalla nimellään ja naamallaan. Tuon ei kuitenkaan pitäisi olla absoluuttista juurikin niistä syistä, joita muut kommentoijat ovat jo maininneet.
Olen huomannut, että lehtien mielipideosastoilla ne kirjoitukset, jotka annetaan julkaista pelkällä nimimerkillä ovat usein huomattavasti tärkeämpiä kuin ne, jotka omalla nimellä. Anonyymiys on äärimmäisen tärkeää sananvapauden kannalta, kun käsitellään arkoja aiheita, joiden ääneen sanomisesta voi joutua lynkkauksen kohteeksi. Jos eläisimme täydellisessä maailmassa, joissa muiden mielipiteitä kunnioitettaisiin sellaisinaan, niin tuo ei toki olisi tarpeellista, mutta en usko ihan heti tuon tapahtuvan.
Toiseksi ihmettelen, miten tuo KÄYTÄNNÖSSÄ toteutettaisiin?
Sori Juhani, on olemassa montakin perusteltua syytä käyttää muuta kuin omaa nimeään.
Olen käyttänyt taiteilijanimeä about 10 vuotta.
Minun mielestäni jokainen kirjoittaja valitkoon tyylinsä ja linjansa, myös nimensä ja nimimerkkinsä kirjoittaessaan julkisuuteen. Teksti on tärkein, kirjoittaja tulee vasta perässä.
Entinen pitkäaikainen presidenttimme Urho Kekkonen kirjoitti vielä presidenttinäkin ollessaan jopa neljällä eri nimimerkillä. Tärkeintä oli sanoma, jonka hän halusi tulla julkisuuteen, mutta ei presidenttinä.
Tärkeintä ei siis ole kuka sanoo, vaan mitä sanoo.
Työelämässä olevalla saattaa olla tilanteita ja kirjoittihan Kekkonenkin asioita nimimerkillä.
Niin. Voi kirjoittaa eri identiteetillä. Mutta pitää voida vastata kirjoituksistaan. Eikä häiritä muita. Stalkkaajat jotka häiritsee urakalla muita on pahimpia. Täälläkin niitä raukkoja on.
Esa kysyy sen tärkeän kysymyksen – eli miten käytännössä.
Jussi Lähde aikanaan halusi ajaa tätä ”aina kaikkialla vain omalla nimellä” linjaa. Hänellä oli sinänsä hyviä perusteluja tähän. Ongelma oli että hän ei ollut tekniikan väkeä, ehdotus oli mahdottomuudessaan absurdi.
Joitakin ihmisiä saatetaan tappaa fyysisesti tai henkisesti mielipiteittensä vuoksi.
Tärkeätä on myös huomata, että rekisteröidyttäessä esim. tänne Pirkan Blogeihin vaaditaan s-postiosoite. Ylläpito tietää aina kenestä on kysymys oli nimi tai nimimerkki mikä hyvänsä.
Sähköpostiosoitteesta EI tiedä kuka kirjoittaja on. Ei myöskään esimerkiksi naamakirjan tilistä.
Kysymys on siitä KUKA ja MILLÄ KEINOIN pystyy saamaan selville henkilön identiteetin.
Keskiverto gmail/outlook/yahoo yms. osoitteet on viranomaisten selvitettävissä. Microsoft/Yahoo antaa tiedot mukisematta myös diktatuureille, Google varmistaa ensin taustoja. Sitten on ip-osoitetieto, eli jos kotimaiselta tietokoneelta käyttää niin melko idioottivarmasti pystyy poliisi tunnistamaan henkilön. Toki tätäkin voi kiertää.
Se on kahta matikkaa:
– Kuinka paljon on varaa käyttää rahkeita identiteetin selvitykseen – teppo tavis ei paljoa vaivaa käyttäne, mutta murhatutkimusta tekevä poliisi käyttää, näin ääriesimerkein
– Kuinka paljon käytät vaivaa identiteettisi piilottamiseen, harva viitsii peitellä jokaista eri jälkeään tarpeeksi
Harva tuskin on Edward Snowden jonka tarvii tai viitsii peitellä jokaista jälkeään.
Lisäisin vielä että on matalampi kynnys kirjoittaa koko nimellään jos omaa sukunimen joka on esim. Virtanen, Korhonen tahi Heinonen, kuin että sukunimi on harvinainen.