18.2.1918 – 100 vuotta sitten

Jääkäreiden Etukomennuskunta saapui Vaasaan

Etukomennuskunnassa oli ”vain” satakunta jääkäriä, mutta heidän kanssaan Vaasaan saapui merkittävä määrä aseita ja muuta varustusta. Jääkärit olivat kipeään tarpeeseen Suomen armeijan kouluttajiksi ja taktisen tason johtajiksi. Aseista ja varusteista oli edelleen huutava pula, vaikka sotasaalista olikin Vapaussodassa jo kertynyt melkoisesti Venäjän miehitysjoukkojen aseistariisunnoista ja taisteluissa pakko-otettuina.

”Edelleen Ruotsin rannikkoa seuraten tultiin keskipäivällä 16.2. Merenkurkulle ja käännyttiin itään. Loppumatka kävi jääesteiden vuoksi hitaasti. Helmikuun 18. päivänä kello kahden maissa aamuyöllä laivat saapuivat Vaskiluotoon.

Vastaanotto oli – varovaista ilmaisua käyttäen innostunut. Jo loppumatkasta laivoja oli saatellut melkoinen jäällä kulkeva väenpaljous. Helmikuun 18. päivän iltapuolella komennuskunta marssi Vaskiluodosta Vaasan torille, rivistönä, uusien arvonmerkkien koristamissa jääkäripuvuissa, soittokunta ja leijonalippu edellään, suojeluskuntaosasto jäljessään. Vaikka tästä pikkuparaatista ei julkisesti ollut ilmoitettu, se oli silminnäkijän arvion mukaan kerännyt tuhatmäärin katsojia. Kaupungin komendantti ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja pitivät puheen, joihin majuri Öhquist vastasi jääkärien puolesta. – – Entinen pfadfinder, joka oli kolme vuotta kaihoten muistellut kotimaisia herkkuja, ja hänen Saksassa moneen kertaan nälkiintyneet jääkärinsä saivat mielin määrin »lihaa, perunaa, puuroa, maitoa, kinkkua ja voita, ajatella, oikeata voita!»_”[i]

Asevelvollisuus

”Hyökkäystehtävämme vuoksi armeijaa tietenkin oli vahvistettava uusilla yksiköillä. Ensimmäinen keino, johon turvauduttiin oli värväys. »Järjestyslipusto» ja »Suomen tasavallan suojelusvartio», kaksi senaatin toimesta perustettua joukko-osastoa, muodostivat jo pienet kaaderit. Edellisestä tuli runko ensimmäiseen ratsuväkirykmenttiimme, jolla oli Uudenmaan rakuunarykmentin perinteikäs nimi. Jälkimmäisestä muodostettiin Seinäjoen krenatööripataljoona; kun oli saatu muodostetuksi vielä viisi värvättyä pataljoonaa, ne lopuksi yhdistettiin 1. ja 2. krenatöörirykmentiksi. Lisäksi muodostettiin värvätystä miehistöstä kuusi patteria ja yhtä monta räjäytyskomennuskuntaa.

Se järjestelmä, että vapaamuotoisten vapaaehtoisjoukkojen rinnalle muodostettiin säännöllisiä värvättyjä joukko-osastoja, osoittautui pian varsin huonoksi. Värväystä oli sen vuoksi pidettävä vain hätäkeinona, johon turvauduttiin, kunnes voitaisiin mobilisoida koko vapautetun [Bold – jpu] Suomen miesvoima. Tämän edellytyksenä oli yleisen asevelvollisuuden voimaan saattaminen. Nimenomaisesta pyynnöstäni senaatti julistikin 18. helmikuuta yleisen asevelvollisuuden v:n 1878 asevelvollisuuslain pohjalla, ja kaikki miehet 21:n ikäisistä 40-vuotiaisiin kutsuttiin lippujen alle.”[ii]

”27. jääkäripataljoona oli kasvanut vahvaksi yksiköksi, johon kuului 4 jääkärikomppaniaa, 2 konekiväärikomppaniaa, pioneerikomppania, patteri, viestiosasto ja ratsuosasto. Pataljoona oli perusteellisesti koulutettu, ja se oli saanut sotakokemusta itärintamalla. Mahdollisuus saada jääkäreistä kouluttajat ja johtaja niille asevelvollisille yksiköille, jotka pian tultaisiin muodostamaan, oli meille korvaamaton, ja ne Suomeen tulleet jääkärit, jotka jo toimivat johtajan tai kouluttajan tehtävissä, olivat osoittaneet, kuinka päteviä jääkärit olivat. Pataljoonan kotiutumista odotettiin kärsimättöminä, jopa jännittyneinä, sillä jokainen päivä oli nyt kallis.”[iii]

Miten saapuneita jääkäreitä hyödynnettiin

”Ne vähät jääkärit, jotka eri teitä kulkien saapuivat kotimaahan helmikuun alkupuoliskolla, eivät kaivanneet mitään suunnitelmallista sijoittelua. Jokaiselle avautui välittömästi paikka, jolle oli kipeästi kaivattu koulutettua johtajaa.

Vaasassa 18.2. maihinnousseen Öhquistin komennuskunnan käyttö oli silloista tilannetta kuvaava. Tuskin liioittelee, jos sanoo kaaderinnälkäisen armeijan ahmaisseen kitaansa nämä 85 jääkäriä. Komennuskunnan pääosa (10 upseeria sekä 32 aliupseeria ja jefreitteriä) lähetettiin välittömästi suojeluskuntajoukkoihin. Vähempään saivat tyytyä värvätty krenatöörijalkaväki (8 + 15), Vöyrin sotakoulu (1 + 7), värvätty tykistö (1 + 2) ja eräät erikoiskoulutusta vaativat tehtävät (2 + 1). Päällystöpula oli niin ankara, että Libaussa aliupseerin tai jefreitterin arvon saaneille miehille avautui suojeluskunta- ja krenatöörijoukoissa komppanianpäällikön paikkoja. Vain kolme upseeria ja kaksi aliupseeria jäi liitettäväksi pataljoonan pääosaan. Komennuskunnan mukana Vaasaan saapunut tri V. O. Sivén joutui siviilitehtävän, väliaikaisen lääkintöhallituksen päälliköksi.”[iv]

—–

[i] Matti Lauerma – Jääkäripataljoona 27; 1966; sivu 820

[ii] G. Mannerheim – Muistelmat Ensimmäinen osa; 1951; sivu 286

[iii] G. Mannerheim – Muistelmat Ensimmäinen osa; 1951; sivu 287

[iv] Matti Lauerma – Jääkäripataljoona 27; 1966; sivut 857-858

10 vastausta artikkeliin “18.2.1918 – 100 vuotta sitten”

  1. Niin…voimmekin vain ihmetellä miten tätä päivää ei erikoisemmin juhlita. Jos punainen Suomi ja Venäjä olisi voittaneet, olisi varmaan vieläkin kunniaparaateja, mitalin jakoa ”sulle mulle” ja tovereille. Niin, näinhän se menisi, nyt kun vapaa Suomi voitti ja vielä ennen toista maailman sotaa näitä päiviä muistettiin niin sodan jälkeen kaikki vaipui unholaan. YLE Areenalla oli jokin dokkari jossa seurattiin Suomen itsenäisyyden juhlimista aina 20-luvulta 70-luvulle, oli hyvin isänmaallista ja mahtipontista puhetta aina 1944 asti (mm kuinka vanha perivihollinen itä, saa kokea sitä ja tätä jos tänne hyökätä aikoo )…sitten kun siirryttiin siitä eteenpäin ohjelmassa sodan jälkeiseen aikaan, niin hyvin hiljaa puhuttiin Neuvostoliitosta juhlapuheissa, lakki nöyrästi kädessä, tyyliin ”anteeksi kun olen olemassa” . Näki hyvin siinä ohjelmassa kuinka Kekkos/Paasikivi lamaannaus oli syönyt suomalaisten itsetunnon, vieläkin puistattaa…

    1. Virossa juhlitaan Viron Vapaussodan rauhansopimusta ja muistetaan muutenkin Vapaussotaa. Lasketaan seppeleitä Vapaussodan muistomerkeille ympäri Viroa.

      Että Suomessa ei muisteta Vapaussotaa on mielestäni häpeällistä suomettumista.

  2. Kuka rauhaa muistelee, kuten Seuran jutussa todettiin ei voittoa juhlivat valkoiset voineet myöntää jotta erilisiä sopimuksia olisi tehty, onhan se totta että se olisi ollut vähän niinkuin ”salassa sopimista ja myönnytyksiä” nyt jo kukistetun punaisten edessä. Historiaa tupataan kirjoittamaan monasti sen voittajan näkökulmasta.

    1. Niin Niilo, Saksasta saatiin Suomen armeijalle yli 1000 hyvää kouluttajaa ja taktisen tason johtajaa. Ilman heitä olisi voinut käydä Vapaussodassa heikosti.

      Jääkärit antoivat myös uskoa voittoon muille suomalaisille sotilaille.

    1. Paikalliset ”sopimukset” että ei tapella ovat ihan höpö-höpö-juttuja.

      Käynnissä oli Vapaussota Venäjän miehitysjoukkojen aseistariisumiseksi ja punakapina Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan. Ei siinä jotkut paikalliset voi päättää että ”me ei sodita”.

      Sen jälkeen kun hallitus oli antanut 28.1.1918 määräyksen kansalle auttaa kenraali Mannerheimia, niin auttamattomuus voidaan myös tulkita rikokseksi.

      ”Hallitus käskee maan lainkuuliaista väestöä avustamaan kenraali Mannerheimia ja hänen joukkojansa kaikella sillä, minkä hän katsoo tehtävänsä menestyksellistä suorittamista varten tarpeelliseksi.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *