Akateemikko Eino Jutikkala:
”KAPINA – KETÄ VASTAAN
Kapina on aina tähdätty jotakin vastaan, Punakapina oli tähdätty äskettäin valittua eduskuntaa ja sen asettamaa hallitusta vastaan. Kun näin oli, se oli samalla tähdätty demokratiaa vastaan. Suomessa oli yksikamarinen, yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella valittu eduskunta, jollaiset tuohon aikaan olivat vielä perin harvinaisia. Vallankumoukselliset eivät edustaneet edes eduskunnan sosialidemokraattista vähemmistöä, jonka mieltä ei sitä toimeenpantaessa kysytty, ja siten voidaan sanoa punaisten hallituksen, Kansanvaltuuskunnan, edustaneen vähemmistön vähemmistöä, Maalaisliiton lehdet eivät paljonkaan liioitelleet, kun ne julistivat kapinan olleen suunnatun ”maailman kansanvaltaisinta eduskuntaa vastaan”. Lausunnosta käy myös ilmi aikalaisten oma ajattelu valkoisten puolella.
Tällainen ajatuksenkulku ei ollut aivan vieras punaisillekaan, vaan jotkut olivat näin syntyneen ongelman vuoksi hämillään. Marxismi ei tosin leniniläisessä muodossaan antanut mitään arvoa kansanvaltaisuudelle, Kun Lenin tammikuussa hajoitti Venäjän perustuslakia säätävän kansalliskokouksen, jossa bolshevikit olivat saaneet vain neljänneksen paikoista, hän julisti toimenpiteen merkinneen ”muodollisen demokratian idean täydellistä ja avointa likvidointia vallankumouksellisen diktatuurin tieltä”.
Mutta länsimainen sosialidemokratia ei hyväksynyt leninismiä. Suomen punaisten ruotsalainen veljespuolue piti tapahtumien kehitystä naapurimaassa niin kiusallisena, että se katsoi aiheelliseksi antaa jyrkästi tuomitsevan julkilausuman: ”Kyseessä on aseellinen nousu mitä laajimmalla pohjalla olevaa kansan valitsemaa eduskuntaa vastaan maassa missä kansan demokraattinen itsemääräämisoikeus näytti olevan luja. Sellainen teko on meidän mielestämme demokratian perusperiaatteiden kieltämistä, vähemmistön väkivallan julistamista yli kansan enemmistön”._”
Niin, Suomi oli ihan oikea demokratia, kun osa punaisista nousi Venäjän yllyttämänä ja Venäjän aseistamana aseelliseen kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan.
Kun se kapina tapahtui Suomen valtion ja Venäjän valtion välillä käydyn Suomen Vapaussodan aikana, niin kapinaan osallistuneet syyllistyivät erittäin raskaaseen rikokseen maanpetos. Niihin aikoihin maanpetoksesta normaali rangaistus oli kuolemantuomio – minun mielestäni niin pitäisi olla vieläkin.
Kokoomuslaisen myöntyväisyysmiehen Paasikiven mielestä: Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.
”Niihin aikoihin maanpetoksesta normaali rangaistus oli kuolemantuomio – minun mielestäni niin pitäisi olla vieläkin.”
Jääkärit syyllistyivät maanpetokseen osallistuessaan sotaan saksalaisten joukoissa Venäjää vastaan.
Joitakin punaisia, jotka toimivat kapinan jälkeen vieraissa joukoissa Suomen pyrkimyksiä vastaan tuomittiin poissaolevinakin maanpetoksesta.
Punaisia rangaistiin täällä etupäässä valtiopetoksesta eli vallankaappauksesta. Mäntsälän kapinallisiakin tuomittiin ymmärtääkseni valtiopetoshankkeesta.
Jotkut ovat olleet sitä mieltä, että Suomen euroliitynnässä tehtiin valtiopetos. Koska meillä ei ole perustuslakituomioistuinta, niin langettavia tai vapauttavia tuomioita ei ole voitu jakaa. Syylliseksi itsensä kokevat saattavat vastustaa tuollaisen tuomioistuimen perustamista, koska valtiopetos ei vanhene.
http://jormajaakkola.fi/valtiopetokset%20Suomessa
Jääkärit toimivat vapauttaakseen Suomen Venäjän brutaalin miehityksen alta. Venäjän kannalta katsottuna jääkärit olivat rikollisia, Suomen kannalta katsottuna kansallissankareita.
Punakaartilaiset taistelivat Venäjän rinnalla ja Venäjän puolesta Suomea vastaan – maanpetos – törkeä rikos demokraattista Suomea vastaan.
Mäntsälän ”kapina” kohdistui kommunistisia vehkeilijöitä vastaan, ei minkään vieraan valtion hyväksi.
Silloin kun jääkäreiksi aikovat hipsivät salaa Saksaan, ei Suomi ollut miehitetty, vaan täällä oli joukkoja Suomen ja Venäjän puolustamiseksi saksalaisten hyökkäykseltä. Jo aiemmin oli rannikkoa linnoitettu ja saattoi linnoituksia olla sisämaassakin.
Mäntsälän kapina oli valtiopetoksellinen. Myös punakapinallisia tuomittiin valtiopetoksesta.
– ——————————-
Jos perustuslakituomioistuin ratkaisisi, että euroliityntä rikkoi valtiosääntöä, niin mitenkähän valtiopetosoikeudenkäynti tästä etenisi?
Euroliitäntä toimi Suomen itsenäisyyttä vastaan, mutta nykylain mukaan ei jouduttane pohtimaan euroliitynnän maanpetoksellisuutta, koska sen lain soveltaminen edellyttänee väkivaltaisten toimien toteutumista tai niillä painostamista.
Käsiteltäisiinkö mahdolliset valtiopetossyytteet raastuvissa vaiko valtakunnan oikeudessa, vaiko osittain molemmissa?
Tsaari oli luvannut noudattaa Suomessa voimassa olevia lakeja. Suomi oli melkein itsenäinen suuriruhtinaskunta.
Kun tsaari rikkoi lupauksensa – oli valapatto – niin suomalaiset lähtivät täydellä oikeudella hankkimaan sotilaskoulutusta vapauttaakseen Suomen brutaalista miehittäjästä, joka harjoitti Suomessa pakkovenäläistämistä.
En arvioinut motiivien oikeutusta, vaan katselin enemmä lain kannalta.
Helmikuun vallankumouksessa keisari luopui vallasta ja uusi hallitus palautti autonomian sellaiseksi kuin se oli ollut vuonna 1899. Siitä huolimatta eduskunnan enemmistönä olleet demarit halusivat itsenäisyyttä, johon suuntaan valtalaki oli askel. Valtalain mukaan Suomen eduskunta olisi ollut korkein vallanpitäjä maamme sisäisissä asioita, eikä sen päätöksiä olisi enää tarvinnut alistaa venäläisten hyväksyttäviksi.
Porvaristo oli optimistinen autonomian palautuksen suhteen ja se yhdessä Venäjän pääministerin kanssa hajoitti eduskunnan.
Vielä kesällä olivat sosialidemokraatit marxilaisen proletariaatin diktatuurin eli äänestystulokseen perustuvan diktatuurin kannalla, mutta pettymys eduskunnan kaatumiseen teki monesta Leninin linjan mukaisia eli asevoimiin turvautuvia.
Valtiopetoshanke Mäntsälässä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4nts%C3%A4l%C3%A4n_kapina
”16. heinäkuuta 1932 Turun hovioikeudelle jätettiin syyte, jossa vaadittiin rangaistusta kapinasta 102 henkilölle. Turun hovioikeuden käsittely kesti taukoineen kaikkineen heinäkuun 26. päivästä tuomionjulistamiseen marraskuun 21. päivään 1932. Näistä syytetyistä 52 tuomittiin vankeusrangaistukseen, 32 ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 20 armahdettiin sekä 24 vapautettiin kokonaan.”
Minun blogiini ei ole oikein postittaa linkkejä eikä lainauksia suomenkielisestä wikista, joka on anonyymien punikkien temmellyskenttä – eikä luotettava lähde.
Voithan tarvittaessa korjata kyseisen tietosanakirjan tietoja.
Punikit poistavat tosiasiat ja lisäävät valheita.
Tämä on minun blogini ja tässä blogissa noudatetaan tahtoani, tai kommentit katoavat.
Eivät punikitkaan ihan joka asiassa jaksa valehdella.
Sihvon sanoittaman Jääkärimarssin alussa viitataan jääkäriliikkeen maanpetosluonteeseen:
Syvä iskumme on, viha voittamaton, meill armoa ei kotimaata.
Jääkärimarssin sanoitti Heikki Nurmio.
Julmat teloittajat tulivat Jämsästä Aamulehti 15.2. 2018
Valkoinen terrori hirvittämillään.
http://aamulehti.ap.richiefi.net/49220fea-99b4-461d-bd2b-27c8fdb23e97/38
Jos ei aukea osta Aamulehti, koska tuolla otsikon hakusanalla sitä ei löydy netistä.
Jämsäläiset varmaankin toimivat omin nokkinensa samaan tapaan kuin eräs riikinruotsalainen sotaherra saariston vapaajoukkoineen Uusimaalla tai punaisten ”lentävien ” osastot.
Minä jo huomautin Savikiveä linkeistä suomenkieliseen wikiin, joka on anonyymien punikkien temmellyskenttä.
Siksi poistin kommentin.
Meinaatko, ettei Paasikivi olisi noita asioita tunnustanut?
Tynkäeduskunta taisi armahtaa jämsäläisten rikokset vuoden -18 lopussa.
Yleensä ihmisiä armahdetaan vasta sitten, kun tuomiot on julistettu ja syylliset ovat tunnustaneet tekonsa ja anoneet armahdusta.
Laitetaan kevennyksenä kapitalistien lähteestä tarinaa sotapäälliköille ominaista happovioista. Totta kuin mikä?
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sodanajan-sotilaskulttuuriin-kuului-reipas-alkoholinkaytto-raittiutta-vaatinut-kenraali-hermostutti-valtionjohdon-ja-passitettiin-toihin-ulkomaille/6683438#gs.VEmGnIQ
”Itsenäistyneen Suomen ylimmästä sotilasjohdosta oli vaikea löytää raitista miestä – ”Alkoholia käytettiin siinä määrin, että siitä aiheutui ongelmia””
Postitus ei liity millään lailla artikkeliini.
Savikivi taitaa haluta, että kaikki sen postitukset blogiini deletoidaan.
Eipä taida haluta. Lainasin vain vaihteeksi luotettavaa lähdettä.
Minä kerään autenttista tietoa lähes 100-vuotiaalta isovanhemmalta ja myös heidän jälkeläisiltään molemmista sukuhaaroista. Onneksi serkkuni on tallentanut paljon tietoa noista isovanhempien kertomuksista.
Jos jollakin on hyvin iäkkäitä sukulaisia olisi korkea aika kerätä heidän muistonsa.
Naapurissa kulkee rollaattorilla erittäin sivistyt 102 – vuotias herrasmies. Kun kysyin häneltä kokemuksistaan yleisesti nuoruudestaan – hän sanoi , että hän elää nyt tulevaisuutta, että pysyisi hengissä.
Heikki, on vallan erinomainen asia, että keräät talteen muistitietoa. Hyvin vanha muistitieto ei ole sellaisenaan todiste yhtään mistään, mutta yhdistelemällä tietoja eri lähteistä voidaan hyvinkin päästä lähemmäs totuutta.
Juhani
Kyllä autenttinen muistitieto on erittäin tärkeää ja, vielä se, mikä on monista yhteyksistä todettu oikeaksi.
Siihenhän historiassa koettu kaikki perustuu ihan sen ajan ihmisiltä kuin myös heidän jälkeläisiltään.
Valitettavasti kirjoitettu historia on jälkeenpäin voittajien värittämää historiaa.
Heikki: ”Valitettavasti kirjoitettu historia on jälkeenpäin voittajien värittämää historiaa.”
Pitää paikkansa vaikkapa Venäjällä.
Suomessa sen sijaan myös hävinneillä on ollut ja on oikeus kirjoittaa. Se on hyvä puoli oikeassa demokraattisessa valtiossa, kuten Suomi, jonka demokratiaa vastaan punakaartit nousivat aseelliseen kapinaan. Jos punaiset ja Venäjä olisivat voittaneet Vapaussodan, niin hävinneet eivät taatusti olisi saaneet kirjoittaa, vaan olisi tapettu.
Yle 1 radiossa on ollut ihan näihin päiviin saakka useita haastatteluja 50- luvulta ihmisiltä, jotka ovat olleet silloin keskipisteessä molemmilta puolilta. Järkyttävää kuulla. Kaivahan esiin nuo radiohaastattelut. Ne eivät ole ”värittyneitä”.
1950-luku on jo punaisten valtaa Ylessä, voivat valita haluamansalaiset kertojat.
Kertomukset ja tallenteet pitäisi olla 1930-luvun loppupuolelta kun kyseessä on Vapaussota.
.. ei selitä mitään radion väristä-ei kerrassaan mitään. Mutta jos ei halua kuulla muuta kuin toisen puolen näkemyksiä, se ei ole ylen eikä minun juttuni.
Sain juuri tiedon, että tätini 96 -v teki vuonna -98 15-sivuisen muistion kansalaissodan tapahtumista. Meidän suvussamme sitä kutsuttiin vapaussodaksi, vaikka ei kyllä pimitetä kummankin puolen raakuuksia.
Heikki, toimita kopiot Kansallisarkistoon, viitteenä Vapaussota.